自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2023年兔年勳章

6,7年前,第一次自己搬出嚟住,租左間唔錯嘅劏房,一住就6,7年,宜家諗住搬,會搵正式一個單位,心水盤係1手樓 ......
有以下問題想請教各位JM.......

因上次搵樓已很好耐之前,又係劏房,好多野未必一樣,所以想問吓 .....

1. 如果我諗住8月尾搬,9月1日起租,幾時開始睇樓最適合?

2. 睇樓,租樓嘅過程中,有乜要注意?

3, 水電煤嗰啲,係咪要自己申請,要搞幾耐?

4. 如果要自己買傢俬,點樣夾搬屋時間最好?

先謝謝各位拍教!

大宅

1.而家已經可以睇屋先,因為唔係一下子就搵到。同埋如果搵到,可以同業主傾幾時起租約,有啲會願意等
2. Check 下所有野(廁所,業主包既電器)是否運作正常
3. 如果經agent, 可以要求agent 幫你轉名
4. 自己同業主夾時間,一般有免租期,業主已交鎖匙(免租期7-14日到)

伯爵府

2023年兔年勳章

kkbaby01 發表於 20-7-31 21:10
1.而家已經可以睇屋先,因為唔係一下子就搵到。同埋如果搵到,可以同業主傾幾時起租約,有啲會願意等
2. Ch ...

謝謝回覆

珍珠宮

bonbonyy 發表於 20-7-31 20:55
6,7年前,第一次自己搬出嚟住,租左間唔錯嘅劏房,一住就6,7年,宜家諗住搬,會搵正式一個單位,心水盤係1 ...

1.睇樓如預多點時1會好一點,但有時都係夾時機,有時一睇就決定了。有時睇N間都唔合心水。

2.注意下有冇漏水,水喉有冇問題。間隔、環境配套啱唔啱自己

3.上網自己搞就可以了

4.買傢俬就睇下有冇合心水了,方便自己時間送貨啦!有時要訂啦!有時要訂造、有時訂貨預船期。

伯爵府

2023年兔年勳章

skmibb 發表於 20-7-31 21:35
1.睇樓如預多點時1會好一點,但有時都係夾時機,有時一睇就決定了。有時睇N間都唔合心水。

2.注意下有冇 ...

首頁

尾頁

跳至