潮流時尚

跳至
[手袋] 消毒H手袋

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

想問疫情下你地返到屋企如何消毒H袋?我唔敢用酒精清潔

複式洋房

回覆樓主:

我無特別消毒,只係通風位靜置
如果jm你擔心,可以考慮喺衣櫃或者衣帽間放手袋嘅位置擺部臭氧機消毒?

男爵府

Purin_qq 發表於 20-7-30 21:15

Sales哥哥教用消毒濕紙抹后再用tissue,然後等乾透后才放入塵袋
我用tempo 濕紙巾

別墅

我唔會消毒我任何嘅袋 ,平貴也好
出完街,摸完個袋我會洗手

我覺得又唔洗咁緊張,始終個袋唔同衫又唔係著上身,又唔係野食食落肚,應該無事嘅我反而驚用野抹佢會氧化、發霉或變色

大宅

2020勳章

IU18 發表於 20-7-30 21:27
我唔會消毒我任何嘅袋 ,平貴也好
出完街,摸完個袋我會洗手

因為我住嗰度附近日日有個案,我屋企又有二個好細嘅小朋友所以我有D擔心,但打入冷宮就到我唔開心

別墅

Purin_qq 發表於 20-7-30 21:32
因為我住嗰度附近日日有個案,我屋企又有二個好細嘅小朋友所以我有D擔心,但打入冷宮就到我唔開心 ...

JM出入小心啲,如果係咁非常時期可能真係少啲用會好啲

大宅

2020勳章

Purin_qq 發表於 20-7-30 21:15

冇消毒
皮革唔可以用酒精去抹、特別係H
盡量唔會周圍放
只係放公司、屋企
返到屋企放喺特定一個dirty zone , 同一啲唔可以日日洗嘅外套放埋一邊

大宅

2020勳章

swift_call 發表於 20-7-30 22:04
冇消毒
盡量唔會周圍放

呢句真。我試過唔小心滴左一滴酒精搓手液落個H銀包到,已即時用紙巾抹返, d皮係有輕微甩色真係唔好亂用清毒用品抹皮革

大宅

2020勳章

swift_call 發表於 20-7-30 22:04
冇消毒
盡量唔會周圍放

其實我有一個位專放日日出街嘅袋,但就甘吹D virus 會唔會自己消失?又或者入盒之前用乾紙巾抹一抹係咪就可以呢?

別墅

Purin_qq 發表於 20-7-30 22:31
其實我有一個位專放日日出街嘅袋,但就甘吹D virus 會唔會自己消失?又或者入盒之前用乾紙巾抹一抹係咪就 ...

雖然無皮革,但可以參考下~
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2694133

大宅

2020勳章

Purin_qq 發表於 20-7-30 22:31
其實我有一個位專放日日出街嘅袋,但就甘吹D virus 會唔會自己消失?又或者入盒之前用乾紙巾抹一抹係咪就 ...

當個袋係污糟,返到屋企之後唔再掂佢。
真係掂左就洗手先掂返乾淨野

如果想放入盒,會放置返十日八日先

伯爵府

回覆樓主:

我用濕紙巾抹,再用綿啲嘅廚房紙抹乾,吹一陣入袋,間中拎出來比太陽照一陣除濕氣 疫情後就無抹,不過有UV燈,照下個袋,心理作用安心啲(主要怕手汗會發毛多啲)

水晶宮

2020勳章

回覆 Purin_qq 的帖子

我半年冇用了, 只用Prada因為我要消毒, 我用酒精噴, H唔用得啦

珍珠宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

babybabyu 發表於 20-7-31 02:07
我用濕紙巾抹,再用綿啲嘅廚房紙抹乾,吹一陣入袋,間中拎出來比太陽照一陣除濕氣 疫情後就無抹, ...
UV燈 買邊款?

伯爵府

Ryanma 發表於 20-7-31 10:52
UV燈 買邊款?

韓國EssGee 便攜式UV紫外線殺菌機

我copy咗名,你上網睇下,其他選擇都有

大宅

Aley1204 發表於 20-7-30 22:26
呢句真。我試過唔小心滴左一滴酒精搓手液落個H銀包到,已即時用紙巾抹返, d皮係有輕微甩色真 ...

我也一様,立即有印,但我用清潔皮沙發的清潔(類似支裝唇膏咁)一陣再清潔就冇咗個印,之前我用原子筆畫咗了沙發用這支清潔棒也可以清洗

大宅

babybabyu 發表於 20-7-31 11:03
韓國EssGee 便攜式UV紫外線殺菌機

我copy咗名,你上網睇下,其他選擇都有

我也淘左一部, $129,因為我見bigbigshxxx有得賣,所以立即是上網淘,應該都係同一類野

伯爵府

wonglwy 發表於 20-7-31 11:27
我也淘左一部, $129,因為我見bigbigshxxx有得賣,所以立即是上網淘,應該都係同一類野
...

應該係差唔多,香港買貴幾倍

洋房

我冇H袋 不過可以分享少少~
貴袋我會用棉布或者比較柔軟的紙巾輕輕濕抹(不用全濕,有D水分就得)乾左就用袋包返
平D既袋或者唔係皮質既我買不含酒精的濕紙巾抹
疫情多數時間轉用環保袋了

男爵府

2020勳章

依家我唔敢用貴袋,因為返到屋企我一定要消毒先安心,真皮又唔用得酒精抹

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊