自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

我睇過鍾南山院士對香港疫情分析同建議之後,我得出香港要控制疫情只能幾部分同時做,源頭控制+全民檢測排查出無症狀患者+減少人聚集,特別是封閉空間。但睇政府頂唔住政黨同市民Po戶外工作人士食飯苦況嘅壓力,開放公共空間食飯,又俾人批評先開放幾個,十八區要搭車去食飯,又睇咁多人建議開放呢度嗰度俾市民用餐,真心覺得唔好再咁落去了。取消堂食係無奈之下嘅必需!坦白講,如果之前唔需在外工作嘅人能做到唔外去,自覺在家食飯,唔去餐廳聚集,至少減少一半人流,減少公眾傳播力度,或者都唔需強制禁堂食,而維持香港運作同經濟嘅返工人士再做好防護,食飯時注意同人隔開又減少一部分嘅傳染,咁樣疫情先可以受控,想唔犧牲一D自由度舒適度就可以解決問題係冇可能。請大家醒覺,人人都捱下苦,分擔苦,先唔會係令某部分人獨自苦,灑下辛酸淚不如身體力行!
鍾南山院士係內地疫情嘅定海神針,疫情初期靠佢一番說話,內地大部分人都聽話留家減少流動。希望佢嘅話能夠指導幫助香港走出疫境,但一切真係靠在香港嘅大家合作先可以啊!

https://tech.sina.cn/2020-07-29/detail-iivhuipn5781482.d.html

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 Happy_hk 的帖子

我住嘅地方都有D隔涉,但確診已經由一例幾日變成三例~~而且平時見屋苑戴口罩自覺度都好高,落街人人都有口罩,但都會傳開,就知道病毒接觸傳染都好歷害~~懇請大家依家要知道病毒先係我地共同嘅敵人,而唔係政府,唔好政府做咩都話唔啱,尤其是意見本身又好難統一,上年社會運動已搞到佢本身都弱都冇自信了,怕做怕錯怕俾人反,香港又係咁民主,個個都事後諸葛,佢地就會你話咩就咩,好易冇主見反做錯嘎。好似教仔,你話個仔呢樣唔啱嗰樣又錯,個仔又點知自己應該點做,再加上你教嘅都未必啱哂,仲可能係錯添。總之,要話人唔啱,先自己做啱,香港唔係某一個人舞得掂,而係全民同心先可以解決問題,所有人唔好想舒舒服服就可以發個夢疫情就完結,依家係一場無硝煙嘅戰爭啊!

大宅

説得很對

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Happy_hk 發表於 20-7-30 00:20
我睇過鍾南山院士對香港疫情分析同建議之後,我得出香港要控制疫情只能幾部分同時做,源頭控制+全民檢測排 ...

的確係! 要疫情受控, 就要犧牲自由!

放下自在

大宅

首先我覺得香港人唔夠自律,成日抱住僥倖心理,覺得自已唔會中招,照聚餐開party,中午lunch要喺出面食無可厚非,但好多人夜晚都唔想煮,照出去食,聚埋一齊。好多人一路食一路傾計,有幾多真係食就食,食完戴返口罩?仲有,內地人真係可以做到一、兩個月完全唔出街,全家只派一個人出一次去買幾日嘅餸。香港人要返工要出去無得揀,有啲有得揀嘅你叫佢哋少出一日街佢都唔得。香港人最鍾意賴政府,政府真係有啲地方做得唔好,但某啲人真係逢政府必反。試問自己係咪應該做嘅盡力做嘅都做咗?唔好自己中招到時又賴人。

子爵府

牛年勳章

同意!病毒才是現在大家共同既敵人!
香港依家有些人都變左判官,政府做咩決策就出黎帶風向,之前6月無咩本土個案時,又話政府點解仲唔解除限聚令。。。疫情反覆時,又話政府點解咁快解除限聚令。。。呢類人政府做咩都睇唔過眼,但又無了解政策背後的目的!

疫情下,已經有一批勞工失業,市民因疫情擔憂不已,外國又抵制香港,呢段期間就係要我地團結自救,留家抗疫! 唔係周圍聚集、散播不滿,咩都以政治掛帥、帶風向! 佢地真係令人好討厭!!

子爵府

雖然我都真係唔LIKE林鄭,不過好認同你講的

琥珀宮

Happy_hk 發表於 20-7-30 08:17

我住嘅地方都有D隔涉,但確診已經由一例幾日變成三例~~而且平時見屋苑戴口罩自覺度 ...

靠林鄭冇運行。

袁國勇話要全日禁堂食,佢又真係禁堂食。

開放果啲地方俾人去食飯,叫好過冇,但不切實際,個個就腳去?根本就唔應該全日禁堂食,之前晚6點開始咪OK囉,反而規定食肆食客間要有隔距及阻擋仲實際。

應採納唔採納,唔應該採納佢又採納。

男爵府

我睇過鍾南山院士對香港疫情分析同建議之後,我得出香港要控制疫情只能幾部分同時做,源頭控制+全民檢測排 ...

說得對

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

可惜社運後,香港不再齊心,如果少挑怨少挑駡,互尊重已經好好

wcpcelia    發表於 20-7-30 16:37

珍珠宮

回覆樓主:

個個都唔肯捱唔想捱,
就一味推個責任出黎
好似唔關自己事咁,自私到一個點

洋房

鍾南光講得啱,就係要做全民檢測,慈雲山爆左咁耐先肯做,又一直唔肯全民做,個政府唉

子爵府

2024年龍年勳章

pigmei 發表於 20-7-30 08:39

雖然我都真係唔LIKE林鄭,不過好認同你講的

其實我都唔係Like佢,亦都唔係完全支持佢。政府唔係佢一人,而係各個部門,政府的確都係做得唔夠好,源頭控制上就有D舍本求末了,但我唔認為冇一樣好,樣樣嘢出嚟都要挑刺,都要去反。
香港做得好,唔係一個人功勞。香港變差,亦唔係一個人錯。個香港,全部香港人有份。

伯爵府

傳媒過度渲染係街食飯好慘,抗疫時間人人都辛苦,又唔會長時間係咁。以前我做寫字樓因食店好多人,都係買外賣係公園食,一啲都唔覺得惨

侯爵府

講到尾都係自律問題
香港人最缺嘅嘢⋯⋯
不過咁,政府開飯堂,如果做到足夠清潔,登記id電話,萬一有人中可以聯絡得返相關人等,咁就可以在抗疫與便民間取得平衡。

子爵府

mike89 發表於 20-7-30 08:45
個個都唔肯捱唔想捱,
就一味推個責任出黎
好似唔關自己事咁,自私到一個點

應該話事不關己,己不勞心,政府既政策影響唔到佢,佢地就口響咁講點解唔xxx,應該要xxx咁,但一到影響自己就呱呱嘈。

伯爵府

2024年龍年勳章

人人睇法唔同,就睇吓停7日,係咪有助疫情

伯爵府

2024年龍年勳章

katie816 發表於 20-7-30 08:39
同意!病毒才是現在大家共同既敵人!
香港依家有些人都變左判官,政府做咩決策就出黎帶風向,之前6月無咩本土 ...

唔負責任的磚家

公爵府

yifeihappy 發表於 20-7-30 08:46
鍾南光講得啱,就係要做全民檢測,慈雲山爆左咁耐先肯做,又一直唔肯全民做,個政府唉
...

香港人手資源做唔到全民檢測
專家只一味話要推高檢測數量
有無諗過化驗所承受力
以家d 化驗所24小運作,條走廊一袋二袋全部都等化驗樣本
長時間無得休息,做到d化驗員就來爆

要全民檢測甘大工程要搵呀爺幫手

子爵府

2024年龍年勳章

PacoMum 發表於 20-7-30 08:48
傳媒過度渲染係街食飯好慘,抗疫時間人人都辛苦,又唔會長時間係咁。以前我做寫字樓因食店好多人,都係買外 ...

就算不得已向街向公園食飯都應隔開D,所以,重點係唔需返工嘅人士盡量留家中,讓空間俾返工嘅人,就唔需咁多人向街。。

室內食飯如果有病毒,真係好易傳染。之所以禁餐廳堂食,係因為個個互不相識,好難及時追蹤用餐嘅人~~

首頁

尾頁

跳至