自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

nannanma 發表於 20-7-30 09:25
其實武漢疫情的轉折點就在內地由中央調派官員大刀闊斧改革醫治方式開始,開始全面排查,全民監測,應治就 ...

香港如果去到武漢咁嘅程度先嚟知驚,求救,真係神佛都難救。武漢嘅經驗就係醫療繫統崩潰,靠全國人民集中資源,各省一省包一市去將整個湖北拉回正軌。。香港一旦醫療擠兌,到嗰時才醒,就中央都救唔到了。香港能幾日建雷神山火神山麽?唔好諗住到時送去深圳。先唔講,人地落嚟咁艱難,香港人上去就應咁易?就算可以送上去,以為一個普通救護車就得?聽講重症移送車,或者飛機都要改負壓先可以。。呢個就係當時武漢冇辦法移送病人去周邊省醫,而只能全國醫護奔武漢。。。香港做得到麽?連驗個病毒都話人拎DNA,派一個醫療隊支援都話唔滯~~~
所以,唔想咁,就要自己受苦搞番掂,唔好話向街食飯。就係到時物資短缺,在家食清粥,都要接受,忍耐。日本一日都從二百到,突然過千,最怕幾何上升,連內地控制好好,但都打地鼠咁,呢度落,嗰度升,全球情況嚴峻啊。

伯爵府

見到一班人坐係街食,視覺上係唔多好,但未至於啲人講到慘絕人寰咁誇張,個個成年人,暫時忍忍我覺得無問題,反而依家開社區中心比大家入去食飯,好似自打嘴巴,食肆老闆會點諗?
講自律唔知有無一半香港人有,見屋苑平台日日依然好熱鬧,有啲大人細路都無戴口罩,又有啲人搵疫情做借口,雜物放哂係門口,影響公眾衛生。 難為守規嘅,只有做好自己,希望疫情盡快過。

男爵府

nannanma 發表於 20-7-30 09:25
其實武漢疫情的轉折點就在內地由中央調派官員大刀闊斧改革醫治方式開始,開始全面排查,全民監測,應治就 ...

同意

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

亞爺實幫到手做全民檢測,係班醫護係到搞搞震,阻住哂,佢都跟本想香港死。

伯爵府

虎到金來勳章

yifeihappy 發表於 20-7-30 08:46
鍾南光講得啱,就係要做全民檢測,慈雲山爆左咁耐先肯做,又一直唔肯全民做,個政府唉
...

香港政府唔係唔做係做唔到呀依家日日過百宗都驗唔切做唔切,點樣實行全民都驗呢!

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

公爵府

hhmum 發表於 20-7-30 10:15
香港政府唔係唔做係做唔到呀依家日日過百宗都驗唔切做唔切,點樣實行全民都驗呢!

...

以家開始驗慈雲山居民,驗街市檔販
個個係甘鬧話政府遲
有無諗過化驗所承受力

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

問心,我覺得其實好多人都好自律,都已經無出街。食店有人食野,都因為社會仲有運作,有人返工咪有人食飯,你睇昨日lunch 幾多人係條街坐係度食,就知真係好多人需要,而唔係可以在家食又去出去啦。 呢度日日叫人忍耐,話好多人仲出去,昨日睇好多老人家都仲返工架。

禁止訪問

我的育兒心得勳章

子爵府

Happy_hk 發表於 20-7-30 00:20
我睇過鍾南山院士對香港疫情分析同建議之後,我得出香港要控制疫情只能幾部分同時做,源頭控制+全民檢測排 ...

問題就係,香港人,甚麼都不肯「捱」。不捱苦,不捱悶,不捱困,甚麼都要人就。

琥珀宮

Happy_hk 發表於 20-7-30 09:09
暫時禁堂食我認為有必要嘎,見到好多都係餐廳傳嘅。禁堂食係令好多返工尤其是戶外工作嘅人好唔方便,令餐 ...

係推政策時,要考慮全面實行性,依家係外面街食,成班人除下口罩,菌唔會散播嗎?而且社區會堂唔係一個供食地方,仲衰,成堂人,反而之前食肆已間板,咁咪限一人堂食仲有間距囉。

全日禁堂食係削足就履方法,罰果班勞動工人。

我由7月20日起返工已外買係公司自己一個食,唔使等政府推禁堂食。見其他同工都一樣。唔使罰班工人吖。

珍珠宮

katie816 發表於 20-7-30 08:39
同意!病毒才是現在大家共同既敵人!
香港依家有些人都變左判官,政府做咩決策就出黎帶風向,之前6月無咩本土 ...

因為有啲人 仇恨上腦囉,政府乜都錯, 中國乜都差

但係美英澳又唔會收留佢㗎喎
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

apple~y 發表於 20-7-30 10:18
以家開始驗慈雲山居民,驗街市檔販
個個係甘鬧話政府遲
有無諗過化驗所承受力

係呀以前呢,今日交樣本聽日就會收到消息知道自己有冇確診㗎

我有同事都係住重災區話三日前交了樽到今日都仲未收到消息呀
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

SandyKL 發表於 20-7-30 10:43

係推政策時,要考慮全面實行性,依家係外面街食,成班人除 ...

你自律, 唔表示其他人都自律, 有D人死都出去食, 冇事都出去吹水

珍珠宮

Happy_hk 發表於 20-7-30 00:20
我睇過鍾南山院士對香港疫情分析同建議之後,我得出香港要控制疫情只能幾部分同時做,源頭控制+全民檢測排 ...

鐘南山是這方面的專家,他很清楚萬一全城疫情失控的慘重代價(無論是經濟層面還是整體市民生命健康安全)。

政府假如不果斷在早期加強控制,切斷傳播鏈,整體社會的長期代價會更嚴重,到時候個個連飯都無得食,要吊鹽水!

你的連結無法閱讀全文,我加另外一個專訪全文給大家參考。

https://m.guancha.cn/politics/2020_07_30_559452.shtml?s=fwrphbios

子爵府

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 20-7-30 10:43

係推政策時,要考慮全面實行性,依家係外面街食,成班人除 ...

哎,個個好似你同我,根本唔需要立例。冇人禁我足,我自己禁咗自己。我唔係怕個人俾染到,而係怕隨之傳俾家人,增加醫療負擔。。醫療爆煲係好恐怖嘅一件事。香港好多人認為病咗唔係去醫咯,一唔係就我死我事,但其實傳染病唔係癌症,唔係係你冇事就得嘎。香港都有好多人真係做得好好,,但只要一個人做唔好,而佢又帶病毒查唔到佢,就冇辦法斷根。
過咗去唔講了,講對策。禁堂食起碼先斷咗唔返工人士去餐廳happy hour,其實唔清楚返工人士中冇辦公地點嘅有幾多,因為我冇出街,只能憑相睇一D區嘅片面,但係未代表全香港各區各街都要貓街食飯?人數幾多,集中邊區再專門處理較好。。一時禁堂食,一時全港開返堂食我認為真係唔得~~~香港人除咗返工人士必須食工作餐,真係好多人得閑生活豐富多彩啊,返工嘅可能餐廳半粒鍾搞掂,好多人唔返工可以係餐廳過日晨嘎~~

男爵府

其實人本性就係咁㗎,如果無強制措施一定會搵位入(其實點都會搵位入,世界上邊有十全十美嘅法令、規則、政策⋯⋯)。唔好話外國果啲無強制爆到七彩嘅,大陸有強制措施都唔少人違反規定。所以有責任心嘅人會自我控制體諒他人,無責任心嘅人就放飛自我到處賴人。

男爵府

heavenlycreat21 發表於 20-7-30 08:38
回覆 Happy_hk 的帖子

首先我覺得香港人唔夠自律,成日抱住僥倖心理,覺得自已唔會中招,照聚餐開party, ...

其實不論咩地方,總有一批唔自律嘅人,所以除咗靠市民自律,政府嘅管控都好緊要。

大陸可以做到嚴格管控,但香港呢?管少少都俾人鬧

公爵府

Happy_hk 發表於 20-7-30 08:17
回覆 Happy_hk 的帖子

我住嘅地方都有D隔涉,但確診已經由一例幾日變成三例~~而且平時見屋苑戴口罩自覺度 ...

我昨天先同老公講同你一樣既意見

侯爵府

hhmum 發表於 20-7-30 10:15

...

唔知點解香港政府唔向內地政府取經,又或者唔知點解取左經又唔喺香港試行。縱觀環球咁多個國家,防疫上中國內地暫時係做得最全面。我哋唔跟到百分百,會唔會跟一半已經可以控制到呢?
好過而家搞到半死不活咁⋯⋯

琥珀宮

Happy_hk 發表於 20-7-30 11:35
哎,個個好似你同我,根本唔需要立例。冇人禁我足,我自己禁咗自己。我唔係怕個人俾染到,而係怕隨之傳俾 ...

全日禁堂食,係懲罰果班非技術性勞工,截班無聊心野人一窩蜂出嚟,就應限制食肆人數與座位安排,而唔係硬性禁堂食,咁俾人嘈吓,又安排開社區會堂咪仲衰。今日新聞睇到唔多人使用社區會堂,有市民話驚多人聚集,亦有市民講唔就腳;咁熱天氣,行一大段路去食,諗都諗到唔多人會去啦!

不過,好咯,政府明天起回復晚6點至朝5禁堂食,唔好再轉嘞。

首頁

尾頁

跳至