論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

7月22號炒咗個上工兩個月嘅衰工人,事原大家頂咗兩句後,佢竟然落重手用一堆鹽煮狗糧俾我隻狗仔食嚟洩憤,本來動物唔識講,神不知鬼不覺,但咁啱俾我發現咗,我即炒因為對佢失曬信心,工人咁嘅心地實在唔敢留係身邊 。
因疫情關係,無選擇下加上唔想俾錢佢落袋,我買咗張$2930嘅八月四号國泰機票俾佢,機票本身係一年期同任改,唔係我想㗎,但祇有這class有位,我已在對尾數張紙度寫明,這張機票為fixed date 同過咗8月5號(炒後14日)無效,佢也簽收了,但國泰二日前通知我班機取消了,我再rebook 機位到8月三日,比原定早咗一日,個衰工人今日WhatsApp 我話8月3日飛唔到,問我搵travel agent 電話想改機位,想請教大家我可以唔俾佢改嗎?因為再遲一班機就係8月6日,過咗14日期,我知佢想乘機同入境處話原本班機取消了,攞延期一個月簽證搵工。
洗咗好多錢喺這工人身上,祇做咗兩個月,太激氣了,大家可否俾D意見,多謝大家。

大宅

我都係呢月中炒咗個工人, 同樣係買國泰機票, 其實不用激氣的, 你陪足錢比咗機票基本上已經完成責任, 張機票因為航空公司要取消, 而佢要求要改期, 其實你係需要幫佢做, 因為僱主有責任比一張機票佢返原居地, 而因為航班問題取消即你有責任比過一張有效機票比佢, 至於佢想過14日後留港, 佢需要搵到新僱主, 而佢只要搵到新僱主佢係有權留係香港的, 雖然終止合約14日內返鄉呢個係入境處定的, 但佢走唔走係唔關你事, 因為佢已經不是under你的僱員, 好似我個工人, 炒咗唔夠一個星期, 佢已經找到新僱主, 仲whatsapp我想改張機票至出年4月先走, 我都同佢改咗, 因為仲未過14日, 我咪同佢改囉, 但過咗離開我家14日, 我便唔理佢, 另外入境處規定要開新合約一年內要返回原居地一次, 而家疫情嚴重, 只要d工人搵到新僱主, 佢地同入境處申請, 其實係唔難申請廷期回鄉, 所以不用同佢地勞氣, 炒咗就唔好激氣, 當破財當災

大宅

仲有如果佢要求改機票, 最好叫佢black and white通知你, 想改邊日, 以免日後有庥煩

男爵府

回覆 巴士 的帖子

多謝你巴士,說得好, 唔好激氣,當破財擋災,我也會儘快忘記不快。
小小分享,今日我打咗電話比入境處,佢地好耐心咁解答,由於我已幫工人rebook 到8月3日的機位(terminate 後十四天內已經可以),工人以後的事也同我無関了,我唔需要同佢改機票日期。

複式洋房

回覆 MGTM 的帖子

我想問吓其實係咪可以選擇買機票俾佢,定係一定要同佢商量要錢定要機票?

複式洋房

回覆 Lienna 的帖子

因為佢衰偷錢,我唔想佢去其他人,佢有得揀佢一定會搵新僱主

男爵府

你話事,係炒可選擇你買機票等佢冇錢落袋,如果大家關係好當然有商有量,好嚟好去啦。

男爵府

我同你一樣情況,我嗰個同我頂完嘴後,落重鹽煮嘢比我隻狗仔食,咁毒我當然唔會幫佢留底再搵下一個老襯。

複式洋房

MGTM 發表於 20-7-31 23:42

你話事,係炒可選擇你買機票等佢冇錢落袋,如果大家關係好當然有商有量,好嚟好去啦。 ...

因為新agent叫我同佢商量下,我梗係唔想同佢商量啦(emoji)唔該晒等我即刻買機票先

複式洋房

Lienna 發表於 20-7-31 23:49
因為新agent叫我同佢商量下,我梗係唔想同佢商量啦(emoji)唔該晒等我即刻買機票先
...

我嘅理解係總之炒佢之後14日內嘅機票就OK,請教下係咪咁㗎? 

男爵府

係,不過要俾‘足夠時間佢處理在港的事情’,所以唔好要佢即時飛,最好比接近十四日佢留係香港。

複式洋房

MGTM 發表於 20-8-1 00:32

係,不過要俾‘足夠時間佢處理在港的事情’,所以唔好要佢即時飛,最好比接近十四日佢 ...

聽日炒,買咗7號機票(emoji)我估佢都未必走㗎啦⋯⋯老Pat Pat

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

MGTM 發表於 20-7-31 22:53
回覆 巴士 的帖子

多謝你巴士,說得好, 唔好激氣,當破財擋災,我也會儘快忘記不快。

即係你炒佢,買到張14日內機票比佢,就唔需要理佢?佢走唔走到都唔洗理?

男爵府

回覆 alicialee1210 的帖子

無錯,問咗入境處,計好人工同俾埋機票後,俾terminate 信, 要佢簽收,大家各keep 一個copy,佢就同你無關,記得儘快通知入境處你已terminate, 交form407E 即可。

首頁

尾頁

跳至