1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依家日日响屋企,無得出街放電,又食多左好多零食,D便便好似少左咁,你地有無都係咁?

大宅

回覆 myfamilyBB 的帖子

我2個小朋友都有食多左零食,但便便每日都好正常,我除左比小朋友食零食,仲會keep住每日有一餐配方奶(美素),再加上飲多啲水,便便就會keep住正常

子爵府

水同生果份量正常嗎?如果正常就可能關奶粉事,揀隻對腸道幫助消化既奶粉好緊要。我小朋友之前都有飲過其他牌子既奶粉,都係去少左便便,而家飲美素金裝,便便就好正常。

別墅

我BB食緊美素奶粉, 日日有便便. 無特別少咗~我好感動.
不過無得出街放電, 所以只好在家一起運動及幫手做多些家務, 盡量叫佢郁多一些.
如果覺得去到跳床不太好, 可以買張細細地的跳彈床俾佢放電.

男爵府

我小朋友都食多咗零食,不過蔬菜水果都同樣食多過平時。下午茶有時會整水果杯,等佢可以有D新鮮感,夜晚瞓覺前都係俾杯奶佢飲,所以疫情下雖然冇得外出,但腸胃也不錯!

別墅

myfamilyBB 發表於 20-8-3 14:58
依家日日响屋企,無得出街放電,又食多左好多零食,D便便好似少左咁,你地有無都係咁? ...
係屋企你有無比佢周圍郁多D?
可能郁少左, 消化差左, 試下食益生菌應該會好D
我個飲緊A+ NEURO PRO, 配方本身都有益生菌, 呢排又唔見佢便便有少左咁, 佢日日便便都好暢通呀

大宅

我都幾愁下 好似郁動少左 能量消耗少左 d胃口都差左 我仔都係正餐食的少 跟住又成日想食零食 依家夏天又成日飲凍嘢 真係幾擔心佢營養不良 好彩仲肯飲美素金裝奶粉 補充下所需營養先放心少少咋 不過真係要限制下 屋企擺少d零食 同埋係屋企做d簡單的運動 或者幫手做下d家務

別墅

.

別墅

回覆 橙寶 的帖子

查實我都係有比阿仔食多左零食呀,不過我有比佢食番多d 菜同水果, 同埋我仔都係食呢隻奶粉,好彩佢日日都有便便咋

禁止訪問

男爵府

水, 菜都有飲有食, 係運動少左.
之前無出街, 嚴重便秘. 益生菌都有試. 無效.

最後睇醫生, 醫生叫"減奶粉"

複式洋房

回覆 fasola 的帖子

你食邊隻奶粉架? 要減奶粉咁嚴重? 醫生有無話點解呀?我b 飲緊美素金裝,so far 便便正常,食多左野包括零食啦,反而肥左高左

男爵府

kinkin2017 發表於 20-8-7 14:44

你食邊隻奶粉架? 要減奶粉咁嚴重? 醫生有無話點解呀?我b 飲緊美素金裝,so far 便 ...
一向食S26, 本來一路都ok. 到二月就無出街, 無端端嚴重便秘. 聽人建議試下轉牛欄. 結果都係一樣.

醫生話一日最多一支奶就好.
佢奶癮大, 唯有每次落少啲奶粉.

五月開始隔日出下街.
要到六月尾先至好轉.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

零食係會食多咗,但唔會多好多,仲會食多咗水果同埋乳酪,不過運動的確唔多夠,小朋友冇時停都長咗唔少肉

複式洋房

飲奶粉多會令到便秘架?奶粉唔係有成份幫助腸道健康同消化架咩?我b 飲緊果隻佢話係對腸道有幫助架喎,所以佢鍾意飲我早晚都俾佢飲,真係so far 便便正常喎就算食多左其他零食等等

別墅

kinkin2017 發表於 20-8-8 15:05

飲奶粉多會令到便秘架?奶粉唔係有成份幫助腸道健康同消化架咩?我b 飲緊果隻佢話係對 ...
HMO 同益生菌對腸道同消化都有幫助, 但唔係隻隻奶粉都有

男爵府

kinkin2017 發表於 20-8-8 15:05

飲奶粉多會令到便秘架?奶粉唔係有成份幫助腸道健康同消化架咩?我b 飲緊果隻佢話係對 ...
奶粉點都係熱氣. 我個一歲前係混合B, 當時都知, 如果有時母乳貨多, 便便係輕鬆好多. 後來變全奶粉B 都覺差左.
3號4號奶粉蛋白質高左, 只會更難消化.
有問過兒科醫生好唔好由3號轉返1號, 佢話無必要. 不如減奶量好過.

別墅

fasola 發表於 20-8-7 16:22
一向食S26, 本來一路都ok. 到二月就無出街, 無端端嚴重便秘. 聽人建議試下轉牛欄. 結果都係一樣.

醫生話 ...
有時真係未必關奶粉事, 自己腸胃都有影響
你自己都話一路食開無事
我覺得無便便日子搓下肚仔好過忽然轉奶粉

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至