自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為老媽年紀大開始記性差,為安全計想由明火轉用電磁爐或電陶爐,但對兩者都唔多了解,想係用家嘅jm俾下意見,謝謝

大宅

我比較喜歡電磁爐,其實市面好多廚具都可以用,甚至可以煲湯,煲藥。不需要電陶爐。而且電陶爐好熱呀,比較危險。

男爵府

有老人家會用的話一定電磁爐。 當電陶爐在煮嘢時,隻手吾小心摸到好辣手,電磁爐就唔會。

wcpcelia    發表於 20-8-1 21:00

大宅

queenyeeyee 發表於 20-7-31 10:18
因為老媽年紀大開始記性差,為安全計想由明火轉用電磁爐或電陶爐,但對兩者都唔多了解,想係用家嘅jm俾下意 ...

如果老人家用, 我覺得電磁爐會安全啲, 起碼週邊唔會熱, 反而電陶爐, 如果開著咗, 你放張紙埋去都會燒著, 所以反而要重小心, 因為睇唔到嘅火!

男爵府

leelee_m 發表於 20-7-31 10:25
我比較喜歡電磁爐,其實市面好多廚具都可以用,甚至可以煲湯,煲藥。不需要電陶爐。而且電陶爐好熱呀,比較 ...

老媽用咗幾十年明火,知道換爐要換曬佢d煲煲罉罉成日話好唔捨得

男爵府

Cpscherrys 發表於 20-7-31 10:28
有老人家會用的話一定電磁爐。 當電陶爐在煮嘢時,隻手吾小心摸到好辣手,電磁爐就唔會。
...

謝謝意見

男爵府

bonbonyung 發表於 20-7-31 10:28
如果老人家用, 我覺得電磁爐會安全啲, 起碼週邊唔會熱, 反而電陶爐, 如果開著咗, 你放張紙埋去都會燒 ...

謝謝意見
我哋都係安全為首位,因為日頭好多時間得佢一個人喺屋企

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

queenyeeyee 發表於 20-7-31 10:45
謝謝意見
我哋都係安全為首位,因為日頭好多時間得佢一個人喺屋企
...

電磁爐好d.
電陶爐好熱,好易灼到手,唔小心有紙的物體會燒著。

如果想搵電磁爐,消委會有評測。
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/410384/%E6%B6%88%E5%A7%94%E6%9C%83-ikea%E9%9B%BB%E7%A3%81%E7%88%90%E5%8F%88%E5%B9%B3%E5%8F%88%E9%AB%98%E5%88%86-%E5%AE%B6%E7%BE%8E%E6%9C%AA%E9%80%9A%E9%81%8E%E5%AE%89%E5%85%A8%E6%A8%99%E6%BA%96%E6%88%96%E8%87%B4%E8%B7%B3%E6%8E%A3

大宅

queenyeeyee 發表於 20-7-31 10:41
老媽用咗幾十年明火,知道換爐要換曬佢d煲煲罉罉成日話好唔捨得

我見到永安家品部有adapter賣。將嗰塊adapter擺喺個電磁爐同埋啲普通煲煲撐撐中間?咁就可以令到普通啲煲煲(emoji)(emoji)可以喺電磁爐上面用。你可以去睇吓。

另外,其實未必全部用唔番嘅,當然中式鐵鑊就用唔到,但係有啲煲都用得返嘅。我依家都用緊電磁爐。好好用,同埋廚房冇咁熱。

大宅

我用的是一邊電磁,另一邊電陶

首頁

尾頁

跳至