自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

FTM咪自己教囉,幼稚園小學果啲課程大家應該仲記得吧!中學生咁大個人上ZOOM無問題啦!

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

moma1023 發表於 20-8-3 18:05
以我了解,我仔間小學嘅老師一啲都唔爽,個個都好努力拍片擺上網比學生上課,改功課,喺網上比comment,班 ...

我哋老師都係,拍片講解好詳盡,辛苦老師

子爵府

Jasmine-4711 發表於 20-8-3 17:24
幾多點開會?

好驚9月又zoom過

我預咗要上Zoom,但想起功課就 ,多到嘔

男爵府

2018復活節勳章

又用zoom上真係煩,小朋友對眼好冇益,教又唔係教得好,衰過唔教,唉....相信仲要持續一段時間!

珍珠宮

回覆樓主:

唔想ZOOM ,我地學校本來話開學先買書,咁無書點教,唔通要家長自己去書局買,但之前打咗去學校特約書局問,講明話唔齊書,建議都係開學後响學校買

子爵府

傻太 發表於 20-8-3 18:59
補習社都唔俾面授喎

而家咁嚴重梗係唔去補習,但教育局多數係要零risk, 即係又要零確診唔知幾多日先開學,之後又中學開學先,到小一真係有排。

象牙宮

2024年龍年勳章

TingTing 發表於 20-8-3 17:35
又zoom呀!

救命呀, 又係家長教...

侯爵府

以我了解,我仔間小學嘅老師一啲都唔爽,個個都好努力拍片擺上網比學生上課,改功課,喺網上比comment,班 ...
我仔老師都好盡責,除左online live lesson, 仲定期有video, 有足功課,一定比comment, 全放上網,會追交功課,又定時email 比家提供足夠溝通。我見過老師上堂,好努力控制學生,又盡力教,我見佢哋都幾辛苦吓!

不過吾知中文老師係咪年紀比較大,我見佢網課吾多掂,我諗緊可能要出外補中文

子爵府

echoo 發表於 20-8-3 19:20
FTM咪自己教囉,幼稚園小學果啲課程大家應該仲記得吧!中學生咁大個人上ZOOM無問題啦!
...

咁working mum 呢,仲要唔止一個小朋友咁點算,上半年已經玩死我 ... d 功課多之餘,仲要比平時上堂更深(唔知係咪因為無得上堂就整深d 功課)

伯爵府

Chiusiuwa 發表於 20-8-3 17:26
今年 dse成功考試,希望出年順利!!
嚟緊DSE考生好陰功, 如果小朋友有quota, 我會考慮repeat F5.

男爵府

我小朋友學校都係,老師一定冇偷懶, 仲不斷聽家長意見改進

侯爵府

畀面勳章

幸福花 發表於 20-8-3 17:42
我個仔又冇得番學!我又冇得開工!冇咩希望!

我都係

侯爵府

畀面勳章

snoopybabe 發表於 20-8-3 19:29
唔想ZOOM ,我地學校本來話開學先買書,咁無書點教,唔通要家長自己去書局買,但之前打咗去學校特約 ...

我地比左錢但書本未到手,學校代購

用戶要求終止服務

牛年勳章

Bbpig2014 發表於 20-8-3 19:33
我仔老師都好盡責,除左online live lesson, 仲定期有video, 有足功課,一定比comment, 全放上網,會追交功 ...

老師都要學點樣網上教學,阿仔有老師初期係「不讀不回」同學嘅信息
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

siulili 發表於 20-8-3 19:35
嚟緊DSE考生好陰功, 如果小朋友有quota, 我會考慮repeat F5.

邊有咁多 quota repeat
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

傻太 發表於 20-8-3 18:59
補習社都唔俾面授喎

本身到17/8
係咪到時會再講

公爵府

如果教育局話仍舊1/9 正常開學,你放心俾子女返學嗎?

有網上教好過冇啦,非常時期用非常方法啦

珍珠宮

虎到金來勳章

water-lily 發表於 20-8-3 20:06
如果教育局話仍舊1/9 正常開學,你放心俾子女返學嗎?

有網上教好過冇啦,非常時期用非常方法啦

如果佢係講9月1正常返學校上堂,到時又會有另一個post鬧局長

子爵府

咁樣爆發,預咗繼續zoom!無計

珍珠宮

BK Milk勳章

polliebb 發表於 20-8-3 20:08
如果佢係講9月1正常返學校上堂,到時又會有另一個post鬧局長

已經8月,仲每日過百單,9月都唔會返到學校上課,希望控制到下學期可以回校啦

首頁

尾頁

跳至