母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

deleted

大宅

Teaberry 發表於 20-7-30 04:34
香港有冇好似外國既機構,有得捐母乳?日日倒,呀b 又飲5曬,好浪費
= =!

好多疾病都會經過母乳傳染,外國係規定捐贈母乳的媽咪必須於首次捐贈母乳前6個月內簽立同意書,接受必要的血清學檢查,持續捐乳的媽咪要每2個月接受一次追蹤檢查...

血清學檢查項目: B型肝炎表面抗原(HBsAg)
C型肝炎病毒(HCV)
人類免疫缺失病毒1型(HIV-1)
人類免疫缺失病毒2型(HIV-2)
人類T淋巴癌病毒1型(HTLV-1)
人類T淋巴癌病毒2型(HTLV-2)
梅毒(syphilis)
血球計數(CBC)
A型肝炎免疫球蛋白G/免疫球蛋白M(HAV/IgG/IgM)
B型肝炎表面抗原抗體(antiHBsaAby)
天門冬氨酸轉氨(GOT/GPT)

就算香港有, 又有幾多媽咪肯捐贈母乳前6個月內簽立同意書,接受必要的血清學檢查 ?

若你太多,不如自己潤膚,普通正常人都唔敢要陌生人母乳,以前試過有變態佬網上徵母乳,大家小心

複式洋房

Ceau 發表於 20-7-30 09:25
好多疾病都會經過母乳傳染,外國係規定捐贈母乳的媽咪必須於首次捐贈母乳前6個月內簽立同意書,接受必要的 ...

如有,血清學檢查要既我都覺得應該,不竟係比bb 食,好十字捐血都要啦^^~有人要我都乜無所謂,排左出黎,又對我無影響^^,還掂都係倒左去(講笑)@@

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Ceau 發表於 20-7-30 09:25
好多疾病都會經過母乳傳染,外國係規定捐贈母乳的媽咪必須於首次捐贈母乳前6個月內簽立同意書,接受必要的 ...

你分享的資訊很全面, 感謝! 同意你的建議, 多出來的母乳留來自用。

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Teaberry 發表於 20-8-1 00:56
如有,血清學檢查要既我都覺得應該,不竟係比bb 食,好十字捐血都要啦^^~有人要我都乜無所謂,排左出黎, ...

香港是沒有此服務。正常情況下, 都不鼓勵轉贈他人, 更何況在疫症之下, 大家更要小心。

建議多出來的母乳用來給孩子沐浴, 自用來美顏敷面, 雪成冰塊, 留用來做撞瘀冰敷鎮痛去瘀, 還有其他用途。

如果你接受到, 每次擠出來的母乳, 留一些來鮮飲, 對自己身體非常好。

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

Glad 發表於 20-8-5 10:21
香港是沒有此服務。正常情況下, 都不鼓勵轉贈他人, 更何況在疫症之下, 大家更要小心。

建議多出來的母乳 ...

“母乳銀行”在世界多個國家,都是受承認和合法的“母乳庫”,估唔到香港依方面落後。我試過黎整奶凍,曲奇,蛋糕,無特別。算啦,無正規母乳庫,我都係清左佢,節省功夫。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

無辦法,香港地方細,政府話就話鼓勵餵母乳,但落地嘅支援唔係好多,奶粉廣告又洗腦,而且易買,餵唔掂母乳要放棄好易。捐母乳儲存同測試都要求高,講真比著我如果身體問題餵唔到母乳俾BB,我都情願餵奶粉而唔餵其他媽媽嘅母乳,過唔到心理個關

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

Teaberry 發表於 20-7-30 04:34
香港有冇好似外國既機構,有得捐母乳?日日倒,呀b 又飲5曬,好浪費
= =!

我有捐呀,Facebook 有個group叫human milk 4 human baby, 你post上去會有好多人想要

複式洋房

mok_bb 發表於 20-8-7 23:04
我有捐呀,Facebook 有個group叫human milk 4 human baby, 你post上去會有好多人想要
...

Very good ,thanks

複式洋房

親親小孩子 發表於 20-8-7 12:55
無辦法,香港地方細,政府話就話鼓勵餵母乳,但落地嘅支援唔係好多,奶粉廣告又洗腦,而且易買,餵唔掂母乳 ...

其實捐母乳嘅原意係喺外國係作為醫療用途,好似捐血咁。唔係比普通唔夠奶嘅媽媽用。

摘自星島日報
經過長達六年的籌備與拖延,安省首家母乳銀行還要多等幾個月才能「供奶」。專家指出,母乳有助兒童面對可致命的的疾病,有所增加患病嬰兒的存活率。
溫哥華早在30年前就設有母乳銀行,卡加利只經過短短16個月籌備就在本年四月開了一家。
為何安省一拖再拖仍是個謎,而且省府去年早已允撥120萬元作營運基金。有評論估計不外乎是政治上的繁文縟節、嬰兒奶粉生產商背後發功又或者是醫院行政架構的層層堆疊阻塞母乳銀行的設立。

複式洋房

親親小孩子 發表於 20-8-7 12:55
無辦法,香港地方細,政府話就話鼓勵餵母乳,但落地嘅支援唔係好多,奶粉廣告又洗腦,而且易買,餵唔掂母乳 ...

為何設立母乳銀行這樣重要?不少倡議全國的母乳銀行網絡的兒科醫生指母乳能提高早產兒存活率。西奈山醫院(Mount Sinai)及新寧醫院(Sunnybrook Hospital)兒科主管Shoo Lee醫生研究顯示,母乳每年就可拯救安省十五名嬰兒免因壞死性小腸結腸炎(necrotizing enterocolitis,簡稱NEC)而夭折。

[此乃參考之作用]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊