論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐做左年幾,一直都做得好好,喺佢今年做夠一年時佢話想返去睇個仔,我應承左佢!但可惜因疫情關係班機取消左,我同佢講等到情況好d先再比佢返去,佢話想睇下10月返唔返到,因為佢個仔10月生日,我話要睇情況,因為我唔想take 個risk ,始終我有2個細(6歲& 1歲)! 到左今日佢同我講話覺得香港愈來愈多嚴重,佢好驚,想10月返去,我話其實度度都嚴重,菲律賓更加嚴重過香港,佢話所以佢先想返去,因為佢得一粒仔!
如宜家請個新姐姐又唔知要等幾耐,請本地完約又唔知好唔好,我老公就覺得如再試新姐姐,不如同現任姐姐傾下話等佢返黎,但萬一佢唔返黎我就真係一頭煙,好鬼煩!唉!

男爵府

Vampirecar 發表於 20-8-1 18:25
姐姐做左年幾,一直都做得好好,喺佢今年做夠一年時佢話想返去睇個仔,我應承左佢!但可惜因疫情關係班機取 ...

梗係唔好。你一係俾7日大假佢,一係當佢辭職算,叫佢俾信你。你仲要等佢仲要「停薪留職」咁既款,俾工人食硬你。佢一定話返,hold 住你,然後同時搵其他工,睇吓有冇輕鬆啲高薪啲,有就彈你鐘,一樣玩死你。佢地民族誠信度真係好低...

珊瑚宮

可能已搵到工了
咁堅持
玩具萬歲!

大宅

honeybid2 發表於 20-8-1 21:02
梗係唔好。你一係俾7日大假佢,一係當佢辭職算,叫佢俾信你。你仲要等佢仲要「停薪留職」咁既款,俾工人食 ...

唉.... 對住姐姐,香港僱主真係乜保障都無... ><

大宅

honeybid2 發表於 20-8-1 21:02
梗係唔好。你一係俾7日大假佢,一係當佢辭職算,叫佢俾信你。你仲要等佢仲要「停薪留職」咁既款,俾工人食 ...

咁即應該要搵定新姐姐?

男爵府

Vampirecar 發表於 20-8-1 23:26
咁即應該要搵定新姐姐?

如果我係你,我會睇定人選。如果你現在姐姐冇再提就保持現狀,佢再提就問清楚佢係咪真係走,迫佢俾信,馬上請人。中間真空期再傾。但接受唔到個工人成日要脅話走,一係真係走,一係唔好再提。

大宅

honeybid2 發表於 20-8-1 23:55
如果我係你,我會睇定人選。如果你現在姐姐冇再提就保持現狀,佢再提就問清楚佢係咪真係走,迫佢俾信,馬 ...

我諗緊如宜家話本地完約嗰d... 如佢僱主都唔續佢嘅.. 咁其實個姐姐都應該有問題喎... 可唔可以咁理解?

公爵府

Vampirecar 發表於 20-8-2 10:12
我諗緊如宜家話本地完約嗰d... 如佢僱主都唔續佢嘅.. 咁其實個姐姐都應該有問題喎... 可唔可以咁理解?
...

我就係咁情況,工主九月廿號先完約,真係真心頂佢唔順,成日黑面眼啤啤做少少野就駁嘴討價還價,情願自己辛苦啲都唔想唔同佢續約,我仲要early release,因為唔想佢再留喺我屋企,對多一陣都會好唔舒服。

現在完約難求,佢好快已經有offer, 新僱主曾經同我傾過交接,但冇問過我佢嘅表現,點解唔續約,等佢入屋冇幾耐之後就就會知道此工人幾難頂。

男爵府

Vampirecar 發表於 20-8-2 10:12
...

又唔可以咁講既,當然你講既係其中一個可能性。但完約既話,姐姐都可以轉工,可能本身僱主有6個大人3個小朋友,想搵份舒服啲。或者僱主屋企要佢瞓廚櫃,忍左兩年又想搵份好啲。又或者本身屋企有長老好煩想搵份雙職家庭冇人煩佢... 唔代表係個工人唔正常。香港有好多唔正常既工人但其實都有好多唔正常既僱主...

大宅

OKC 發表於 20-8-2 10:37
我就係咁情況,工主九月廿號先完約,真係真心頂佢唔順,成日黑面眼啤啤做少少野就駁嘴討價還價,情願自己 ...

個新僱主搵到你但竟然唔問最重要嗰樣野咁搞笑

大宅

honeybid2 發表於 20-8-2 10:57
又唔可以咁講既,當然你講既係其中一個可能性。但完約既話,姐姐都可以轉工,可能本身僱主有6個大人3個小 ...

即都係要撞手神

男爵府

Vampirecar 發表於 20-8-2 11:34
即都係要撞手神

請人幾時都係撞手神架啦 辦公室請個大學畢業既都可能係港童/ 高分低能,何況請外傭。

大宅

honeybid2 發表於 20-8-2 12:27
請人幾時都係撞手神架啦 辦公室請個大學畢業既都可能係港童/ 高分低能,何況請外傭。
...

絕對係.... 好多高分低能

公爵府

Vampirecar 發表於 20-8-2 11:33
個新僱主搵到你但竟然唔問最重要嗰樣野咁搞笑

係呀,不過之前工主同我講佢講新僱主想同我傾吓,我拒絕咗,因為我唔想節外生枝費事新僱主聽完我講之後就變卦,然後工主賴我,但後來幾星期後因為要傾交接一事,工主話佢新僱主一定要同我傾,於是咪同佢傾囉,新僱主問我是否肯定一定同工主完約,我話計劃係咁囉,但新僱主一句都冇問我點解唔同佢續約,當時我哋用廣東話傾,如果佢問我,可能我都會暗示比佢聽工主態度好有問題。我懷疑佢新僱主係新手雇主,由於急搵人要湊BB,可能肯博一鋪掛。

子爵府

BK Milk勳章

姐姐做左年幾,一直都做得好好,喺佢今年做夠一年時佢話想返去睇個仔,我應承左佢!但可惜因疫情關係班機取 ...

宜家先至8月,咁既情況,勸佢九月尾再決定啦!提佢合約中間如回鄉,機票係自己出,如果疫情仍然持續,佢咁快訂機票,到時改就好煩啦!

菲律賓中招人數嚴重過香港好多,佢回菲都要先響馬尼拉先隔離,回到佢個省又要再隔離(聽我姐姐講)叫佢遲D再諗。

子爵府

樓上講得啱
未夠两年,佢回鄉,叫佢自己買機票,你唔好代買,唔好先出錢,免煩,佢若堅持回鄉,就叫佢自己辭職,
冇可能俾佢放假返去,返咗去,你預佢唔返,佢話返,你都唔好信,你冇可能等佢,點等?

大宅

細姐姐 發表於 20-8-3 02:48
樓上講得啱
未夠两年,佢回鄉,叫佢自己買機票,你唔好代買,唔好先出錢,免煩,佢若堅持回鄉,就叫佢自己 ...

但如果佢未夠2年而Resign... 機票錢應該就係我出,係咪?

大宅

ada_fung 發表於 20-8-2 17:52
宜家先至8月,咁既情況,勸佢九月尾再決定啦!提佢合約中間如回鄉,機票係自己出,如果疫情仍然持續,佢咁 ...

我姐姐成日同我講話菲律賓隔離只需3日....
我問過我d fd 嘅姐姐... 有d 話14日,又d 話真係3日就得,都唔知邊句真....

子爵府

Vampirecar 發表於 20-8-3 08:38
但如果佢未夠2年而Resign... 機票錢應該就係我出,係咪?

完约或终止合约,都係僱主出單程回鄉
未完约,放假,僱主唔使出機票
個 tricky point 就係你叫佢出機票,佢就resign
但係如你俾佢放假,送埋來回機票,都唔代表佢會返嚟開工,你可能蝕埋張機票,加上俾佢拖住,花時間,到時揾唔到人,唔睬你,你唔知等唔等佢好
如果工人再提要返去,你就話要佢自己買機票,睇佢點樣,最好scenario 就係佢自己辭工

大宅

回覆 OKC 的帖子

新僱主唔問你佢做成點, 打比你呢個應該係Agent, 佢地驚工人一腳踏兩船, 舊約未完開新約

首頁

尾頁

跳至