自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ballonbb 發表於 20-7-31 18:28
如無發炎等佢生DD出來再試用眉鉗仔夾佢出來
去診所風險大!
又或用針慢慢挑出黎!記得消毒!容易發炎。

kckammy

男爵府

我在澳洲時,插咗條木刺入去半隻手指甲咁深。

學校診所的護士,用鉗一下掹出嚟。

之後要打破傷風針。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

煮飯整到?可能生野有細箘,睇醫生啦

珍珠宮

已經變咗色,緊係睇醫生啦

侯爵府

bobomia 發表於 20-7-31 22:28
你係護士?你睇我隻手指應該點整呀?
我係過來人,唔係謢士,記得冇次打牌比條木刺插左入手指尾,初時少少痛,之後二日痛到飛起,仲紅同腫瘤,因為我用醫療咭,個醫生叫我去專科,我話加錢比佢先肯幫我挑,過程極痛,最後𠝹到好入先成功,仲有一次係放濃,因為拔倒刺,發炎,醫生拎枝針頭,𠝹開皮同肉,之後我自己都識攪,你最好就唔駛攪到售指甲啦。你仲唔去攪。痛咗痛啊。

侯爵府

文迪羊 發表於 20-8-1 08:43
我係過來人,唔係謢士,記得冇次打牌比條木刺插左入手指尾,初時少少痛,之後二日痛到飛起,仲紅同腫瘤,因 ...
打多左個瘤字添

侯爵府

我試過
我用眉鉗鉗返出黎

珍珠宮

係咪瘀咗咋?就咁睇唔到有嘢喺入面

大宅

bobomia 發表於 20-7-31 16:44
唔知幾時整乜插左野入手指甲裡面,已經幾日,整到會痛,有時無掂到都會扎扎痛,點算? ...

我試過一次咁樣,唔整佢會手指頭又脹又痛!我上次消毒後用針咭,之後放左D膿,再包好。可能要重複幾次,一定要清晒傷口才會好!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔該曬樓上嘅JM,報告吓先,指甲裡面嘅異物喺我出帖後兩日左右,已經自己甩左出來,我估可能係濕水冲走左,宜家無事啦,多謝各位關心!

公爵府

去醫生度。
不過我就會自己剪開佢,慢慢批左啲指甲出來就得。
以前我腳趾有黑色都係自己動手做,過程完全唔痛,就算無左一大忽甲都唔會痛的。

子爵府

試吓用針筒睇吓吸唔吸到佢出嚟

注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

首頁

尾頁

跳至