自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Duckduckbuddy 發表於 21-2-3 09:07
水電煤該由租客轉名.業主不包此什項只包管理費.故租客搬遷也緊張自動除他登記水電煤
...

我遇過d租客都唔會轉名,唔想交按金退租自己攪手續。
除左有小朋友報校要地址證明。

大宅

2021勳章

Sallyb1a 發表於 21-2-3 09:11
我遇過d租客都唔會轉名,唔想交按金退租自己攪手續。
除左有小朋友報校要地址證明。
...

佢唔轉名.業主通知水電煤停以上單位.租客自然沒水電煤佢便申請..

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-2 10:24
但分別係,租客比訂比租後有問題,業主可以去物業揾得到租客,但退租後如支票有問題,租客好難有途徑揾到 ...

全對。。。租客退租後難搵返業主。所以會即時退現金。 大家再冇瓜葛。。。

男爵府

Sallyb1a 發表於 20-7-30 16:08
小小分享
全屋嘅裝修 有冇鑿穿撞爛鑽窿, 水喉出水 沖厠, 本身有提供畀佢嘅冷氣機,抽氣扇, 爐頭, 全部檢 ...

你好厲害,水喉出水,冲廁都check埋

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

雲妮鼠鼠 發表於 21-2-3 12:05
你好厲害,水喉出水,冲廁都check埋

經一事長一智
再問下同事,朋友注意事情。

大宅

WP1821 發表於 20-8-10 16:01
但住左4年, 會有折舊喎, 計全新, 會否有點兒那個.

租樓出去一定要預左有 wear and tear, 點都會同剛租出去有分别。住自己間屋都會啦 。所以好難 expect 個新淨程度冇變。

男爵府

sakura888 發表於 21-2-3 14:57
租樓出去一定要預左有 wear and tear, 點都會同剛租出去有分别。住自己間屋都會啦 。所以好難 expect 個新 ...

系呀?我租人地方有時滴少少水、唔太嘈咪由得佢,我朋友重犀利,燈膽燒左,都叫個業主上門換,

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

雲妮鼠鼠 發表於 21-2-3 18:04
系呀?我租人地方有時滴少少水、唔太嘈咪由得佢,我朋友重犀利,燈膽燒左,都叫個業主上門換,
...

燈膽燒左業主要包?

大宅

2021勳章

lovebobo 發表於 21-2-3 18:29
燈膽燒左業主要包?

業主理佢先勁喎

男爵府

WP1821 發表於 21-2-19 18:46
業主理佢先勁喎

我個租客換個LED燈膽都要我俾錢

男爵府

2021勳章

man11981 發表於 21-3-2 21:44
我個租客換個LED燈膽都要我俾錢

咁你有無俾?

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sasa625 發表於 21-2-3 11:43
全對。。。租客退租後難搵返業主。所以會即時退現金。 大家再冇瓜葛。。。

我見嘅都係支票,講真整整齊齊交收和平分手已萬幸,仲有咩好嫌
以得老闆豪宅計一個月十幾萬租,咪要袋住廿幾萬現金去收樓?

男爵府

gl 發表於 21-3-2 22:09
咁你有無俾?

有,但我冇上去幫佢換呀,叫佢自己買,我PayMe佢

男爵府

2021勳章

man11981 發表於 21-3-2 22:34
有,但我冇上去幫佢換呀,叫佢自己買,我PayMe佢

其實呢啲喺易耗品,要佢自已買啦,唔使包埋

侯爵府

2021勳章

sasa625 發表於 21-2-3 11:43
成層樓係度, 點會搵唔到業主?
我有出租樓20幾年經驗, 1X個租客一向都係比支票退按金, 未試過有租客堅持要收現金

大宅

Sallyb1a 發表於 21-2-3 12:11
經一事長一智
再問下同事,朋友注意事情。

check 咗水喉係漏水,可以點 ? 求指教

平時租客水喉漏水,換個新,都要我(業主)畀錢。

珍珠宮

Suncloud 發表於 21-3-3 13:17

check 咗水喉係漏水,可以點 ? 求指教

我又未試過水喉漏水嘅情況呀。

退租時檢查 每個水龍頭出水係咪正常,廁所水沖唔沖到,有冇阻塞咁我就收貨㗎喇。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊