夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

只飲檸檬茶 發表於 20-8-4 03:12
我都只係想日日番屋企見到老婆,但日日叫老婆番黎,佢話睇心情,我覺得自己似做兵。
我都講唔出口叫我老豆 ...

如貴爸去廁所沒有尿臭的問題, 他身體應暫時好好,可以照顧到自己, 而男性老人比女性老人, 一般可以接受獨立多一點.

其實你爸爸見你老婆搬走左, 應該知道你難做. 若然未知, 好簡單, 同老豆講, 爸, 新屋不如你先搬去住先, 我和婆享受下二人世界, 遲D先搬來, 但我地也會成日過來, 那你床只係買多張放係新屋, 佢個心都定D. 之後你地咪去多D 囉, 就算老婆唔想去得多, 你自己去都可以. 老豆醒目既, 一定識做, 每個人都要進步, 學習和接受, 這不代表五逆...., 他病你們要識做去留宿照顧他. 你就係要處理他們兩個中間的問題, 是你的責任來.

等到老爸的另人村屋差不多申請到的半年前, 看情況搬去住一段時間, 其實見你情況, 原來可以好彈性.

唔好視老婆係離家出走, 反過來大方D 說, 讓太太放下假, 輕鬆下, 星期六日咪可以回來陪下你, 玩下煮飯仔. 你仍然年輕, 但要令對方感覺你有為她想過, 付出過, 有時女人做出來的係暗示, 你要跑出來領導她, 現在就是表現你一家之主成熟地解決問題的時候了.

有時老婆不在, 自己打住機先, 對女人不可急.

男爵府

2020勳章

oh_yes 發表於 20-8-4 11:31
多謝指教
男人真係大部分都粗心大意,雖然清潔每日都會做,但佢哋一個小動作,可以減少爭執,我又可以輕鬆 ...

男人遲熟, 所以危機感不多, 少留意生活細節, 一般只對自己有興趣的事情花心思, 其他事情易粗心大意, 特別係有人無微的照顧

男爵府

2020勳章

PTMCYS 發表於 20-8-4 11:02
我想請教你點坐喺度去得乾淨?--> 如U型底部有, 他們應該禁低D 去了, 有時我都會遇過, 我會自己用廁紙抺下 ...

照你咁講~睇嚟我先生應該小解時有注意到呢樣野喎~我同佢一齊咁耐都唔覺得廁所特別臭

男爵府

2020勳章

mingmama 發表於 20-8-4 13:11
照你咁講~睇嚟我先生應該小解時有注意到呢樣野喎~我同佢一齊咁耐都唔覺得廁所特別臭
...

果然好小心, 又狀態好

大宅

PTMCYS 發表於 20-8-4 12:28
男人遲熟, 所以危機感不多, 少留意生活細節, 一般只對自己有興趣的事情花心思, 其他事情易粗心大意, 特別 ...

最後果句(emoji)(emoji)
你講得啱,對自己有趣嘅事會花心思,如果佢哋嘅興趣係唔激嬲我你話幾好呢
就係太無微不至嘅照顧,如果我無洗兩日,應該臭死了!
無奈我都頂唔順咁臭,最後都係自己洗

別墅

只飲檸檬茶 發表於 20-8-4 03:12
我都只係想日日番屋企見到老婆,但日日叫老婆番黎,佢話睇心情,我覺得自己似做兵。
我都講唔出口叫我老豆 ...

唔好淨係諗"你想", 都諗下你老婆, 唔知婚前你老婆有冇同你爸爸住過,
但婚後佢都有試過同你爸爸住, 結果唔得佢都唔想, 點解你唔試下搬去你老婆娘家住?
結婚本來就係離開父母建立自己既家庭, 你老婆要搬去你度都係離開左佢既父母,
點解你又唔會覺得要佢離開父母唔好? 你一直都只係講"你想" "你唔想",
你將你自己既意願擺最前, 一直問"可以點做"就係點先可以令你老婆同你爸爸住,
就算明知會令你老婆唔開心同大壓力都冇諗過讓步

複式洋房

回覆樓主:

其實呢,每個男人都覺得自己阿爸阿媽好好相處,只係因為你係佢地個仔。樓主有無了解下你返咗工嘅時間爸爸有無同你太太講過乜?有無俾壓力你太太?

我老公都一直話佢阿媽好好人好易相處架,佢阿媽D唔易相處嘅地放偏偏只有我同佢阿嫂知,佢2個仔從來都唔知架,點解呢?因為佢媽唔會係佢地面前做/講出黎。你爸爸會唔會有相同情況呀?

請你體諒下你太太係嫁俾你而唔係你爸爸,你爸爸對佢黎講真的只係一個陌生男人,大家都無做野係屋企朝見口晚見面真係好尷尬的

Macusmama    發表於 20-8-6 14:02

洋房

.

男爵府

2020勳章

只飲檸檬茶 發表於 20-8-4 03:20
回覆 mln 的帖子

已講左,但老婆話我一樣無企係佢立場諗,我都唔知可以點處理。 ...

係屋企附近租間屋搬出嚟住

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kasuwa 發表於 20-8-5 08:38
其實你老婆都比左好多選擇你,你個個都ban,難怪佢話你唔體諒佢。

我分享下我過來人經歷。我老婆結婚果時 ...

Well said, 我覺得有時人你強迫佢一定要咁做,一定要同你阿爸住,係會覺得好難接受,你本人係男人又同你阿爸生活咁多年你當然覺得難度唔大,但你老婆唔係嘛,兩個唔熟的人要朝夕相對(你仲話你老婆冇返工),佢又要容忍埋大家唔同的生活習慣,佢唔想其實唔難理解。反而如果大家唔係成日對住,壓力冇咁大,想改善關係會仲易d,既然你爸可以照顧自己,點解唔分開住,你地兩人一星期探佢1-2次咁咪得

大宅

其實你太太已經有為你設想退一步諗, 又提供可行方案喎
係你諗來諗去都一定要一齊住
同爸爸分開住
但係搬近D唔得咩?
同屋苑隔離幾座果種 / 同區
大家又有空間
你地晚晚返去食飯囉
其實都唔可以話太太反口
當初係答應左一齊住
佢亦有努力住左一個月
但係實際情況可能真係唔WORK呢
你同爸爸對左幾十年梗係覺得無問題啦
講真佢一個後生女對你爸爸又無咩感情
無返工兩個日對夜對點頂
你做得人老公都要找找方法平衡三方面
加油!

別墅

正如樓上所講,其實你老婆已經試左一個月。
發覺真係唔得,起碼都有盡力試過,始終呢d 野無得迫。唔想都無法。
多點從你老婆角度諗下啦。
既然你都話唔洗照顧老人家。點解唔搬出去住,係咪因為經濟能力所以搬唔到?

複式洋房

owla 發表於 20-8-4 14:05
唔好淨係諗"你想", 都諗下你老婆, 唔知婚前你老婆有冇同你爸爸住過,
但婚後佢都有試過同你爸爸住, 結果唔 ...

我覺得樓主好自私,淨係”佢想”。又話老婆呢樣唔鍾意嗰樣唔鍾意,唔通女人嫁俾一個男人淨係個男人鍾意就得?

大宅

一齊住唔係唔得
但起碼等你太太嫁左入來
同你爸爸相處(平時食飯飲茶見面果種)
要時間磨合下
起碼幾年
有需要時先再一齊住
甘接受度會好d

大宅

只飲檸檬茶 發表於 20-8-3 02:20
新婚夫婦,但要同老爺住,老婆因為唔想同老爺住,番左娘家好多日,
作為老公唔想老婆唔番屋企,可以點做?
...

同老爺住,真係接受唔到

別墅

新婚夫婦,但要同老爺住,老婆因為唔想同老爺住,番左娘家好多日,
...

我係男人都唔幫你。可以點做?即刻租屋啦!

別墅

...

初初唔習慣好正常

別墅

DogdogChan 發表於 20-8-3 02:56
搬出黎

搬出去要有條件先得㗎

別墅

只飲檸檬茶 發表於 20-8-3 21:43
其實結婚一個月都仲好地地,第二個月老婆開始頂唔順,疫情又有d關係,老人家衞生一定唔係咁完美,但我都盡量 ...

大宅

如果我係個老婆,好後悔嫁俾你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊