自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

伯爵府

你哋講到我好想快啲返大陸見識下!我自從生完大仔冇做嘢之後就已經好多年冇返過大陸,以前做嘢年代又未有咁先進。

個仔成日睇youtube,一日到黑美國美國,以為美國月亮特別圓,所以我更加想帶佢返去見識下中國嘅先進,唔想佢崇洋。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ddkaka 發表於 20-8-2 14:09
宜家係自動係戶口扣的士錢,落車係乜掣都唔駛襟

噢really? 我記得當時係高德地圖link up左alipay,仲要輸入pwd先比到錢喎!
放下自在

男爵府

SandyKL 發表於 20-8-2 14:08
之前有成8、9年冇返大陸,前年尾去北京,整個城貌已與80年代不相同,市民質素還在。

跟朋友舊年11月返深圳 ...
我都等緊呢一日快啲到來!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lastpass 發表於 20-8-2 14:04
同我哋經驗一樣! 還有啲小店都係,你話掃了佢哋信任你唔會check。反而我講比我同事聽佢c話冇可能,大陸唔 ...

我初初比錢時都研究過, 佢地係咪手機set左叮一聲做通知, 但小店好多人齊齊比錢, 點知邊個打邊個?

放下自在

男爵府

BeAhappyC9 發表於 20-8-2 13:52
請問送嘢嚟嘅人,係店舖嘅職員,定係好似foodpanda deliveroo咁外判?
我見到都係美團既人
但買蛋糕同超市,好似係自己公司送

大宅

ddkaka 發表於 20-8-2 14:09
宜家係自動係戶口扣的士錢,落車係乜掣都唔駛襟

佢啲咩App?係香港可以download 睇吓嗎?

珍珠宮

kcpak 發表於 20-8-2 14:05
我仔女8,9歲時在大陸搭巴士仲有好多人肯讓位⋯⋯係香港2,3歲都無人讓過
...

Agree

上次囡囡都6歲,內地搭地鐵,係一排人一齊起身讓座,氣勢勁爆,港燦的我們一行人真係呆了,仲笑囡囡:你好勁,好有面,勁過習大大

水晶宮

cattz288 發表於 20-8-2 14:14
噢really? 我記得當時係高德地圖link up左alipay,仲要輸入pwd先比到錢喎!

我上年叫c6教我打滴滴,佢話好耐之前係要用手機襟掣比錢,宜家已經唔駛,自動會係你銀行或其他手機支付平台(自己set)扣錢

男爵府

kolun 發表於 20-8-2 14:07
請問工行打什麼電話可以申請延期啊?

香港打,要前面 +國家+區號 = 86-755-95533
你先打去95533同佢講想延期,因為係統一接聽系統,佢哋會分流俾有關部門職員會打番俾你個別跟進,會同你電話錄音 + 叫你 email 你最新的回鄉卡底面給他們。

吾打上去網銀本身過期後可用多3個月,打完+確認後再多3個月(我老公2月到期,網上銀行可用至8月。)

水晶宮

calcalcal 發表於 20-8-2 14:18
佢啲咩App?係香港可以download 睇吓嗎?

DiDi App

男爵府

回覆樓主:

如果你鍾意唱K,真係要上去試下。 啲K場又乾淨又靚。仲要價錢平,地方又大。

象牙宮

ddkaka 發表於 20-8-2 14:20
我上年叫c6教我打滴滴,佢話好耐之前係要用手機襟掣比錢,宜家已經唔駛,自動會係你銀行或其他手機支付平 ...

我唔係用didi, 係用高德, 未必一樣
第一次用時, 仲問司機點比錢 有時坐的士又忘記點用wechat掃比錢code, 太多笑料

水晶宮

lastpass 發表於 20-8-2 14:04
同我哋經驗一樣! 還有啲小店都係,你話掃了佢哋信任你唔會check。反而我講比我同事聽佢c話冇可能,大陸唔 ...

佢哋唔check有冇比到錢,同老闆講聲比咗錢就得

珍珠宮

三棵樹 發表於 20-8-2 12:22
其實大6生活便利度已經超越香港,我番大6會帶少量人仔傍身,不過真係未用過,無用現鈔好耐!
我覺得大6人對 ...

大6食店容許客人帶外來飲料

怪唔得見到黎親香港嘅好多內地人都帶飲品入餐廳,原來係生活文化唔同

水晶宮

maomaomi 發表於 20-8-2 14:22
如果你鍾意唱K,真係要上去試下。 啲K場又乾淨又靚。仲要價錢平,地方又大。
...

講開唱k 有次睇劇見到,巨型mic

男爵府

ngokwan 發表於 20-8-2 12:46
呢樣真

去街市買茶葉,店主叫我自己scan, 自己入 銀碼,付款後一句,俾了$,可以走得,望都冇望

都有d會有部機,一收錢立即大叫支付寶到帳xx元

侯爵府

畀面勳章

kcpak 發表於 20-8-2 14:05
我仔女8,9歲時在大陸搭巴士仲有好多人肯讓位⋯⋯係香港2,3歲都無人讓過
...

大陸老人家搭巴士免費

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

死囉!乜依家大陸生活硬件咁先進架咩?我上去可能會成個大鄉里咁喎!

至於讓座,大陸人呢方面真係幾好!早幾年阿媽果邊有幾個大陸親戚有啲事落來香港搞,咁有次約埋我一齊坐巴士去飲茶,佢地見到有老人家上車,真係會起身讓座架,個老人家仲笑笑同個男親戚講多謝,仲話佢好好人添!

男爵府

回覆樓主:

淨係睇街市,而家都仲要收現金,就知HK幾out

象牙宮

ddkaka 發表於 20-8-2 14:31
講開唱k 有次睇劇見到,巨型mic

我同事好投入玩全民k歌
放下自在

首頁
23456...14

尾頁

跳至