自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

禁堂食,反而見到更多人聚埋一起在街吃飯,所以禁都無作用,反而仲差過限人數堂食

大宅

heavenlycreat21 發表於 20-7-30 08:38
回覆 Happy_hk 的帖子

首先我覺得香港人唔夠自律,成日抱住僥倖心理,覺得自已唔會中招,照聚餐開party, ...

又咁講,香港係疫症下無停工,一停經濟搞5掂,而家算係咁la, 個個都頂左半年有多,得個做字,日日朝早返工放工仲煮都5好話5辛苦,香港比起内地屋細好多,放假全部人係屋企係幾難頂,大家都辛苦啦

大宅

回覆 Pig公主 的帖子

其實日煮夜煮真係辛苦,但有啲人夜晚去餐廳聚埋一齊食,叫外賣好似風險低啲。屈喺屋企真係幾辛苦,但有啲人喺屋企開party聚會我就真係唔明。

珍珠宮

SandyKL 發表於 20-7-30 08:40

靠林鄭冇運行。

一日疫情未平定,邊個能講哪個政策必啱?我本人就贊成全日禁堂食,我亦係要在街食飯的一群,只係暫時在街食短短幾日都話無法忍耐。點樣一同抗疫。

抗疫唔只係政府嘅責任,市民都應儘自己能力做到最好。

伯爵府

回覆樓主:

道出我心聲!
可惜,太多人只懂埋怨,睇事情又表面,只用情緒台發洩。
我身邊都有一半人係咁WTS駡,
我覺得好煩!
凡事有得必有失,唔肯牺牲小我,根本就完成不了大我。。。
唉,香港真係天災加人禍
幾時完?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

冇錯,事後孔明,人人會,批判人都係好容易。

侯爵府

heavenlycreat21 發表於 20-7-30 08:38
回覆 Happy_hk 的帖子

首先我覺得香港人唔夠自律,成日抱住僥倖心理,覺得自已唔會中招,照聚餐開party, ...

同意

琥珀宮

薯圈 發表於 20-7-31 03:12
一日疫情未平定,邊個能講哪個政策必啱?我本人就贊成全日禁堂食,我亦係要在街食飯的一群,只係暫時在街 ...

全日禁堂食根本唔符合抗疫,可以話仲衰,成班人係室外除低口罩食飯,令佢地中招或被中招機會提升,更危險。

最理想係室內有設施隔距進食至可保護到市民。

有需要在戶外進食嘅打工仔被騎刧,亦係事實。

禁止訪問

珍珠宮

SandyKL 發表於 20-7-30 08:40

靠林鄭冇運行。

高官得讀書聰明 ,但無生活智慧 堂食可參考內地做法,但林鄭等高官完全唔曉變通 唔識都學下跟人尾呀!
雖然我唔like政府班癈官,但同意樓主所說大家現在要犧牲下自由,齊心抗疫!

侯爵府

開心吸收勳章

仲未有全民測試. 我覺得政府驚測試結果有大量陽性既時候. 醫療體系負荷吾倒.

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

香港人唔齊心!因為有班人係到引導市民乜都反!自由大過天!如果個個齊心自律、stay at home,減少人群聚集就可減少傳播鏈,咁先可以控制傳播!而家香港啲人唔合作,咪似頭痛醫頭 腳痛醫腳!但有病都冇床位!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

子爵府

katie816 發表於 20-7-30 08:39
同意!病毒才是現在大家共同既敵人!
香港依家有些人都變左判官,政府做咩決策就出黎帶風向,之前6月無咩本土 ...

講得好 實左太多判官,太多為反為反,太多鬥氣,太多只識批評,太多政治。可惜香港人已經習慣性被傳媒,社交網絡牽住鼻子走,太過排山倒海喇,已經完全主動佢地既思維,加上超弱政府,無計

大宅

Happy_hk 發表於 20-7-30 09:31
呢個當務之急,好多無症狀嘅自己唔知,又通街走。其實香港冇能力做全民檢測,只能搵內地幫手,內地亦出聲 ...

係!有內地肯幫手仲死撐話冇資源不足,唔需要幫手,其實根本做唔黎,最後只係市民受害。自私嘅人政治凌駕抗疫,為反而反。

首頁

尾頁

跳至