懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章

最近意外地Bingo了⋯
第二胎,以上次M計而家係6W。

剛巧老公弟弟正計畫緊新日期結婚擺酒。因為肺炎疫情佢而家酒店可延期到出年年中。我未同6299講有咗,始終時間得6W仲係太早。但係我擔心細佬揀既日子會撞正我預產期 (21年3月)。可以點做?

C6叫我唔好咁自私因為自己生BB而阻止人地人生大事。痴線㗎,我其實係唔想撞正晒會搞到6299好忙碌!但係而家又咩都唔講得,我可以點算⋯

話時話,係咪根本我大肚既話,無論酒席係幾時,我都唔應該參加因為不吉利?

大宅

自己人百無禁忌
但我都唔會講
廢事佢哋揀日子就自己
到時有咩例如又爆新一輪疫症而被怨攞嚟煩。

珍珠宮

2020勳章

Angelina_barbie 發表於 20-7-29 23:39

是否唔吉利 - 個個人諗法唔同。呢啲迷信嘢我自己就冇理,兩次大肚都有去飲。

大宅

回覆樓主:

驚老爺奶奶好忙
同唔吉利不宜參加
係兩回事

細佬結婚好大件事 生仔就唔係大件事?到時真係撞 婚禮少咗大佬阿嫂很好嗎... 老爺奶奶同一時間忙兩邊又很好嗎... 好唔好意思要細佬就你生仔要睇兩兄弟感情有幾好啦,或者你探下細佬口風睇下佢擇日其實有唸法未

大宅

最關心BB問題熱投勳章

uckukuku 發表於 20-7-30 01:30
驚老爺奶奶好忙
同唔吉利不宜參加
係兩回事

探口風呢個建議我喺99身上試咗,似乎全由細佬自己話事。佢已經搬咗出去,都要見到面先傾到。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

calbeexcalbee 發表於 20-7-30 00:13
自己人百無禁忌
但我都唔會講
廢事佢哋揀日子就自己

你又啱
由得件事自由發展

大宅

Angelina_barbie 發表於 20-7-29 23:39

邊諗得咁多㗎啦,你點知幾時生得,你公布得嗰陣時,佢哋真係好介意 ,都會自己諗辦法啦~
如果由你主動講嘅話 人哋會覺得有壓力 係你逼佢地,係你介意多啲.專登唔出席婚禮就話啫
你點樣都唔會算到佢結婚嗰一日 就係你生仔嗰日,因為疫情已經改期,又因為你改期 可能人哋都唔想再改

大宅

2020勳章

第3波疫情未爆時, 姑奶結婚, 我都掙扎左, 最後決定去。
但無同佢地講有左, 早上去敬茶, 下午教堂果PART我無去(返左去休息), 晚上擺酒再出席。
雖然對方有話好想我去埋教堂, 但我用宗教理由推左 (而且整天實在太累了)。
我問左唔同人意見, 最重要自己唔好太累, 迷信方面:我係個肚綁左條紅繩, 盡量唔好掂人地結婚的野, 另外網上講, 有D會遮肚唔好影到相, 或新娘出場是要避開 (但好難做到)
依家疫情咁, 你先生的弟弟都難以預料最後真係擺酒的日子, 我覺得你又唔使諗咁多, 最後撞正你預產期你唔去/ 晚上只露面一下, 我覺得大家都會理解的

大宅

duckie919 發表於 20-7-30 10:06
邊諗得咁多㗎啦,你點知幾時生得,你公布得嗰陣時,佢哋真係好介意 ,都會自己諗辦法啦~
如果由你主動講 ...

同意。
唔好理佢哋點揀日子。
反正就唔到咁多,就算到時要生,自己調整心態,唔好假定老爺奶奶一定幫手,自己個心好過啲。
況且要生去唔到,都無人會怪你。
如果細佬當你老公係老豆,想佢非出席不可,就算到時老公自己一個去,一日半日有咩所謂。等細佬自己決定。

公爵府

2020勳章

我個時岩岩驗到有, 都有出席哥哥既婚禮,
百無禁忌,
自己人怕乜.

複式洋房

我奶奶明確地拒絕我參加任何喜宴, 黑面話會相撞.
起碼要相隔4個月先得喎 ..

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

其實你生bb 點解6299會好忙?你安排好晒自己嘅嘢,唔使佢哋幫手,佢哋淨係理婚禮嗰邊咪無咁忙囉。

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

撇除禁忌問題
唔覺得有衝突
已經唔係第一胎
更加唔會唔識處理
出席與否由老爺奶奶決定
佢地忙都影響唔到你
隨非你要佢地幫你坐月

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Nbs 發表於 20-7-30 12:41
其實你生bb 點解6299會好忙?你安排好晒自己嘅嘢,唔使佢哋幫手,佢哋淨係理婚禮嗰邊咪無咁忙囉。
...

我地住同一座大廈

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

我會應承住先,到時如果真係唔舒服(又或者已經生咗)咪唔去,依家都話唔埋。
我陀第二胎嗰陣飲咗5次(婚宴+百日),由三個月飲到8個月,直到現在大家平安無事

大宅

最關心BB問題熱投勳章

nss711 發表於 20-7-30 10:13
第3波疫情未爆時, 姑奶結婚, 我都掙扎左, 最後決定去。
但無同佢地講有左, 早上去敬茶, 下午教堂果PART我無 ...

都係呀,可能我諗得太複雜。應該放鬆啲睇,總之無論結局係點都總有辦法的!

別墅

唔係我詛咒,下年都未必可以擺到酒,依家7月疫情都爆到咁,冬天細菌病毒更加容易生存!我覺得你依家唔好理佢地幾時擺酒,到時先算

大宅

最關心BB問題熱投勳章

其實我唔係想旨意99幫我湊小朋友或坐月。只係大家喺同一座大廈,我記得第一胎99會經常過黎睇BB,教工人姐姐點樣沖涼同煮嘢俾我。今次第二胎,其實我同我先生都有信心可以應付得更好

一個家庭有新成員加入,大家都比較緊張。我唔想長輩為咗我既嘢減少咗佢娶新抱既喜悅咁。或者係我杞人憂天諗多咗。我認同唔講住好啲,唔想先生一家覺得我自視過高。我兩個星期後就產檢,到時先同佢地講啦。

侯爵府

2020勳章

Angelina_barbie 發表於 20-7-30 13:14
我地住同一座大廈

咁都無問題呀,我都係同我父母住同一棟。
你生bb 安排好晒D嘢,唔使6299 幫,佢哋得閒嚟睇下bb 咪得囉。
不過我認同唔好講住,過咗三個月先講啦,你而家咁早照到未照。

別墅

自己人無所謂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊