自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 幸福黃太太 的帖子

佢租左4年,間屋系全新,所有野都系啱啱買同裝修。蚊網系好大,落地玻璃門甘大。佢個女大力打蚊網,搞到個網"luck"出黎。門又用玩具劃花。尼兩樣我比較介意。其它已經吾會同佢計。我知佢計劃搬,所以想請教下大家。

大宅

rainbow2016 發表於 20-8-10 13:05

佢租左4年,間屋系全新,所有野都系啱啱買同裝修。蚊網系好大,落地玻璃門甘大。 ...

照價賠償如果係全新

大宅

2021勳章

restahaus 發表於 20-8-3 14:06
租約寫明業主需要在三十天內退回租客按金

我果張代理係合約上寫明要即日退回按金俾租客

大宅

2021勳章

mrspigletyip 發表於 20-8-10 13:33
照價賠償如果係全新

但住左4年, 會有折舊喎, 計全新, 會否有點兒那個.

逸逸不敗    發表於 20-8-14 02:01

大宅

回覆 WP1821 的帖子

我想租客比番一半錢,合理嗎?

大宅

WP1821 發表於 20-8-10 16:01

我曾經問過律師,如果唔係全新交俾佢,賠一半好合理
但係你係全新俾佢

大宅

2021勳章

rainbow2016 發表於 20-8-10 16:04

我想租客比番一半錢,合理嗎?

其實人為損壞的, 較難接受, 若租客肯俾返一半錢, 當然最好.
不過難一, 佢唔肯俾, 咁點算?

水晶宮

2021勳章

幸福黃太太 發表於 20-8-9 19:34

睇租客住左幾耐同壞成點既程度, 如租左一年成度門被破壞 ...

同意

水晶宮

2021勳章

WP1821 發表於 20-8-10 16:01

同意,4⃣️年不是少日子,實有損耗

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢租左4年,間屋系全新,所有野都系啱啱買同裝修。蚊網系好大,落地玻璃門甘大。 ...

蚊網如果全新比佢用而佢整爛咗,要佢賠一半好合理,至於劃花門睇下幾花,太花都可以要求佢賠償,始終係佢做成而非自然損耗。

男爵府

回覆樓主:

第一蚊網同玻璃門同佢傾,因不是自然損耗,所以要比返維修費,另外按金如2月個按金就退個半月先,因為水,電,煤等未計到要收返佢幾錢,如果你退晒到時水,電,煤嚟你預左再搵佢時,佢有機會唔會比

大宅

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

多謝意見。我自問吾系一個斤斤計較既人,但我相信任何一個人見到破壞程度都會同意我。

大宅

回覆 mimi005 的帖子

爛既程度吾系正常,因為佢個女有過度活躍症,不停打蚊網。而且佢吾止一個小朋友。

大宅

合約都寫左退租時要還原屋企。如果佢吾肯比番一半維修費,我可能會扣起按金,等佢自己叫師傅整好,再比番錢佢

大宅

2021勳章

小小兔仔 發表於 20-8-10 19:41
第一蚊網同玻璃門同佢傾,因不是自然損耗,所以要比返維修費,另外按金如2月個按金就退個半月先,因為水, ...

可以扣起半個月按金for水電煤?

男爵府

WP1821 發表於 20-8-11 15:54
可以扣起半個月按金for水電煤?

我個陣租屋都係咁,因為業主未計到水電煤幾錢,但你可以當日嘗試打去水務署,電力公司同煤氣公司睇下可唔可以即時報到個費用比你,唔得嘅你可以同租客傾返要扣起部份錢,交餘下嘅水,電,煤

公爵府

噢, 明白。 咁即係刻意整花同整壞, 咁會同租客傾, 如佢有辦法整返好就唔扣, 否則你要計定數比租客睇。 例如 蚊網 打左價係要幾錢整返, 否則收樓時會冇咁順利。

男爵府

2021勳章

Sallyb1a 發表於 20-7-30 16:08
小小分享
全屋嘅裝修 有冇鑿穿撞爛鑽窿, 水喉出水 沖厠, 本身有提供畀佢嘅冷氣機,抽氣扇, 爐頭, 全部檢 ...

請教,如果成間屋連厨厕有鑿牆整唔少穿孔掛電器等,可以點做?佢自己整/揾師傅閔番個窿油返嗰撻?定係全屋/成幅牆油過?
如果收樓日發覺整得手工唔好,颜色又有偏差(如只做撻),可以点做?但最後一日又要退按金。
Sorry, 咁多問题。

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

思澄爸爸 發表於 21-2-3 03:52

請教,如果成間屋連厨厕有鑿牆整唔少穿孔掛電器等,可以點 ...

我會問定屋企附近d師傅(有店舖果d),家居修保大約價錢,人工連材料。
當日同租客傾,有問題即時打比舖頭問。
水電即日打上水電問截表數。但有可能打唔到,同租客傾扣一部份按金扣水電。
余下再退比租客。

大宅

2021勳章

Sallyb1a 發表於 21-2-3 07:49
我會問定屋企附近d師傅(有店舖果d),家居修保大約價錢,人工連材料。
當日同租客傾,有問題即時打比舖頭問 ...

水電煤該由租客轉名.業主不包此什項只包管理費.故租客搬遷也緊張自動除他登記水電煤

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊