自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

我由世到大都被偏心,被忽略,雖然知道但都 ok, 直到兩個女出世,發覺一樣被偏心,心很痛,我生第二個坐月中成日俾我父母整到喊。兩個內孫見少一面都唔得,兩個外孫一年唔見一次都可以,人到中年,無謂執着D永遠得唔剖嘅嘢,既然佢哋唔珍惜我哋,咁咪退出 lor,無謂令自己唔開心,人一定要愛惜自己, 我直情搬去好遠,所以而家好少見,亦冇興趣知佢哋D事。

Astra00    發表於 20-7-30 07:07

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

人夾人緣,自己父母,自己供養盡了責任就夠,6299最好唔好咁熟,唔好擺感情。

珍珠宮

老翻太太 發表於 20-7-29 19:13

佢哋都錫我果d, 只係介意佢哋外孫就係寶,屋企有工人都日 ...

如果佢唔放心
成日走上黎
又俾朱古力 又千依百順d小朋友
你仲煩喎
我覺得係好事黎
珍惜而家呢個status

珍珠宮

Joant 發表於 20-7-29 19:23
如果唔好呢
咁吾好見咁多,吾好比咁多家用

公爵府

其實我細個時,我覺得我阿媽都唔錫我,但係我又無嘢,我覺得自己細個唔乖,成日駁嘴,唔錫都唔出奇,到我大個咗,我仍然對我阿媽好好,唔會計較,自己比足家用,成日關心佢,我哋關係好好,我覺得你對人好,對方會感受到,自己唔好計較,就算付出多過對方都唔緊要。

珍珠宮

sjnl43 發表於 20-7-29 20:05
咪係, 最怕老人將孫寵壞
最好只系過節先見面,見得孫多會寵壞

sjnl43    發表於 20-7-29 21:36

珍珠宮

老翻太太 發表於 20-7-29 18:48
可能由細到大,感覺父母錫我妹多啲,令我長大後對偏心呢樣野好敏感,依家對於6299錫佢外孫多過錫我小朋友, ...

你都去偏心囉,偏心自己個小朋友多過你6299的外孫。
我咁講好似講咗等於無講咁廢。我想帶出的係,邊個無偏心?難道你愛家族的其他小朋友同愛你的小朋友一樣多?自己都唔係一視同仁的博愛,人哋做唔到是否也變得順理成章了?!

男爵府

可能由細到大,感覺父母錫我妹多啲,令我長大後對偏心呢樣野好敏感,依家對於6299錫佢外孫多過錫我小朋友, ...

可能細個父母偏心 令你受傷了 會好執著呢樣

我爸爸媽媽幾個仔女都錫 但最錫細佬 我都無所謂 因為我都錫細佬。好難完全平均既。一家人 唔好計教啦。

男爵府

Pianocake 發表於 20-7-29 19:54
我99都偏心,我冇所謂,反而我覺得仲好,問題係佢成日想我哋share我仔女嘅資源俾佢偏心嗰個孫,真係睬佢都 ...

嘩。咁真係啋佢都傻 當我傻瓜

水晶宮

第一,自己做起,盡量令自己不好偏心。第二,不好比較人地疼不疼你仔女,最重要你疼你仔女。
我父母,我99都偏心架。但我會自強,做好自己先。起碼少樣野比人話。

子爵府

回覆樓主:

樓主我理解你嘅想法, 老人家 過年封利是 畀啲孫都唔同銀碼, 我覺得其實唔需要囉, 我寧願你 每封20蚊個個一樣, 有時老人家一個舉動好影響表兄弟妹之間嘅感情.

水晶宮

回覆 sonet 的帖子

做得咁出面? 真係好唔識做

水晶宮

原來咁多99錫外孫多過內孫,唔睇都唔知

子爵府

老翻太太 發表於 20-7-29 18:59
就係覺得自己執著,所以想問下jm有冇好嘅辦法令自己釋懷d
你想吓好多事情要等價交換, 你得到某些愛, 但會失去一些你重視的人或物件, 你又想唔想? 我自己就會立即唔再諗

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

老人家講到出口話唔偏心....但可能偏偏行為就最現實。

如果99係偏心到出面,我會同亞仔解釋唔係嫲嫲唔錫你,係你堂兄弟姊妹更需要嫲嫲去錫,至於大人自己就隨緣唔好咁上心,果個始終係人地 ~~~ 亞媽

珍珠宮

其實人又點可能做到對所有事情都100%公平公正呢?做到嘅都唔係正常人喇。所以「偏心」係正常,普通到不得了嘅事。你唔開心源自於你有比較嘅心態,自然覺得好唔開心。

但人與人之間有緣分深淺,你可以視作佢哋同你/你小朋友之間嘅緣分唔及其他親戚深,並唔一定係你夠唔夠好而令人偏唔偏心你。

呢啲唔係安慰你嘅說話,係真實嘅,同你緣分深嘅先有嗰種深厚嘅感覺。你可以同自己講,只係同佢哋緣淺。

侯爵府

anna59 發表於 20-7-29 20:38
咁吾好見咁多,吾好比咁多家用

同住⋯仲要睇住佢對個個都比我好 好似我係外人

水晶宮

chocolatebean 發表於 20-7-29 23:07
原來咁多99錫外孫多過內孫,唔睇都唔知
有架。

水晶宮

Joant 發表於 20-7-30 03:07
同住⋯仲要睇住佢對個個都比我好 好似我係外人
算了,你要自強,如我是你會盡力搬走,不靠她。係有呢類奶奶,突登要令你難受。佢見你不開心,佢就爽爽。

伯爵府

我家有好多兄弟姐妹
所以父母都錫唔晒咁多個
聽說我父母仲比晒d $我細佬

我又無感覺。。其實因為偏心偏好係正常不過的事。。例如特別鐘意食什麼。穿什麼。歡愛看那個名人

佢唔錫你的唔會蝕左㗎

首頁

尾頁

跳至