母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我第一胎得極少奶量, 陀b時個胸都無變大過, 生完個胸從來無谷過, 陪月煲勁多湯水加按摩都無反應, 次次泵出嚟都係一滴滴咁... 試咗三個星期後因為自責無奶日喊夜喊搞到抑鬱(真係要見精神科食藥嗰隻)最後放棄咗..

依家陀緊第二胎, 個胸大咗, 今胎會唔會有機會有奶?

複式洋房

俾心機勤力D泵同俾亞仔啜多D,真係唔得先放棄補奶粉啦。我果時2-4個鐘泵一次,飲木瓜湯同魚湯 好快就上左奶喇,而且4個鐘先泵就已經漏到成身都係。
不過補奶粉要選淡味似人奶既奶粉 我之前試飲過皇家美素佳兒 吾甜 岩曬bb飲 我驚bb飲過太甜既奶粉就吾肯飲返人奶!

複式洋房

回覆 shayuyu 的帖子

其實第一胎奶量同第二胎冇關係嘅,頭幾日少奶係正常,過多幾日就會多D奶,媽媽最緊要保持心境開朗,飲多D湯同水,確實唔够奶嘅補奶粉俾佢呀,我果陣都係唔够奶,一半人奶一半奶粉,我揀隻似人奶嘅奶粉俾我BB(皇家美素佳兒)。

複式洋房

manyi0921 發表於 20-8-4 20:46
俾心機勤力D泵同俾亞仔啜多D,真係唔得先放棄補奶粉啦。我果時2-4個鐘泵一次,飲木瓜湯同魚湯 好快就上左奶 ...
其實我第一胎都有勁泵同埋身, 不過次次泵出嚟d奶連樽底都cover唔到, 埋身我諗阿仔因為啜唔出奶又勁喊... 成件事都勁沮喪
其實我呢胎都有陪月, 湯水我諗應該都唔會少.. 不過想有定心理準備會唔會同上胎一樣。

複式洋房

201703 發表於 20-8-4 22:21
回覆 shayuyu 的帖子

其實第一胎奶量同第二胎冇關係嘅,頭幾日少奶係正常,過多幾日就會多D奶,媽媽最緊要 ...

我上胎係三個星期都無奶, 我都想繼續但係我心情真係承受唔到, 我都控制唔到由朝喊到晚...
今次我會再比心機試吓, 希望奶量同心情都會好過上一次

複式洋房

shayuyu 發表於 20-8-5 10:31
我上胎係三個星期都無奶, 我都想繼續但係我心情真係承受唔到, 我都控制唔到由朝喊到晚...
今次我會再比心 ...

加油(emoji)(emoji)

複式洋房

我都係呀, 好少奶, 要靠奶粉...

大宅

shayuyu 發表於 20-8-5 10:31
今次我會再比心 ...

餵人奶每日都最少要飲3-4L 水,仲要血氣夠先造到奶架

飲上奶湯水只係輔助,最緊要夠休息同勁飲水

洋房

次次泵出黎都係一滴滴都好啦,都叫有,有得追,其實你仲要泵密啲!同埋飲多啲水,休息多啲!今胎唔好再喊了,心情差/擔心/驚只會越黎越少奶。係真。放鬆啲,有就餵冇就奶粉,身體做左奶出黎你仲咁唔開心一陣以為你唔鍾意又做少啲咁點算。飲多啲紅豆水紅糖水,紅棗桂圓水,黑芝麻糊咁,搵下屬於自己既發奶/塞奶/退奶食物或飲品,如果真係太少太少奶可能幾ml咁或者你隔耐少少先泵睇下會唔會多啲,因為狂泵可能冇添,如果有30ml到就泵密啲啦,再唔得就試下坊間power pumping方法,呃大腦叫佢做多啲奶,我同好多人都試過都work,我由以前一餐人奶一餐奶粉,最少個陣4個鐘得30-40,慢慢追,幾個鐘先岩岩夠百幾ml,到依家全人奶180-240ml,咁當然bb加固係時間上次數上有唔同啦,但都有多到既。加油啦媽媽,盡哂力bb唔會怪你,最緊要照顧好自己!https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/zh-hk/baby/kxgrebr.amp 你睇睇,唔好太快飲下奶湯

大宅

2020勳章

我係!
我第一胎好勉強餵到半人奶8個月
第二胎餵左全人奶直到依家9個月
我既心得係,心情真係十分重要!

我生第一胎前以為餵人奶好易
但產後發覺自己餵唔到全人奶
人生第一次覺得咁有心無力
加上bb食唔夠人奶,黃疸要照燈
頭一個月成日出入醫院檢查
又要晚晚起身追奶,根本唔夠訓
我果陣成日喊,依家諗番起都覺得崩潰

第二胎我就冇set目標比自己
唔想再咁辛苦,怕抑鬱
不過自己都盡力追奶
(前提係自己訓夠食飽心情愉快先)
諗住得就得,唔得就算
點知半個月左右已經穩定地餵到全人奶
同埋我有食fenugreek幫助上奶
夠奶就冇再食,咁樣上奶會輕鬆d

唔好比太大壓力自己,加油呀媽媽!

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

shayuyu 發表於 20-8-3 13:31
我第一胎得極少奶量, 陀b時個胸都無變大過, 生完個胸從來無谷過, 陪月煲勁多湯水加按摩都無反應, 次次泵出 ...
阿女早產
出世已經瞓氧氣箱
加上開刀生
完全無機會埋身餵奶
到我落到床後
定時去泵奶房泵奶
等乳房造奶
我由好少到一次可以泵到 8oz
真係要花時間

唔好再喊呀
會喊壞對眼呀
你重要照顧 bb 呀