產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

巳經有咗8個月,好唔開心,由有咗至今自己阿媽一次湯水燉品都冇整過比我亦冇探過我一次😔😔。
到我開口問佢可唔可以幫手陪月時佢say no,佢本身冇返工但係唔痴家😑,由細到大都唔太照顧仔女。但講真,我出嚟工作咁多年搬咗出去都比足家用咁多年冇要求過任何嘢,今次我第一次做人媽媽想佢關心下我幫下我佢咁都 say no,我唔明點解佢咁唔關心我,相反阿哥同阿嫂生 2個佢都有去煲下湯比阿嫂飲及幫手陪月。我真係好唔開心好唔開心。點解自己阿媽咁對自己😭😭。

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

Tellmewhy123 發表於 20-8-2 04:46
巳經有咗8個月,好唔開心,由有咗至今自己阿媽一次湯水燉品都冇整過比我亦冇探過我一次😔 ...

呢d 野強求唔到. 佢唔痴家又唔太照顧仔女, 佢可能bb 都唔識湊. 同埋有d 人會認為陪月之類係由99 去做, 個女嫁左出去就係由男家人負責照顧. 佢有幫你阿哥, 但係咪湊得好好? 婆媳關係你又知幾多? 無論佢動機係點, 你都唔好猜測咁多, 某程度上, 大家唔夾的話, 自己湊番仲爽, 有自主權最開心, 睇開d 啦.

男爵府

又可能你媽幫過手之後發誓以後唔做喱啲嘢,未必係針對你

大宅

cometingliu 發表於 20-8-2 23:10
又可能你媽幫過手之後發誓以後唔做喱啲嘢,未必係針對你

呢個真係好大可能! 佢上次或者受左唔少氣, 只係費事唱個仔同心抱!

別墅

巳經有咗8個月,好唔開心,由有咗至今自己阿媽一次湯水燉品都冇整過比我亦冇探過我一次😔 ...

我婚後都係阿媽到住,有左其間其實佢都極少煲湯煮飯,第一佢返工其二放假都會出街,直至生完,佢有幫我坐月,但一睇就知佢唔識,係十分補,令到我個人好燥,加上佢有種種嘅行為令到我覺得不被尊重,有產後抑鬱,所以我坐到一半已經唔坐啦,其實阿媽陪坐月有好有唔好,因為佢點都會辛苦,有啲你唔中意嘅,分分鐘會嘈交。

大宅

2020勳章

講左俾丫媽知道後, 佢都無黎探我/ 打電話俾我WOR, 我又無咩所謂, 老人家唔使咁多野擔心操心都好。已經請左陪月, 有叫丫媽黎幫手 (但佢無應承所以唔知點), 本身想請工人但因為疫情預計請唔到, 想丫媽幫住手湊住先...

大宅

老人家要享福呢!自己上網睇多啲,資訊準備就緒,假設自己得老公,一齊商討安排,生完荷爾蒙會唔穩定,影響情緒,要有心理準備,一唔識唔明唔開心,就上bk同媽媽分享,好好嘅平台,尤其深夜很多媽咪都夜蒲bk,小朋友訓晒就自己私人時間,加油丫

大宅

我都係, 成個孕期一滴湯水都冇飲過, 坐月都唔會過黎幫手, 但家用比足
好羨慕果D嫁咗唔使比家用但都有阿媽幫手嘅囡~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊