美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

VickiC 發表於 20-8-1 22:16
自律意思係只食健康嘢 均衡飲食
唔係絕食或者只食菜只食xx之類
加油

我明白,即係減緊肥唔食薯片,朱古力之類
我自制能力好差

男爵府

我早排都試了7天蔬果汁斷食,雖然不餓,但都忍不住吃了東西。。。現在打算試16:8和5:2,希望成功

禁止訪問

侯爵府

Bobmarley 發表於 20-8-2 09:53
減肥係可以食朱古力同薯片,我都係食呢啲減

唔會卦?

禁止訪問

侯爵府

Bobmarley 發表於 20-8-2 14:37
係呀,朱古力蛋糕,麻辣脆薯波,仲有麥記口味熱香餅!

點食法?份量?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Bobmarley 發表於 20-8-2 09:53
減肥係可以食朱古力同薯片,我都係食呢啲減

我減緊肥都有食零食、雪糕、甜野
唔會完全戒曬
食住都減到,但要睇份量同次數

其實咩減肥飲食法都好,只要消耗大過你吸收就會減到。我只係要諗點樣吸收岩岩大過基礎代謝又要夠飽。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mabelbeauty 發表於 20-8-1 22:18
我明白,即係減緊肥唔食薯片,朱古力之類
我自制能力好差

你食完1排朱古力,當果度300卡,你又可以減到一餐唔食,果度慳左300卡,其實都ok ga, 如果你忍到肚餓唔食晚餐
但朱古力根本係高熱量唔飽既野食
留返啲quota俾1舊雞胸,1舊蕃薯,加成斤菜會飽好多囉

子爵府

mabelbeauty 發表於 20-8-1 20:55
day 2
早,面包3片,火腿1片,脫脂奶
上,小西瓜半個

減肥飲汽水?食十幾廿件壽司?其實俾太多藉口自己,係唔會成功!

lamlam0710    發表於 20-8-3 15:33

複式洋房

我買左個ring fit係屋企玩
玩半個鐘都身水身汗
一邊玩一邊針對部位減脂
我覺得宜家出唔到街係屋企運動都幾好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆 iriswy 的帖子

我睇到 10幾 20件壽司都 O 咀,再問問自己點解我減肥要咁坎呵?

翡翠宮

lamlam0710 發表於 20-8-3 15:39
回覆 iriswy 的帖子

我睇到 10幾 20件壽司都 O 咀,再問問自己點解我減肥要咁坎呵? ...

咁係減到同減唔到既分別
食20舊壽司做返幾多運動先消耗到?
樓主有冇做返咁多運動呢
一舊壽司當你40卡一件,20件都800卡
當樓主快跑唔到,慢跑要4個鐘先消到
食落時要還,唔還就只有儲落個身變曬做脂肪

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆 littlefunpig 的帖子

睇樓主嘅意思應該係從食物方面控制來減磅。

翡翠宮

lamlam0710 發表於 20-8-3 16:19

咁要好好控制一下個份量...

伯爵府

lamlam0710 發表於 20-8-3 16:19

睇相以為佢想增肥

侯爵府

回覆樓主:

你地又唔好一嘢打沈樓主,佢都係剛開始啫,見佢都係多菜小肉,飯都是紅米、壽司、呢D 都係low GI 食物,只不過份量太多,low GI 食物食得多都會肥。雖然好多減肥法係唔使計卡路里,但就算唔計得好準、點樣都要約略計計,我估樓主基礎代謝率係1400到1500 kcal ,樓主要減重成功,在唔額外做運動條件下要每日要食少過呢個數先得。係呢個1400 kcal 嘅框框下再講菜、肉、澱粉比例。我都在努力中,兩個月前都是由71kg 起步。樓主,一齊加油!

翡翠宮

Fion_Chan 發表於 20-8-3 21:16
你地又唔好一嘢打沈樓主,佢都係剛開始啫,見佢都係多菜小肉,飯都是紅米、壽司、呢D 都係low GI 食物,只 ...

呢個唔係樓主第一個post啦
之前都好多人鼓勵佢,可惜令好多人失望

仲有白面包、西瓜唔算low GI
我減肥最多一星期open day 食一次
Low Gi 應該揀燕麥或者蕃薯最好就連皮食,多纖維GI會更低

1日1200 卡乜都夠,相中痴肥既人
醫生都係叫佢1日1200卡高蛋白低碳
對自己唔夠狠,脂肪就永遠留響身上

侯爵府

littlefunpig 發表於 20-8-3 23:41
呢個唔係樓主第一個post啦
之前都好多人鼓勵佢,可惜令好多人失望

我之前無留意樓主啊 。白麵包、西瓜的確唔係low GI ,我都兩個月無食過甜嘅水果,每日的2份水果只係食橙、青蘋果。1200 卡係minimum 喎,而且每日得1200真係難度唔低,要揀食物揀得準又啱份量。(題外話,我最近發覺雪凍嘅蕃茄+青蘋果+青瓜 用破壁機搾汁,連渣飲,竟然有西瓜汁嘅味道同口感

別墅

多謝分享,肥左勁多,睇嚟我都要跟住試試

首頁

尾頁

跳至