論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

巴士 發表於 20-8-3 10:03
回覆 OKC 的帖子

新僱主唔問你佢做成點, 打比你呢個應該係Agent, 佢地驚工人一腳踏兩船, 舊約未完開新約 ...

有可能係。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

OKC 發表於 20-8-2 10:37
我就係咁情況,工主九月廿號先完約,真係真心頂佢唔順,成日黑面眼啤啤做少少野就駁嘴討價還價,情願自己 ...

我都冇同我的完約印續約. 舊姐姐金魚記憶又事事慢動作, 見佢做家務個人好忟, 英文唔識中文唔惦 (或者扮唔識) , 同佢講嘢完全浪費我時間. 捱到完約機票出現金送佢走, 佢去新僱主度又好, 真係返歸都好, 唔响我屋企就得. 雖然新姐姐返工可能遙遙無期, 但最近WFH, 有冇工人都冇所謂.好耐都未試過家庭咁和諧.

公爵府

Jnam 發表於 20-8-4 14:55
我都冇同我的完約印續約. 舊姐姐金魚記憶又事事慢動作, 見佢做家務個人好忟, 英文唔識中文唔惦 (或者扮唔 ...

同意你那句「唔响我屋企就得」,貼錢賣難受,我新工人都唔知幾時會來,但我寧願等,因為同老公WFH,下星期送走公主,真係好期待

複式洋房

Vampirecar 發表於 20-8-1 18:25
姐姐做左年幾,一直都做得好好,喺佢今年做夠一年時佢話想返去睇個仔,我應承左佢!但可惜因疫情關係班機取 ...

樓主你個case同我一模一樣,今年4月又係買晒機票會返去但疫情又被取消,佢又非常堅持要返去,我當時打算俾佢返去2-3個月再返黎。點知事後俾我知道佢原來係FB揾到新工,同鬼佬打工又冇小朋友,我即時叫咗佢走。當時同先生真係好嬲,認為佢呃咗我哋嘅同情心,但而家想返轉頭哩個時勢,爭工人爭崩頭,FB全部都高價請工人,當然佢會想走。
所以我非常懷疑你個工人已經揾到新僱主,菲律賓而家疫情咁嚴重,如果佢唔係住馬尼拉佢分分鐘根本返唔到屋企,又何況佢出得嚟打工一定係經濟支柱,佢返咗去短期都未必可以返到黎。咁嘅情況佢都要堅持返去,唔合邏輯。
不過你都可以盡量挽留下佢

大宅

Vampirecar 發表於 20-8-1 18:25
姐姐做左年幾,一直都做得好好,喺佢今年做夠一年時佢話想返去睇個仔,我應承左佢!但可惜因疫情關係班機取 ...

最後我老公同姐姐傾...
姐姐同我老公講話聽到我想terminate 佢轉新姐姐,
佢話因我女宜家1歲,換個新姐姐佢對小朋友唔太好...
我老公話可能呀Mum 有 d miss understanding 啦,
Final 佢同意再睇情況再決定幾時返去...

我同我老公講,英文差極我都聽到明明佢講咩HK serious..... I wanna back home, miss the son... 咁囉

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Vampirecar 發表於 20-8-8 17:28
最後我老公同姐姐傾...
姐姐同我老公講話聽到我想terminate 佢轉新姐姐,
佢話因我女宜家1歲,換個新姐姐 ...

算啦,佢地屈慣人,佢無想過會由你老公出馬,一時唔知點講好咪順口咪屈你。不過你姐姐都唔係穩定,問完d friends 點處理後會再話要走,你最好諗定plan B

大宅

其實真係睇你同佢既感情有幾好,睇你信唔信佢。但係呢個疫情佢返左去,唔係話佢幾時要返香港就幾時返,之後又要返來隔離。如果呢個情況下工人仍堅持要十月返去,我諗佢差唔多同你講佢唔 care 份工,最緊要返去見個仔。我諗你唔好等佢啦

大宅

Jnam 發表於 20-8-8 18:18
算啦,佢地屈慣人,佢無想過會由你老公出馬,一時唔知點講好咪順口咪屈你。不過你姐姐都唔係穩定,問完d f ...

係! 佢同我講同我老公講都2個版本...
但宜家請工人好難,好鬼煩....
我有諗過如佢真係走,我索性唔請工人,
呀女由婆婆睇住,呀仔返放學最多搵本地姨姨湊,唔知work 唔work

大宅

6214K 發表於 20-8-8 19:43
其實真係睇你同佢既感情有幾好,睇你信唔信佢。但係呢個疫情佢返左去,唔係話佢幾時要返香港就幾時返,之後 ...

我好早之前已經同佢講實我唔會想take 呢個risk 話佢要返黎隔離... 點知d 病菌潛服期幾耐...
宜家就睇下佢想點... 因菲律賓嗰邊好似封城都只係封到8月尾為止....

大宅

shiuyim 發表於 20-8-5 10:02
樓主你個case同我一模一樣,今年4月又係買晒機票會返去但疫情又被取消,佢又非常堅持要返去,我當時打算俾 ...

我姐姐話佢住喺鄉郊地區... 一定要喺馬尼拉駁車先返到屋企... 宜家菲律賓無晒交通佢一定唔會返去住,係唔知佢10月會想點

咁你姐姐走左之後有無請新姐姐?

大宅

工人講既野唔好信晒。講大話係佢地既國髓

大宅

Vampirecar 發表於 20-8-2 10:12
我諗緊如宜家話本地完約嗰d... 如佢僱主都唔續佢嘅.. 咁其實個姐姐都應該有問題喎... 可唔可以咁理解?
...

無錯!

我都一樣,雖然疫情下好難情人,但係真係頂而家的工人唔順,所以就算唔知幾時揾到新工人我都唔會同佢續約!

子爵府

OKC 發表於 20-8-2 10:37
我就係咁情況,工主九月廿號先完約,真係真心頂佢唔順,成日黑面眼啤啤做少少野就駁嘴討價還價,情願自己 ...

禁好, 新雇主搵你, 你肯同佢傾?
我中介話好多雇主都唔肯同新雇主傾

男爵府

MommyPanel勳章

lemonlemoncc 發表於 20-8-16 23:45
禁好, 新雇主搵你, 你肯同佢傾?
我中介話好多雇主都唔肯同新雇主傾

話唔定係Agent扮呢~如果舊僱主肯同我傾竹我一定傾,索斷約公主一獲

Black List below seller:魔怪媽媽
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

首頁

尾頁

跳至