論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說姐姐做左2年剛續約,本來都ok 既,煮飯好得,家務一般,眼見既都唔太乾淨。但唔知係咪年紀大(50歲)最近記性好差,做野又求其,啲野鐘意亂sip一通。我放假係會親自大清洗間屋,每間房同廚房廁所都執,今日我執廚房想organise 啲用品好啲,見到啲野又亂放一通自然好燥,捉左姐姐話2句,佢黑面跟住講左句 I’m not going to touch anything, this is your place! 我當堂嬲到俾唔到反應

子爵府

下次試下講I am only telling you your mistakes, why are you so angry?
我發現菲傭十分十分介意比人講angry呢個詞,好唔鍾意angry呢個詞用於講佢,跟住就可能意識到自己態度 有問題。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

你姐姐講野好過火,我姐姐從來冇試過 我大聲話佢 佢一係扮聽唔到,一係走左去

公爵府

有些菲傭自尊心好強大,唔可以鬧佢唔可以話佢,就算好聲好氣吩咐提醒佢,佢哋都可能已經覺得係羞辱,我屋企嗰件就係咁,所以我唔續約,下星期同佢拜拜。

希望你工人只是情緒波動,唔係續約之後態度開始轉差,否則有排攪,尤其50歲那些,可以算是老海鮮,唔會聽雇主講嘢,你講少少嘢佢已經豎起隻膀

大宅

2018復活節勳章

我好少會直接鬧姐姐嘅,
因為我都唔想我老細兜口兜面話我。
有時佢做錯嘢,我就等佢入廚房,
然後就喺廳度話佢,
其實佢知嘅,
但互相尊重啦!
So far,我家姐姐已做了13年了!

男爵府

我第一個姐姐都做左13年,走時又係50歲(但佢係go home for good), 我心底裏成日將2人比較,以前姐姐係perfect! 從來唔駛我勞氣,而家呢個成日要我提同做野實在太求其

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

老工人, 仲新來, 就係咁陳衰寸。 惡過衰家婆。 通常一個僱主做到退休返去, 山大斬埋有柴。 仲要揾工嘅通常籮底橙。 博炒一族。

首頁

尾頁

跳至