母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一胎,種種原因,埋身唔太成功。無奈之下,後期做咗全泵媽,全人奶,超過14個月。

第二胎,9月預產期。一心諗住去母乳friendly的QE生,希望有個好開始,增加成功機會。點知疫情關係,決定私家生。做多啲功課後發現,原來我book的私家醫院,會限住時間見BB,一日最多5次,除非頭等獨立房先可以母嬰同房。初生嬰兒,好需要同媽媽skin to skin同密密啜,一日起碼餵10次,幫助上奶。我係個窮媽,唔會好似人哋咁澎湃上奶,只係希望一開始盡量做好D。我好認真咁考慮好唔好都係去QE。但家人覺得公立比較危險,多新型肺炎病人。老公覺得萬一中肺炎嘅危險會多過母乳嘅好處

俾你,會點揀?

大宅

你book左邊間醫院呀?

大宅

回覆樓主:

我覺得留返係私院好d,我睇過d 研究話媽媽通常第2胎的奶量會比第1胎多,所以你今次生完餵奶的情況未必同第1胎一樣呀

複式洋房

goldenpineapple 發表於 20-8-1 08:51
第一胎,種種原因,埋身唔太成功。無奈之下,後期做咗全泵媽,全人奶,超過14個月。

第二胎,9月預產期。 ...

我第一胎係QE生
愛嬰醫院名不虛傳,想補奶粉難過登天
不過真係令我成功全埋身全人奶左1年
第二胎我怕肺炎病毒去左私家生
住院5日完全冇埋過身
BB慣左飲樽
後來出院回家先開始埋身
到BB day 10開始轉返全母乳全埋身

其實我覺得都係視乎你自己心態,有幾堅持餵母乳
如果有能力,私家安心d
回家再慢慢搞餵母乳事宜都可以

別墅

miku_nishikido 發表於 20-8-1 12:16
我覺得留返係私院好d,我睇過d 研究話媽媽通常第2胎的奶量會比第1胎多,所以你今次生完餵奶的情況未必同第1 ...

希望係啦!我會嘗試爭取叫姑娘俾我半夜餵一次,同埋用杯仔補水奶,唔好用奶樽。夜晚有成8小時無埋身時間,但半夜先最上奶。我真係無諗過私家醫院嘅餵奶安排會係母乳路上嘅第一難關。

別墅

shadowmoon 發表於 20-8-1 14:53
我第一胎係QE生

你好叻啊!咁請問嗰5日你有無擠奶之類幫自己上奶?

男爵府

shadowmoon 發表於 20-8-1 14:53
我第一胎係QE生

而家已經無咗呢回事啦,我同事上年生完話聽到隔離床話補奶粉姑娘好順攤就推去補奶粉

複式洋房

goldenpineapple 發表於 20-8-1 16:20
你好叻啊!咁請問嗰5日你有無擠奶之類幫自己上奶?

完全冇做過任何野
因為我第二胎開刀
我好怕痛
覺得傷口好痛
加上私家好注重叫你休息
每日去餵奶都係一至兩次,姑娘會話你休息下啦!幫你餵埋餐水奶
每次去到都係象徵式埋身15分鐘就餵水奶
所以基本上都係上唔到奶
我就疊埋心水,在醫院好好休息
回家先至再努力上奶

複式洋房

super_cat 發表於 20-8-1 17:04
而家已經無咗呢回事啦,我同事上年生完話聽到隔離床話補奶粉姑娘好順攤就推去補奶粉
...

咁樣好呀!
迫得太緊真係令產婦覺得好痛苦
當年自己真係完全頂唔順,爆喊,姑娘先補左10ml奶粉咋
其實明白既,補奶粉真係餵母乳既最大敵人
無奈round the clock non stop咁餵奶真係好易把人迫瘋

男爵府

shadowmoon 發表於 20-8-1 19:25
咁樣好呀!
迫得太緊真係令產婦覺得好痛苦
當年自己真係完全頂唔順,爆喊,姑娘先補左10ml奶粉咋

你第1胎係咪16年左右?我有朋友嗰陣生都話嗰陣好嚴,完全唔俾補奶粉,嗰陣應該係爭取緊個資格

而家成功攞咗個認證......就可以放鬆啲lu haha

複式洋房

goldenpineapple 發表於 20-8-1 16:18
希望係啦!我會嘗試爭取叫姑娘俾我半夜餵一次,同埋用杯仔補水奶,唔好用奶樽。夜晚有成8小時無埋身時間, ...

嘗試爭取下都好
萬一唔得就休息好d
回家再戰
加油!

複式洋房

super_cat 發表於 20-8-1 19:27
你第1胎係咪16年左右? 我有朋友嗰陣生都話唔陣好嚴,完全唔俾補奶粉,嗰陣應該係爭取緊個資格

而家成功 ...

唔係呀
我第一胎係2014年呀

別墅

shadowmoon 發表於 20-8-1 19:23

完全冇做過任何野

的確休息多啲都好嘅!BB好叻喎!餵咗5日奶樽之後都轉到全埋身,同你配合得咁好!

別墅

shadowmoon 發表於 20-8-1 19:30
嘗試爭取下都好
萬一唔得就休息好d
回家再戰

好的,多謝鼓勵

複式洋房

goldenpineapple 發表於 20-8-1 20:18
的確休息多啲都好嘅!BB好叻喎!餵咗5日奶樽之後都轉到全埋身,同你配合得咁好!
...

我大女都去過兒科病房兩日都係食奶樽
其實都冇咩野,幾日啫
埋身時個咀型會係食奶樽咀形,口張開唔夠大
開頭要不停撬返開佢個口,等佢啱返咀形先啜
練多幾次BB就識架啦!
耐性+堅持
你得既!

別墅

shadowmoon 發表於 20-8-1 22:00
我大女都去過兒科病房兩日都係食奶樽
其實都冇咩野,幾日啫
埋身時個咀型會係食奶樽咀形,口張開唔夠大

你講得好啱!餵人奶真係要好多耐性加堅持!真羡慕你兩胎都餵得咁成功

複式洋房

goldenpineapple 發表於 20-8-2 12:03
你講得好啱!餵人奶真係要好多耐性加堅持!真羡慕你兩胎都餵得咁成功
...

要狠心d
盡量唔好補奶粉
同埋頭1個月唔好泵
等BB只有埋身一途食奶
不過代價係冇得假手於人餵奶
要自己全天候全力湊BB
我兩個都係自己全力湊
所以開頭好辛苦
但值得既

複式洋房

我初初都係諗住咁樣,專登揀左係QE生,但呢個決定係十分錯🤯

我個bb係星期六凌晨出世,我好肯定個陣係產房係冇即係抱bb埋身試食呢一步,但個陣我生左30幾個鐘好攰,只係想快啲休息下。
3點鐘落到病房諗住可以休息下,一去到就叫你飲水then要屙尿,搞完一輪bb沖完涼就會即刻放係你身邊要照顧,我第一胎,片都唔識換,禁鐘叫幫手反俾姐姐鬧我「片都唔識換,我示範一次架咋,唔好再叫我」
跟住bb黎到姑娘叫我試餵,我唔識佢教我啦,我本身個乳房都比較大,而且乳頭有一半凹咗入去,所以有餵哺困難,個個姑娘搞左一輪搞唔掂,佢最後叫我自己再慢慢試,我自己試搞到餵得超痛,每次bb一食我眼淚都標埋,我已經每2個鐘都埋身俾佢啜,bb訓左我手渣都係得幾滴!bb好明顯食唔夠,我要求補小小奶水,病房全部人都入嚟留難我咁,叫我繼續餵,話bb仔食幾ml都夠。
每次有人入嚟問候我我都表明我有餵哺困難,要人教,但母乳姑娘要在星期1-5返工,要我等到星期一先得。
我星期六日為左將勤補拙咁不停試餵,加埋生仔我已經4日冇訓過覺,個時疫情冇得探病冇人幫手成個人癲哂,我只想快啲出院😭星期一我要求出院,醫生話ok,終於見到個母乳姑娘,真係有料,幫到我調整姿勢令我第一次餵奶係唔痛,但得一次試驗加上有母乳姑娘幫手先得,返到屋企緊係做唔返啦。
最大鑊係出院第二日去健康院,check到我bb黃疸305!又要即入院,去到NICU話我個bb食唔夠排唔哂體內d唔要既野,個日Day 4補水奶60ml了!
真係堅嬲,岩岩生完都未上奶,又冇人幫我,死都唔俾水奶我補,搞到我個bb黃疸,疫情坐月期間要我日日出入醫院健康院🤯

Btw, 事後媽媽group分享, overall生仔最好support係東區,期次係廣華

另外,如果有能力真係私家生,好好休息2-3日,我個時第4日先上奶,同埋可以搵催乳師上門做催乳+母乳餵哺教育,我搵個個本身係豐富經驗既姑娘,我人奶路成功都係全靠佢,個時佢仲教埋我+老公+姐姐點做基本護理+沖涼之類個d野,$800 90分鐘真係超值,佢仲不時會關心我or bb的近況,塞奶又幫我搞掂返,呢啲錢真係唔慳得

別墅

shadowmoon 發表於 20-8-2 12:33
要狠心d
盡量唔好補奶粉
同埋頭1個月唔好泵

多謝分享經驗!我仲要同今次個陪月溝通下,上胎陪月鍾意限時用奶樽餵人奶+補粉,我嗰時唔了解,原來咁樣令埋身人奶路更加困難。

大宅

我估我就係喺你講果間一日只可以親餵BB幾次嘅私家醫院生,因為BB冇調頭,我要開刀,我生完第二日一落到床已經去報名餵奶。因為係開刀,其實三日喺醫院都未上到奶,但啲姑娘好supportive,每次都耐心教導餵哺姿勢、注意事項咁,有問題又可以隨時問,到我出院果日上到奶,返屋企都識餵,之後慢慢追到奶,而家可以全人奶。雖然頭兩個星期要補奶粉,但都唔緊要,唔好俾太大壓力自己覺得一定要全人奶,反而輕鬆咗仲易有奶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊