單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

就嚟分居,我哋有一個小朋友6歲,私下已協議好小朋友安排及贍養費,沒有財產爭議,請問係唔係私下簽一份分居協議就ok?一年之後再自己去家事法庭申請。因為律師費太貴,如果可以嘅話想自己處理

男爵府

回覆樓主:

如果可以自己處理,誰人證明已分居?
冇法律保障 ! ?
我唔知私下協議分居有冇效?
只知道家事法庭收費,一般可以應付到。

別墅

lucky323202 發表於 20-8-3 10:06
就嚟分居,我哋有一個小朋友6歲,私下已協議好小朋友安排及贍養費,沒有財產爭議,請問係唔係私下簽一份分 ...

其實好多人想快啲搞掂離婚手續好多時都會直接响離婚申請書date back 返就算,無簽分居協議

珍珠宮

lucky323202 發表於 20-8-3 10:06
就嚟分居,我哋有一個小朋友6歲,私下已協議好小朋友安排及贍養費,沒有財產爭議,請問係唔係私下簽一份分 ...
其實你們都AGREED了,大可以去家事法庭申請離婚了.都係比仟多元OK了...

大宅

Macusmama 發表於 20-8-4 10:08
其實你們都AGREED了,大可以去家事法庭申請離婚了.都係比仟多元OK了...

我就吾會慳皮成咁啦?口頭協議男人講野信一成都雙目失明?我都係自己出錢出力搞掂佢!

大宅

育兒性格勳章

假如雙方同意共同向法庭提出離婚申請,雙方應填寫一份「共同申請書」,並親自送交家事法庭登記處,地址為香港灣仔港灣道12號灣仔政府大樓閣樓二。

共同申請書可向家事法庭登記處索取,以中文或英文填寫均可。填妥各項有關表格後,連同結婚證明書正本或其核證副本,一併送交家事法庭登記處,存檔費用為港幣630元。

珍珠宮

StellaIp0706 發表於 20-8-6 16:19
我就吾會慳皮成咁啦?口頭協議男人講野信一成都雙目失明?我都係自己出錢出力搞掂佢!
...
講真,就算揾律師搞掂,法官判了,佢可以一樣唔比錢的...好多人走數,對方可以好多理由,什至轉埋工,收入不足...除非對方係公務員或有錢有面的人又唔同講法,我身邊的朋友,佢地的前夫好多走數,有D玩失蹤,有D有另一頭家比唔到,有D收入少左,比唔到...有D破產,同埋無野做...

我也是打官司的,有哂律師,佢都想走數啦,不過我話申請係佢庫房出糧比我,佢即唔敢,因為佢做公務員,佢一定唔會而家RESIGN...

大宅

Macusmama 發表於 20-8-7 13:40
講真,就算揾律師搞掂,法官判了,佢可以一樣唔比錢的...好多人走數,對方可以好多理由,什至轉埋工,收入不足... ...

姊妹你好彩个賤人係公務員冇得走數!幾冇情冇義假仁假義係Pk都睇吾少啦?

珍珠宮

StellaIp0706 發表於 20-8-8 23:24
姊妹你好彩个賤人係公務員冇得走數!幾冇情冇義假仁假義係Pk都睇吾少啦?
...
當然,有好多朋友D前夫係好衰格,唔係走數甘簡單,有D係離婚了,都類人類物...前妻避開都黎唔穿切喇.大把男人比幾年即走數...無法,只有女人係靠自己...

首頁

尾頁

跳至