跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

如果要移民澳洲,想寄屋企所有野,係咪有一次免稅運走?點樣運?

複式洋房

回覆 seasonbaby 的帖子

你要運好多野? 我朋友移民都只係帶隨身物品,貴重野,唔會拎太多。
可以留言問佢地

https://www.youtube.com/watch?v=pBI5bhZISrM&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=71J7qM6BDi8

子爵府

黎膠紙 發表於 20-7-30 19:49

你要運好多野? 我朋友移民都只係帶隨身物品,貴重野,唔會拎太多。

唔該晒你但係我個邊無人無物,都要運啲傢俬電器等..。另外你朋友過去有冇野係唔可以拎架?

複式洋房

佢又無話有d咩唔可以拎去,但係就要注意下電器會唔會合乎安全標準,洗唔洗用轉換插之類。如果手機手錶首飾酒類,太多/太貴 過關唔知係咪要申報。同埋好用冒牌產品,例如衣服手袋等等。

禁止訪問

男爵府

seasonbaby 發表於 20-7-30 20:07
唔該晒你但係我個邊無人無物,都要運啲傢俬電器等..。另外你朋友過去有冇野係唔可以拎架?
...

如果係good guys,harvey norman買電器記得唔好online買,要去舖頭問佢地有冇得計平啲!通常你問就會減俾你,唔問嘅話就可能唔會減
上2個月買部oled減咗成千蚊俾我,仲送多5年保養,再加700cash back

子爵府

黎膠紙 發表於 20-7-31 15:04

佢又無話有d咩唔可以拎去,但係就要注意下電器會唔會合乎安全標準,洗唔洗用轉換 ...

貴重嘢Hand carry 過去嗎?什物寄?諗起就頭痛唔知點攪

子爵府

Lonbb2008 發表於 20-7-31 16:41
如果冇乜特別要求澳洲買宜家傢俬和電器,價錢都唔會好貴。

買傢俬會包安裝及送貨嗎?一般等幾耐收貨

子爵府

teruglay 發表於 20-8-1 22:57
如果係good guys,harvey norman買電器記得唔好online買,要去舖頭問佢地有冇得計平啲!通常你問就會減俾 ...

係唔係每個洲都有,我又係諗起都頭暈,唔知點攪

男爵府

seasonbaby 發表於 20-8-3 16:04
係唔係每個洲都有,我又係諗起都頭暈,唔知點攪

呢2間係大型連鎖店嚟,周圍都有!
唔洗咁頭暈你搵到搬運公司幫你搬屋未,其實我覺得傢俬、小型電器可以寄,大型電器就唔好寄去到買安全啲!寄淨一星期衫褲自己帶!
去到租住service appartments 或者airbnb先,然後再去搵地方租屋,買車、電器,等到D野到咗就可以搬入去住!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

teruglay 發表於 20-8-3 17:34
呢2間係大型連鎖店嚟,周圍都有!
唔洗咁頭暈你搵到搬運公司幫你搬屋未,其實我覺得傢俬、小型電器 ...

有冇邊間平啲的搬運公司介紹,都唔知邊間好

子爵府

Lonbb2008 發表於 20-8-4 09:26
安裝送貨一般另外要加錢,睇吓佢有冇貨,如果有貨,多數約一星期。

你係移左去澳洲嗎?搬運及其他有乜嘢要留意,我完全唔識運嘢過去使唔使報稅

禁止訪問

別墅

seasonbaby 發表於 20-8-4 10:21
你係移左去澳洲嗎?搬運及其他有乜嘢要留意,我完全唔識運嘢過去使唔使報稅 ...

使用超過一年以上,我明年運傢俬回去

複式洋房

seasonbaby 發表於 20-8-4 10:16
有冇邊間平啲的搬運公司介紹,都唔知邊間好

朋友用過一間AEmovers, 好評價!我搬時都會用佢!(emoji)(emoji)

男爵府

seasonbaby 發表於 20-7-30 16:47
如果要移民澳洲,想寄屋企所有野,係咪有一次免稅運走?點樣運?
...

我都想運傢俬,我就係覺宜傢傢俬吾靚,想帶自果D,但好奇,好似冇見過有人寄傢俬

男爵府

我老公以前移民過去係訂一個貨櫃走船運過去架, 不過而家真係唔知要點搬過去了

子爵府

係唔係嗰邊買重平過運過去唔知集運大約點計?諗諗吓可能都係運D什物,大電器及傢俬唔運

首頁

尾頁

跳至