烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

jctammum 發表於 20-9-21 00:22
Hihi
我係用呢個食譜,係上麵包堂教既
高粉 250g

多謝您

大宅

jctammum 發表於 20-9-21 00:43
你係咪用麵包機?

係啊!

複式洋房

karli_lam 發表於 20-9-22 20:49
係啊!

加油,我都試緊整肉鬆買左咁耐,第一次用其他功能

複式洋房

誠實豆沙包(emoji)(emoji)

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

想問你哋,用咩糖來做麵包㗎,因為我見成份係砂糖,但係砂糖好似唔係咁健康,有冇其他糖介紹呢?

仲有你哋會用咩酵母㗎?

複式洋房

Yingying607 發表於 20-10-9 11:55
想問你哋,用咩糖來做麵包㗎,因為我見成份係砂糖,但係砂糖好似唔係咁健康,有冇其他糖介紹呢?

仲有你哋 ...

我起初做時都係用砂糖,而家轉左用韓國黑糖,甜度會無咁甜,但都ok既,一機包落成15-20g糖,即係一片方包都有差唔多2g糖,見到都有d驚,所以轉左糖同埋落少左好多糖

酵母我用燕子牌500g, 但而家開始整緊天然酵母麵包,因為想再天然同健康d(有天然益生菌),同埋發酵時間長,比湯種/老麵更加軟熟,保存更加耐

複式洋房

Yingying607 發表於 20-10-9 11:55

仲有你哋 ...

頭兩張相就係天酵麵包

letitiang    發表於 20-10-9 12:14

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

jctammum 發表於 20-10-9 12:04
我起初做時都係用砂糖,而家轉左用韓國黑糖,甜度會無咁甜,但都ok既,一機包落成15-20g糖,即係一片方包 ...

韓國黑糖嘅份量,係咪同說明書嘅砂糖一樣份量就可以?

男爵府

jctammum 發表於 20-10-9 12:07
頭兩張相就係天酵麵包

天然孝武麵包難整嗎

複式洋房

Yingying607 發表於 20-10-9 12:08
韓國黑糖嘅份量,係咪同說明書嘅砂糖一樣份量就可以?

係呀,用g計就一樣,用匙量就唔同,黑糖會鬆散d

男爵府

jctammum 發表於 20-10-9 12:04
我起初做時都係用砂糖,而家轉左用韓國黑糖,甜度會無咁甜,但都ok既,一機包落成15-20g糖,即係一片方包 ...

你話落少咗好多糖,糖可以減份量嘅咩?

複式洋房

天然孝武麵包難整嗎

其實做法一樣,搓麵,發酵,排氣,做型,二排

但天酵要好似湊仔咁一日餵佢一次,
一發大約4-6小時,兩發大約一小時,中間唔駛搞佢
我自己食速酵包會好易食到胃漲,但天酵包就無咁既問題

男爵府

jctammum 發表於 20-10-9 12:14
其實做法一樣,搓麵,發酵,排氣,做型,二排

但天酵要好似湊仔咁一日餵佢一次,

Ok !謝謝回覆。
你會用咩牌子麵粉可以介紹嗎?我想食得健康啲

複式洋房

天然孝武麵包難整嗎

本身係橡筋位,餵完佢之後,會升到咁高,就可以用黎整包

男爵府

Yingying607 發表於 20-10-9 12:17
Ok !謝謝回覆。

因為我是新手,我啱啱買咗部1004

複式洋房

Yingying607 發表於 20-10-9 12:14
你話落少咗好多糖,糖可以減份量嘅咩?

港式包/日式都會落到20-40g糖(250粉去計),會整有餡包/有topping 既包,我而家落10-12g糖咋

男爵府

jctammum 發表於 20-10-9 12:17
本身係橡筋位,餵完佢之後,會升到咁高,就可以用黎整包

咁落幾多天然孝母,係咪同說明書孝母粉一樣嘅重量就得啦

複式洋房

Yingying607 發表於 20-10-9 12:17
Ok !謝謝回覆。

我係上麵包堂時,阿sir 幫我訂既,用日本neon ,如做吐司就會用hi-neon

男爵府

jctammum 發表於 20-10-9 12:20
我係上麵包堂時,阿sir 幫我訂既,用日本neon ,如做吐司就會用hi-neon

你出去學㗎,怪不得你啲麵包咁靚

複式洋房

Yingying607 發表於 20-10-9 12:19
咁落幾多天然孝母,係咪同說明書孝母粉一樣嘅重量就得啦

計法唔同,天酵大約佔麵粉重量既20-30%,即250g食譜,可落50-75g天酵。
但天酵係用粉同水做,又要係主麵團扣減返水同粉既重量出黎(emoji)(emoji)
你如果有興趣交流下烘焙,可以pm我,我地可以交流下

首頁

尾頁

跳至