時政擂台

跳至

首頁
23456...25

尾頁

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

係啦!移民咗嗰班人重可享香港福利,我親戚過咗外國多年仍可攞$10000,離佢咩事?佢都冇再係香港納稅!

子爵府

emilmama 發表於 20-7-30 22:31
譚伯點算

佢地大把錢,去邊度生活都得啦,使乜你擔心

子爵府

fa_chan 發表於 20-7-30 22:13
Agree, 如果要取消BNO holders 既香港戶籍,揸任何外國護照既港人和高官都要取消香港戶藉,咁樣先至公平
...

香港永久居民權同埋中國國籍係兩回事,大把鬼佬住滿七年就可以擁有永久香港居民身份,佢哋係拎外國護照,呢啲人只需要每36個月嚟香港一次就可以繼續保留香港永久居民身分。

已移民去海外嘅香港永久居民,只要間唔中返下香港,合情合理合法係香港永久居民。

銅鑼灣書局桂文海一早拎咗瑞典籍,但比促返大陸審,大陸政府一向講法呢啲首先係中國人就算已經拎咗外國國籍。

如果BNO 持有人可以得中國承認唔再係中國人,其實好多人歡迎可以合法地脫離中國人呢個身份。

2010年英國政府通過國籍法,冇國籍嘅BNO持有人可以自動upgrade去BC. 自己睇

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

Natalie625 發表於 20-7-30 22:43
佢地大把錢,去邊度生活都得啦,使乜你擔心

啱,應該去加拿大陪個仔一定唔使去大灣區

大宅

healtheworld 發表於 20-7-30 21:33
大家點睇

[頭條日報] 譚耀宗:持BNO港人或失永久居民資格
持BNO就會無居民資格?我覺得唔會

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-30 22:10
國內我唔知,我都有親戚已移民澳洲多年,仍持有香港永久居留身份,仍有福利,派錢一樣全家都有,佢哋咪當 ...

同意,一刀切,一視同仁。
叫佢地多謝曱甴

水晶宮

珍珠宮

畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-30 21:53
其實點解淨係針對 BNO .唔少有其他國家居留權已經移咗民嘅人都一樣有香港永久居民身份,要改就應該全部改, ...

絕對讚成, 趕豆腐C返去加拿大, 唔好係香港搵錢又搞港獨

男爵府

回覆 小肥兔 的帖子

林奠都應該取消英國籍 不然請即係返英國

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

支持
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

取消雙國籍
一視同人
萬物皆空,因果不空

水晶宮

咁BNO 5+1後係必定入藉咩! 否則無咗香港人呢個身份,咪無國籍囉

珍珠宮

畀面勳章

得閒傾下 發表於 20-7-30 23:00
回覆 小肥兔 的帖子

林奠都應該取消英國籍 不然請即係返英國

妄想症要及早求醫

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

係就取消哂所有雙重國籍,唔好淨係針對BNO

珍珠宮

20jack09 發表於 20-7-30 22:02
應該揸哂有外國户藉嘅人,現行所有高官或其家屬都有外國户藉。理應捉拿
...

捉咩拿?有bno又唔係犯法,依家講緊係中國不承認bno 甚或取消雙重國籍嘅問題

琥珀宮

回覆樓主:

贊成

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆 小肥兔 的帖子

大家咁話你話豆腐c加藉返加拿大
咁林奠全家都係英籍
咁叫佢返英國有錯咩
我都係跟住你個思維同邏輯去講姐
有錯嗎?
你唔好話我知你唔知林奠一家係咩國藉呀?

男爵府

其實佢點知我有BNO呢

首頁
23456...25

尾頁

跳至