自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

我朋友,原本一家在深圳居住,先生在香港工作。
而家分開兩哋,2月8日至今,先生要在香港租劏房生活工作賺錢,匯上深圳俾老婆

大宅

clyl03 發表於 20-8-3 10:35
如題。分開咗幾耐?我就1.5個月,唉,都唔知要幾耐個c6先可以返嚟公司有同 ...

因為工作,老公都返左上去整整一個月,暫時都ok. 但佢就好想好似以前咁每個 weekend 都可以返來陪我地。

佢朋友由年頭到依家都未返到大陸見老婆仔女,心情好差,佢就慘d.

edhepp    發表於 20-8-5 17:31
wcpcelia    發表於 20-8-4 12:46

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

回覆樓主:

好多

男爵府

有時自己一個湊住小朋友,都感到好孤單

edhepp    發表於 20-8-5 17:31

子爵府

clyl03 發表於 20-8-3 10:35
如題。分開咗幾耐?我就1.5個月,唉,都唔知要幾耐個c6先可以返嚟公司有同 ...

大把,我公司的香港同事(除左我,我一家人住係深圳10多年了),全部老公(香港同事都係男的...)係深圳返工,老婆係香港,從2月份開始一直分隔兩地

伯爵府

Gogogo111 發表於 20-8-4 09:48
有有時自己一個湊住小朋友,都感到好孤單

係,唔激心果時就好d,一激氣果陣就會覺得點解樣樣都係我處理

珊瑚宮

2024年龍年勳章

1314625 發表於 20-8-3 17:21
莫講話中港。

我有個親戚,住大西北,個女住柴灣,因為疫情都半年無見了。

點解? 搭車啫

珊瑚宮

2024年龍年勳章

lamlam0710 發表於 20-8-4 01:24
而家有阿囡做管家婆有時聽到背景有女仔聲即刻問 daddy 點解有女仔聲嘅?嚇到我先生即刻影住解釋話 ...

阿女好醒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆 Gogogo111 的帖子

可能長期開住 facetime 個心會好過 d, 不過我會做運動來分散下自己。

珍珠宮

回覆 clyl03 的帖子

係呀。。。最煩係要幫佢處理架車,續牌,續汽車保險又要定期郁下唔好完全冇電。。我話佢就風流快活留低晒 d 麻煩野俾我去處理。

珍珠宮

回覆 migohappy 的帖子

我疫情前,一星期喺澳門返黎兩次,而家講講下快 5個月。佢生日,我生日,什麼紀念日都 lockdown 左。而家寄望阿囡生日佢會解封返。

民房

我同仔仔已經沒有見到老公8個月..
本來已經太空人家庭模式...機票取消再取消..
吾知幾時再飛到

edhepp    發表於 20-8-5 17:32

伯爵府

T.Mom 發表於 20-8-5 17:16
我同仔仔已經沒有見到老公8個月..
本來已經太空人家庭模式...機票取消再取消..
吾知幾時再飛到 ...

慘慘

伯爵府

migohappy 發表於 20-8-4 06:38
因為工作,老公都返左上去整整一個月,暫時都ok. 但佢就好想好似以前咁每個 weekend 都可以返來陪我地。:i ...

我C6之前都係星期六日返香港,星期一返上去。而家睇怕10月都未返得

男爵府

回覆樓主:

3月到而家
冇辦法啦,夜晚會face time一陣

伯爵府

Jessietai 發表於 20-8-5 18:55
3月到而家
冇辦法啦,夜晚會face time一陣

唉!除咗講大家加油之外,都唔知可以點

珍珠宮

回覆樓主:

識得都有唔少,通常老婆同仔女在香港,男既由二三月果陣離港(去大陸或澳門工作)到而家仍歸家無期。。。

子爵府

回覆樓主:

識人2月到而家無見過老婆同仔

本身係香港人,老婆係內地人,家住深圳

大宅

clyl03 發表於 20-8-5 18:51
我C6之前都係星期六日返香港,星期一返上去。而家睇怕10月都未返得
...

冇架,其實以往都習慣自己一個攪掂頭家,我又有自己興趣,都冇咩唔習慣,況且佢都陪左我差不多半年 (上半年),咁下半年就只好大家繼續努力工作,忍耐下,都冇辦法。
我估計要年尾

大宅

clyl03 發表於 20-8-5 19:25
唉!除咗講大家加油之外,都唔知可以點

係,唯有一得閒就傾吓偈,晚上臨訓就傾耐啲, 日日如是,兩公婆唯有互相鼓勵,互相支持

首頁
23456...7

尾頁

跳至