論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

朋友因仔女去左外國讀書,唔需要再用姐姐,我 in 過姐姐,姐姐幾好,姐姐visa 12月尾先完約,朋友可以隨時 release 姐姐,所以佢係斷約!

斷約菲姐一定要搵agent 攪,agent 話由 e 家入文件 until 姐姐第一次去入境處見 officer, 需要 6 wks , 我話咁耐??? 佢話 e 家係咁耐!

所以我想睇下有無 jm 最近入左申請,等幾耐 入境處call 姐姐去見 officer, 之後,菲律賓領事館又要等幾耐做完公證?之後齊哂文件再入去入境處又要等幾耐先出 ref. no. ?
thx

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

QQ70 發表於 20-8-1 13:11
朋友因仔女去左外國讀書,唔需要再用姐姐,我 in 過姐姐,姐姐幾好,姐姐visa 12月尾先完約,朋友可以隨時 ...

你呢個吾係特別理由斷約,應該當海外申請,一般要二個月半左右

子爵府

yanyan-mummy 發表於 20-8-1 13:28

你呢個吾係特別理由斷約,應該當海外申請,一般要二個 ...

以往姐姐就一定要回菲等 visa, 因疫情問題,所以姐姐暫時都唔洗返去菲!

我想知第一步,由入文件比入境處,等幾耐入境處先 call 姐姐第一次見 officer ?

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

QQ70 發表於 20-8-1 13:54
以往姐姐就一定要回菲等 visa, 因疫情問題,所以姐姐暫時都唔洗返去菲!

我想知第一步,由入文件比入境處 ...

應該先去領事館,出左合約當海外申請,不用見姐姐,直至批出visa先姐姐親身去一次拎

子爵府

yanyan-mummy 發表於 20-8-1 14:58
應該先去領事館,出左合約當海外申請,不用見姐姐,直至批出visa先姐姐親身去一次拎
...

no, 改左 ! 之前問過入境處,係要去入境處先,再去領事,再去入境處,前後見兩次入境處 officer, 收到申請見第一次,出 visa 見第二次!

雲母殿

QQ70 發表於 20-8-1 15:07
no, 改左 ! 之前問過入境處,係要去入境處先,再去領事,再去入境處,前後見兩次入境處 officer, 收到申通 ...

呢個係特別原因斷約做法,包括僱主過身,移民及財政困難辭用工人,聽你講只不過係去個女去外國讀書,應該吾係其中一種,除非你朋友係用財困炒工人

別墅

QQ70 發表於 20-8-1 13:54

我想知第一步,由入文件比入境處 ...

我都好想知呀 7月尾agent入左紙俾入境處,我幾時先可以收到入境處批reference code呀 一日未有reference code, 咩都冇得追。。。又唔知而家係咪要等好耐先批visa

子爵府

happyfamilyy 發表於 20-8-5 17:53
我都好想知呀 7月尾agent入左紙俾入境處,我幾時先可以收到入境處批reference code呀 ...

我 agent 講,6wks 先有 ref. no

別墅

QQ70 發表於 20-8-5 18:11
我 agent 講,6wks 先有 ref. no

6weeks係由同agent簽約開始計,定agent正式入紙去入境處開始計?事關我6月尾已經同agent簽好約,但都係上個星期agent先正式入左文件去入境處ja.....agent話份約而家做耐左...我已經等左個幾月喇

子爵府

happyfamilyy 發表於 20-8-5 18:22
6weeks係由同agent簽約開始計,定agent正式入紙去入境處開始計?事關我6月尾已經同agent簽好約 ...

由agent 簽約計,不過,e 家疫情,入境處 WFH 可能得得仲耐

複式洋房

回覆 QQ70 的帖子

由入紙到批,大約兩個月。ref no 就差唔多六個星期。唔使返菲律賓仲,一年內返一次。經agent

子爵府

Ochowny 發表於 20-8-6 00:38
回覆 QQ70 的帖子

由入紙到批,大約兩個月。ref no 就差唔多六個星期。唔使返菲律賓仲,一年內返一次。經a ...

thx for yr reply ! ref. no 要6 星期, 係最近申請所需時間 or 年初疫情無咁緊張果陣?

咁即係入文件等入境處 call 見 officer 又要幾耐呢?

複式洋房

回覆 QQ70 的帖子

係5月尾入紙,七月頭有ref no, 七月中見officer. 疫時嗰段日子好少少

子爵府

Ochowny 發表於 20-8-7 00:19
回覆 QQ70 的帖子

係5月尾入紙,七月頭有ref no, 七月中見officer. 疫時嗰段日子好少少 ...

你幾時出 visa ? e 家疫情嚴重,我諗仲耐 d

複式洋房

回覆 QQ70 的帖子

七月中出visa. 係咁嘅,agent 因為郵局問題無收到信,我都係自己打去入境處問先知有visa. 入境接缐人員 好好人,我哋香港人做嘢真係好有效率!

首頁

尾頁

跳至