夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

新婚夫婦,但要同老爺住,老婆因為唔想同老爺住,番左娘家好多日,
作為老公唔想老婆唔番屋企,可以點做?

別墅

只飲檸檬茶 發表於 20-8-3 02:20
新婚夫婦,但要同老爺住,老婆因為唔想同老爺住,番左娘家好多日,
...

搬出黎

子爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

好正常,結婚想二人世界,嫁俾你唔係嫁62 租住先得吾得?

公爵府

2020勳章

老土咁問一句
婚前無傾好?定有人反口?

大宅

2020勳章

既然新婚,當然想二人世界,試想吓,個老婆就算想係屋企著件性感睡衣對住你都唔敢啦。

家有長者,成個生活作息係唔同㗎,用厠,煮食,呢啲都係現實嘅問題。

如果一早係要同62住,事前要傾好,大家要有心理準備。

如果係家有突變而要照顧62,就另一個講法。

樓主屬於那種情況?

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

佢有無講咩原因唔想一齊住?佢係咪已經試左同住?如果係佢同62相處唔到,咪搬近d住

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

係一開始冇傾好定係因為呢排疫情問題/收入影響……

係長期定短期先
相知相遇相識

大宅

2020勳章

...

1)婚前冇傾好?
2)有冇認真聆聽過老婆唔想同62 住原因?好多老人家真係有好多奇怪習慣... 你自己喺原生家庭大唔覺,外人睇會好覺。
3)老婆係咪冇做野?如果新抱長時間喺屋企自己對住62的確有啲尷尬....

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

...
經濟能力如何?唔可以的話你搬去佢媽媽度

侯爵府

搬出去住好D,又方便D,始終新婚,要有D情趣+情調,如果甘都無...迫住好似老夫老妻的生活,太可憐了...
唔多唔少又要理下老人家個感受先...起碼10年後先搬回去...

複式洋房

老人家同後生女生活習慣好唔同。 有時男人去廁所唔關門,去廁所去到周圍到係。。比我係老婆,都唔想同尼 D 習慣既男人生活。 一開始SAY NO。好過住埋一起 ,多磨擦,到時再話搬返出去,就好難開口,又尷尬。
同埋如果真係一起住,如果有磨擦,老公有無咁高 EQ,擺平兩個人,而唔係成日叫老婆,多一事不如少一事。少嘈兩句。 老公都要有心理準備調停呀爸同老婆既爭咬。 有時每晚究竟 3人食 (叫埋老爺),定二人世界出面食,都可以係鬧咬位。
PS :我就係同老公,老爺同住 。三個人 。一個女人照顧兩個男人 。

男爵府

2020勳章

littlelittlepp 發表於 20-8-3 12:06
老人家同後生女生活習慣好唔同。 有時男人去廁所唔關門,去廁所去到周圍到係。。比我係老婆,都唔想同尼 D ...

你講得啱, 老婆見到老爺唔關門, 一定唔慣, 自己夾中間又麻煩. 但她自己老豆唔關門又可以喎, 始終兩父女唔會太尴尬....., 如可以, 但又不能出去租, 不如搬去外母到住....

去廁所都真係一個問題, 我家個廁所不嬲都係我洗, 以前仔仔細, 就算我不小心痾去第二度, 自己洗翻都咁心命抵, 而且仔仔細, 出界都唔算多, 現在仔仔差不多有我咁高, 個廁所越來越臭, 洗完第二/三天已臭, 仔仔又唔認....., 我索性坐埋係到小解, 說以後出界唔關我事, 叫仔仔自己洗, 點知佢依家跟埋我坐係到痾, 現在兩星期不洗廁所, 也不會很臭.

如果D 尿是自己老公,仔或老豆, 可以隨意鬧, 是老爺就不方便了.

男爵府

2020勳章

PTMCYS 發表於 20-8-3 18:13
你講得啱, 老婆見到老爺唔關門, 一定唔慣, 自己夾中間又麻煩. 但她自己老豆唔關門又可以喎, 始終兩父女唔 ...

原來男人多嘅屋企個廁所會特別臭架唔怪之得有次去個家庭有兩個仔+爸爸媽媽嘅~我都覺得佢個廁所好大陣味

男爵府

2020勳章

mingmama 發表於 20-8-3 19:58
原來男人多嘅屋企個廁所會特別臭架唔怪之得有次去個家庭有兩個仔+爸爸媽媽嘅~我都覺得佢個廁所好 ...

我算乾淨人, 痾出界會即時抺2次, 但都好快有味, 可能係仔仔所為, 但又唔認....

其實怎樣準也會失手, 除非唔急而個狀態又長久凋謝, 不過凋謝的人又會廸廸仔.....

3 個男人當然快3倍啦....., 如果妳加個女係屋企, 你老公都會小心D 痾, 怕比妳地兩個話嘛....

男爵府

2020勳章

PTMCYS 發表於 20-8-3 20:49
我算乾淨人, 痾出界會即時抺2次, 但都好快有味, 可能係仔仔所為, 但又唔認....

其實怎樣準也會失手, 除非 ...

咁我又真係唔覺好大陣味~可能我日日洗廁所啦

複式洋房

PTMCYS 發表於 20-8-3 18:13
你講得啱, 老婆見到老爺唔關門, 一定唔慣, 自己夾中間又麻煩. 但她自己老豆唔關門又可以喎, 始終兩父女唔 ...

師兄好嘢!

我都想阿仔坐喺度小解,可惜佢唔肯

民房

其實結婚一個月都仲好地地,第二個月老婆開始頂唔順,疫情又有d關係,老人家衞生一定唔係咁完美,但我都盡量教左佢。
一早都知要同老爺住,我真係覺得自己阿爸好相處無問題,去廁所無樓上所講既問題,又識自己照顧自己唔使老婆煮飯,都無鬧過老婆,但老婆就話覺得番屋企好大壓力唔想番。
但老婆成日都唔中意呢樣唔中意個樣,老人家有時講完都唔一定聽。
我又無可能掉底老豆唔理,老婆而家無野做,都唔會留係屋企番娘家,一星期先番黎屋企一晚,我真係接受唔到個老婆唔番屋企。

男爵府

2020勳章

mingmama 發表於 20-8-3 20:56
咁我又真係唔覺好大陣味~可能我日日洗廁所啦

如果我有個女, 我都會好小心痾. 所以樓主去外母到住, 如果只得一個男人, 都會有D 壓力的.

記得以前20歲左右, 返過一份工, 係廣生行中心, 洗手間係office 裡面, 男女共用, 只得一格, 全公司只有3個男人, 一位係台灣男老闆, 唔係成日係公司, 另一位男同事, 成日大陸香港兩邊走, 所以大部份時間得我一個男性, 對住8個女性, 仲係有好多都係後生女, 個廁所又特別乾淨乾爽, 射唔正或彈左落地都要即刻抺返....., 真係有D 壓力.

更甚的是, 有次去小便, 唔記得lock 門, 痾緊個陣聽到"剔撻", 即刻面青, 咦.... 唔通無鎖門? 轉頭一望, 有個女同事推門入黎, 我一隻手係前面工作中, 另一隻手即刻禁住度門, 個女同事係咁推門, 仲伸個頭入來問咩事, 我係咁話有人呀~ 有人呀, 但佢又係咁推望, 問咩事, 比佢吹漲, 角力左3-4 次, 才肯走......

跟住有次, 星期六要返半日, 約左朋友2點去踢波, 12點九等廁所, 等到1 點鐘試下有無人, 一開有位女同事坐左係到小緊便, 見到我即刻拉番高氣褲遮一遮, 係咁對我說sorry, 我因為好趕時間, 又真係好尿急....... 好自然"窒"左一下, "唉"左一聲, 拿拿臨關門, 拿袋走人, 急住尿琴琴青去球場......

所以之後好怕同陌生人男女同廁.....

男爵府

2020勳章

cupid0627 發表於 20-8-3 20:57
師兄好嘢!

我都想阿仔坐喺度小解,可惜佢唔肯

我以前都好抗拒, 但又唔會影響性能力, 又唔會變女人型, 反而乾淨D 唔洗成日洗廁所......, 開大都係坐架啦, 在家裡為何不可? 反而如果比人逼又未必肯喎, 我個仔好鬼懶, 叫佢做辛苦野未必肯, 坐係到又唔洗比人鬧, 又無咩野喎.

男爵府

2020勳章

只飲檸檬茶 發表於 20-8-3 21:43
其實結婚一個月都仲好地地,第二個月老婆開始頂唔順,疫情又有d關係,老人家衞生一定唔係咁完美,但我都盡量 ...

有時D 女仔自由慣, 未必適應到(在自己家可訓梳化, 短褲將開腿坐等), 現在大部份時間他們都係相對, 個種心理你未必會明白.

一個人沒工作在家, 對住四面牆, 已有一定的壓力, 如再加上唔能夠在家好放好鬆弛, 疫情又不能出街困在家, 對她來說很易爆煲, 回外家都可以理解.

遲D疫情過後, 可能會好些.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊