懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇人試過政府醫院做唐氏檢查,照超聲波時度頸皮係正常範圍內(1.x mm), 亦照到鼻骨都算高,過幾日姑娘打來話唐氏風險高1:140, 問做唔做抽绒毛/抽羊水?

頸皮政常加有鼻骨都有機會有唐氏嗎?

我自己都另外有係私家做nifty pro, 不過仲等緊結果。。。

禁止訪問

複式洋房

artam 發表於 20-7-31 17:01
請問有冇人試過政府醫院做唐氏檢查,照超聲波時度頸皮係正常範圍內(1.x mm), 亦照到鼻骨都算高,過幾日姑 ...

咁怪。我呀B 頸皮1.4 MM. 鼻骨又高。 一照完Oscar , 就話好正常! 唔洗抽胎水。 又無叫我等電話Wor.
有無媽媽知道 1:140 尼個比例係基於乜野得出 ? 抽血?

大宅

請問有冇人試過政府醫院做唐氏檢查,照超聲波時度頸皮係正常範圍內(1.x mm), 亦照到鼻骨都算高,過幾日姑 ...

吾好擔心住。等埋私家果邊報告。抽羊水始終有風險。好多都係政府話高危。但私家果邊報告都冇問題。私家好快出報告啦!

男爵府

littlelittlepp 發表於 20-7-31 19:45
咁怪。我呀B 頸皮1.4 MM. 鼻骨又高。 一照完Oscar , 就話好正常! 唔洗抽胎水。 又無叫我等電話Wor.
有 ...

抽血好似係有睇兩種荷爾蒙水平咁
另外其實年齡影響好大,入咗高齡group 個比例即刻升N倍

複式洋房

loklokyanyan 發表於 20-7-31 17:42
你不如等埋Nifty 報告先,我覺得Nifty 比較可信D, 聲稱99.9%準

我問左私家個邊佢地都話等埋我個nifty pro 報告先再決定

別墅

會睇抽血,仲有年齡好大影響,
我上胎31歲,1:26000
今胎35歲,1:940
醫生話因為高齡,好影響個比數,
但話1:940依然係低危

複式洋房

littlelittlepp 發表於 20-7-31 19:45
有 ...

照超聲波個時都係話正常架,可能驗血計出來。。。我下年先算高齡,唔知咁有冇影響(emoji)

大宅

高齡產婦嗎?

大宅

artam 發表於 20-7-31 20:21
照超聲波個時都係話正常架,可能驗血計出來。。。我下年先算高齡,唔知咁有冇影響(emoji)
...

出年35?

複式洋房

YuYu88922 發表於 20-7-31 20:00
吾好擔心住。等埋私家果邊報告。抽羊水始終有風險。好多都係政府話高危。但私家果邊報告都冇問題。私家好 ...

係。。。我諗住聽日同返個姑娘講我等埋私家個報告先決定

複式洋房

貓ling 發表於 20-7-31 20:22
出年35?

係。。。 不過生個時未夠35佢話未算高齡(emoji)

大宅

artam 發表於 20-7-31 20:22
係。。。我諗住聽日同返個姑娘講我等埋私家個報告先決定

結果未出。放鬆心情

複式洋房

我之前都係OSCAR高風險,但nifty pro全部low risk! 私家醫生話政府用一條formula去計算,總之結果係咁,唔好去考究喇!
雖然nifty全部low risk,但為求安心,我再去私家照早期結構(雖然政府醫院話無早期結構呢樣野),一齊正常,所以無去抽絨毛。
點知20周照結構發現另一個狀況,最後都係返咗政府抽胎水。只可以話抽胎水似打一枝好長好長嘅針咁,無話特別痛/唔舒服,幾分鐘搞掂,政府醫生都有細心同專業做,唔駛過份擔心。

大宅

artam 發表於 20-7-31 20:17
我問左私家個邊佢地都話等埋我個nifty pro 報告先再決定

想閣你做個款 同T21 有冇咩大分別,同埋邊隻好點,唔該你

大宅

LittleLauSon 發表於 20-7-31 23:31
我之前都係OSCAR高風險,但nifty pro全部low risk! 私家醫生話政府用一條formula去計算,總之結果係咁,唔 ...

想問下你做呢款係咪check唐氏較為準確 唔該你

別墅

同我既情況一樣,度頸皮pass, 第二日收到姑娘電話話high risk, 係驗血唔pass. 我最終係無去做T21, 揀左抽絨毛,因為我想100 %肯定BB無事~ 最尾find out到個原因影響個驗血係我本身有隱性地貪因子,會影響到個index. So far 依加29週啦,不過就中左妊娠糖尿

複式洋房

西瓜mami 發表於 20-8-1 09:50
同我既情況一樣,度頸皮pass, 第二日收到姑娘電話話high risk, 係驗血唔pass. 我最終係無去做T21, 揀左抽 ...

咁可能係同你一樣,我之前婚前檢查都驗到有地中海貧血乙型攜因者,我都係等埋私家個report 先決定吧~

中妊娠糖尿係咪要日日自己拮手指驗糖尿架(emoji)

複式洋房

麵包太太 發表於 20-8-1 02:37
想問下你做呢款係咪check唐氏較為準確 唔該你

佢話有99.9%準,唐氏好似係90%

複式洋房

麵包太太 發表於 20-8-1 02:35
想閣你做個款 同T21 有冇咩大分別,同埋邊隻好點,唔該你

nifty pro就大陸公司做,T21就中文大學做,邊隻好我就唔知啦,驗既野好似差不多,不過nifty pro 平d

首頁

尾頁

跳至