0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

Bb 滿月既時候係飲緊150ml 餐每日6~7餐。滿左月之後就開始扭唔飲奶多數飲80-100ml 6餐。依家仲差飲40ml就停口又要抱住行住唱歌飲迷糊奶。
我已經幫佢轉左奶粉轉左奶樽人奶奶粉都有飲。埋身同飲樽都係咁扭同推

依幾日開始d 片片黃同埋濃。
佢依幾日奶量連400ml都無。
但又唔願飲都唔知點算
真係好擔心

複式洋房

回覆 Syp0509 的帖子

BB精神ok嗎?會唔會係唔舒服?如果排除佐唔舒服咁可能係BB冇胃口,其實有時揀隻啱佢飲嘅奶粉都好重要,我俾皇家美素佳兒我仔飲,味道比較淡同埋容易消化。

複式洋房

回覆樓主:

試下少食多餐,同埋係安靜嘅環境餵奶減少bb唔專心嘅機會。如果BB精神唔錯既話,都唔使太擔心,睇下一兩星期後會唔會好D。

洋房

Kathy_sin 發表於 20-8-2 13:49
試下少食多餐,同埋係安靜嘅環境餵奶減少bb唔專心嘅機會。如果BB精神唔錯既話,都唔使太擔心,睇下一兩星期 ...

精神ok ya 不過成日掛住8掛
依家變左3個鐘餵一次。都keep 住推樽成個月都係咁

洋房

201703 發表於 20-8-2 13:20
回覆 Syp0509 的帖子

BB精神ok嗎?會唔會係唔舒服?如果排除佐唔舒服咁可能係BB冇胃口,其實有時揀隻啱佢 ...

佢都係飲依隻

大宅

Syp0509 發表於 20-8-1 05:01
Bb 滿月既時候係飲緊150ml 餐每日6~7餐。滿左月之後就開始扭唔飲奶多數飲80-100ml 6餐。依家仲差飲40ml就停 ...

我以為講緊我自己,我仔同你bb一模一樣,飲奶量都一樣,不過我就係二個月打針後開始係咁唔肯飲,質佢佢會發火好大脾氣係咁喊,宜家都係咁,平時150-180ml,一喊肚餓大喊但飲到40-50ml就收口,周圍八卦周圍望,個咀仔係含住個奶嘴但腳郁郁頂你要你行,唔比佢食又發脾氣,係要人抱住隨行隨喂佢

我就照舊四個鐘先喂佢即使佢飲得少,餓佢耐啲佢又會飲多少少,不過都係10ml左右架咋

大宅

GB2020 發表於 20-8-3 11:22
我以為講緊我自己,我仔同你bb一模一樣,飲奶量都一樣,不過我就係二個月打針後開始係咁唔肯飲,質佢佢會 ...

限左字數,呢度再講番!

我既解決辦法就係開白噪音比佢聽等佢冷靜落嚟先,唔係隻隻都得,我仔係要聽汽車發動機聲仲要開到好大聲佢就會冷靜落黎,所以你要搵下邊種佢肯聽入耳又冷靜到,同埋要分幾次喂,一次過喂佢又唔濟架啦,冷靜左同比佢回下氣後佢又會飲多少少,慢慢咁氹佢飲,雖然唔係次次飲到番150奶量,但都keep到100-120咁上下我都收貨架啦!播白噪音效果等同飲米糊奶,佢冷靜完聽聽下就會想訓,就會隨飲隨訓,所以先飲得多番少少,我都希望慢慢會回覆正常啦!因為長遠都唔係辦法,叫做解決到呢一刻問題咋

洋房

GB2020 發表於 20-8-3 11:24
限左字數,呢度再講番!

你仔仔依家幾大啊?我仔都係要人抱住行先會飲多2 啖。同埋好似唔識肚餓咁

大宅

Syp0509 發表於 20-8-3 12:00
你仔仔依家幾大啊?我仔都係要人抱住行先會飲多2 啖。同埋好似唔識肚餓咁
...

我仔今日二個月多五日,今早八點叫肚餓,開左150,飲剩50-60左右就掛住訓唔肯飲,係好似唔肚餓咁架,我由佢,佢未到12點叫肚餓(1130)我唔理佢,跟住沖定160奶等佢涼(因為早個餐飲得少)再慢慢幫佢換埋片同佢講下野等佢餓點先比佢飲,捱到1150就比佢飲,佢飲到一半飽左後就扭你行住喂佢,我即刻開白噪音等佢喊完冷靜完抖下先,等多陣再喂埋佢,佢飲晒160!你都試下

洋房

GB2020 發表於 20-8-3 14:30
我仔今日二個月多五日,今早八點叫肚餓,開左150,飲剩50-60左右就掛住訓唔肯飲,係好似唔肚餓咁架,我由 ...

等我都try 下先因為睇住佢瘦真係feel so sad

禁止訪問

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
Syp0509 發表於 20-8-1 05:01
Bb 滿月既時候係飲緊150ml 餐每日6~7餐。滿左月之後就開始扭唔飲奶多數飲80-100ml 6餐。依家仲差飲40ml就停 ...

唉,我b都一模一樣,見到佢雙下巴無埋都好心痛。飲到60ml就唔肯飲,餓幾耐都唔肯飲。都唔知幾時先回復狀態

洋房

YAUHY 發表於 20-9-14 10:23
唉,我b都一模一樣,見到佢雙下巴無埋都好心痛。飲到60ml就唔肯飲,餓幾耐都唔肯飲。都唔知幾時先回復狀態 ...

我阿b 依家正常返啦 係唔可以一次過飲lor.飲下停下掃下風講下野又飲。不過我之前係有連續2日全日只飲180ml.之後佢先正常返。我諗都係時間問題

大宅

Syp0509 發表於 20-9-14 12:22
我阿b 依家正常返啦 係唔可以一次過飲lor.飲下停下掃下風講下野又飲。不過我之前係有連續2日全日只飲180ml ...

全日只飲180ml
係咪真係咁樣餓兩日就會正常番

洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
conycici 發表於 20-9-14 15:35
全日只飲180ml
係咪真係咁樣餓兩日就會正常番

我仔係啊~不過依家飲奶都要氹下唱歌飲一陣又要等

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Syp0509 發表於 20-9-14 12:22
我阿b 依家正常返啦 係唔可以一次過飲lor.飲下停下掃下風講下野又飲。不過我之前係有連續2日全日只飲180ml ...

我BB已經差唔多成個月咁濟(emoji)(emoji)真係好難頂,唔知點好

別墅

你都係飲皇家呀?而家正常飲返奶就好啦~我B 細個果陣都試過唔鍾意飲奶,過左1-2星期左右又肯飲返,呢排佢飲埋升級版果隻都照肯飲,仲想追奶嚟飲添。BB飲奶真係一期期架,放心晒啦而家大家努力啦~

洋房

YAUHY 發表於 20-9-16 20:17
我BB已經差唔多成個月咁濟(emoji)(emoji)真係好難頂,唔知點好

只可以等佢厭夠左先會飲返。我b 都厭左成1.5~2個月。轉下咀轉下樽轉下奶粉轉下環境餵咩都try try la
加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊