自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

其實呢個問題都幾尷尬,對於有一班兄弟姊妹黎講係好難決定既事,因為現代人都想有自己家庭,唔願意
帶埋自己父母同住,愈多兄弟姊妹就愈難搞,
個個推射責任,都五肯收留父母,分分鐘想快啲嫁/娶,快快脆脆搬出去添!
同埋就算自己接受父母一齊住,但另一伴又未必答應,
其實遇到以上問題,你哋班兄弟姊妹係點分配自己父母
同邊一邊仔女住? 我99有6個兄弟姊妹,
佢阿爸都80幾歲,不過係冇一個仔女肯收留,直接
住老人院.. 其實見到好心酸..老咗冇人要,生咁多個仔女都
冇用!個個都唔孝順。
我有問99點解你五接佢反黎同住?99話佢阿爸性格好怪,
好挑剔,唔係甘易相處到,一齊住會好辛苦,
我聽到真係O晒咀,咁既說話都講得出?
始終係你阿爸,幾難相處都係至親既人黎!
自問我做唔出!
不過你哋會點安置自己父母?點同自己兄弟姊妹傾?

男爵府

2018復活節勳章

TseU 發表於 20-8-2 02:40
其實呢個問題都幾尷尬,對於有一班兄弟姊妹黎講係好難決定既事,因為現代人都想有自己家庭,唔願意
帶埋自 ...

介唔介意我問句,你係咪同你奶奶一齊住呀?

Astra00    發表於 20-8-2 06:37

大宅

節瓜bb 發表於 20-8-2 02:49
介唔介意我問句,你係咪同你奶奶一齊住呀?

係一齊住

水晶宮

回覆 TseU 的帖子

呢D野好自然下
先結婚會搬出, 直至最後結婚那個.

同父母住, 都要間屋夠大

如果屋真夠大, 中國人社會, 通常都係仔同父母住. 屋不夠大, 住附近都可以照顧

男爵府

回覆樓主:

最遲冇結婚嗰個一齊住,如佢結婚,另一半也接受一齊住,就一齊住。不接受,爸媽就獨居,我會請個工人,當有照應,直至工人姐姐都照護唔到,才選擇入老人院。我老爺奶奶都是這樣,但二伯和我老公都住在附近,行15-20分鐘到,二伯常常探老爺

在我立場,如兩老不介意,有房,我接受佢同我同住,此終佢地係父母,真係要照顧,就請工人姐姐,直到工人姐姐照顧唔到,才入安老院

男爵府

其實家家有本難念的經,我媽媽有燥鬱症,家中冇人想同佢住,我唔忍心,比佢同我住,但有時真係好難同佢相處,家中小朋友都好大壓力,不過真係唔忍心放棄佢,但問心家人其他兄弟都生活得好開心和輕鬆,又時都問自己係咪太仁慈

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

相見好同住難,呢d都係講夾唔夾既
唔係一定由細一齊住到大,自然就會相處到
我62有8兄弟姊,佢最大,底下都冇一個肯同亞媽住,自然我62要同佢住,但偏偏親情最疏就係62。佢媽成日係其他弟妹面前話我62對佢點差,事實上唔係咁。
我62好好人,對佢亦算照顧得好。
例如每晚有生果都會比佢食,佢可以同人講佢1年到尾都冇生果食。
佢腳痛,我62帶佢睇醫生,買左幾千蚊藥比佢搽,佢同其他人講我62害佢,想佢死。
搞到62同弟妹關係分化哂,而家1年都唔見1次,唔會拜年,做節食飯分開食。
所以點解有人唔想同自己父母住,總會有原因的,唔一定係冇孝心

wcpcelia    發表於 20-8-4 13:18
Tuscany    發表於 20-8-3 04:44
alice0606    發表於 20-8-3 01:11
Astra00    發表於 20-8-2 06:39

男爵府

2018復活節勳章

TseU 發表於 20-8-2 02:52
係一齊住

真係好。
你間屋應該唔細,又或者你同你老公無仔女,如果唔係邊有咁多間房?

大宅

回覆樓主:

老咗冇錢個個推,老咗有幾層樓個個爭住要老人孝敬老人。
又冇錢脾氣又難頂、後生時又做咗令兒女無法原諒嘅事咪孤獨終老。

wcpcelia    發表於 20-8-4 13:18
qoo888    發表於 20-8-3 09:32
SUMSUMMAME    發表於 20-8-2 09:37

公爵府

反而我想老咗之後仍然同老公兩人自己住

侯爵府

係一齊住

奶奶住你哋度還是你哋住奶奶度?

Astra00    發表於 20-8-2 06:40

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

帶埋自 ...

樓主未見過好難頂既老人家嗎?就算99咁講,我唔覺得過分,有些老人家真係好難頂,又污糟,又惡,有啲仲有儲物癖,成屋搞到垃圾崗咁,唔係講下就會聽 ,一言堂,有佢講冇人講,有啲年邁父母,唔係話自己既父母就一定頂到,相處唔到就係相處唔到。
你好孝義,係好事。不過每個人都有佢地難處。可能地方問題,可能相處問題。唔係話難頂都要頂,日日家嘈屋閉大家都住得唔開心。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

199707100304 發表於 20-8-2 06:36
樓主未見過好難頂既老人家嗎?就算99咁講,我唔覺得過分,有些老人家真係好難頂,又污糟,又惡,有啲仲有 ...

我都好明白,相見好,同住難,還要令一半接納才可以。老人家大了,性格比較固執,吾想同住,就送去老人院,但我又有唸,细個時,無論仔女,有病,難教,駁嘴,父母也照顧,教導自已的兒女,沒有把他們送去兒童院。相反,自己老了,就比仔女送去老人院!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

小海師 發表於 20-8-2 06:51
我都好明白,相見好,同住難,還要令一半接納才可以。老人家大了,性格比較固執,吾想同住,就送去老人院 ...

咁調返轉父母都未必想同女婿/新抱一齊住的。我仔大了,我都寧願佢地自己搬開住,我同老公住就夠。如果老公走先,我仍有自理能力,我都寧願一個人住,最多大家住近啲,叫有個照應。如果自己身體有問題,我都唔想負累佢地。

父母就係咁,會為仔女著想 ,仔女大了,也為佢地仔女著想。代代如此。

小菜豆    發表於 20-8-2 08:39

公爵府

帶埋自 ...

其實有乜問題?
難頂咪分開住囉,親情一定要一齊住先叫有親情咩?
咁不如買幾千呎屋,個個結婚都搬入去住,咁你唔好離開父母囉。

子爵府

小海師 發表於 20-8-2 06:51
我都好明白,相見好,同住難,還要令一半接納才可以。老人家大了,性格比較固執,吾想同住,就送去老人院 ...

世界從來都冇公平,所以自求多福。 所以而家做父母 真係要儲多個錢 老咗嘅時候 仔女很照顧你就最好,唔肯照顧嘅都可以 請個工人照顧自己。 冇錢就冇尊嚴。 喺我屋企 老人家老咗 我哋係請工人 照顧兩老

珍珠宮

2023年兔年勳章

chocolatebean 發表於 20-8-2 02:58
回覆 TseU 的帖子

呢D野好自然下

X2

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

係一齊住

你願意接99的爸爸一起住??

子爵府

樓主可能寫錯99應該是c6即是她老公

水晶宮

199707100304 發表於 20-8-2 07:05

咁調返轉父母都未必想同女婿/新抱一齊住的。我仔大了, ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至