自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

HNKN888 發表於 20-8-4 10:22
梗係需要買兩部機 ,屋企只有兩部手機,電腦好多年前win 7都唔知能不能download zoom
...

咁就買啦!遲早要用~
未經許可,請勿轉載

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

MerryMe 發表於 20-8-3 20:24
拎綜援、書薄津貼果啲學生係有免費iPad 資助
政府關愛基金俾錢架

但點解咁多人又話無錢買電子產品上堂

大宅

大笨鐘 發表於 20-8-4 10:24
咁就買啦!遲早要用~

我自己一部手機都用好多年,壞了先換,宜家一下要買兩部ipad ,生活不易啊

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

viton 發表於 20-8-3 23:57
係呀,每次學校派呢啲通告,仲要我答唔需要申請,其實我好需要。
我呢啲家庭收入又唔多,但又唔係少到合符 ...

這個世界真係好唔公平
身同感受

侯爵府

2024年龍年勳章

侯爵府

mkfhome 發表於 20-8-4 10:34
但點解咁多人又話無錢買電子產品上堂

agree! 時時也說貧窮家庭。明明巳派了很多次錢及福利。

D錢去晒邊?

====
一部ipad $2500, 用到8年。

or, $去了大人換iphone? 生活多姿多彩?

======

* 我以前教書。越是綜援戶,越是欠學費。父/母生活也多姿多彩。不用do, 扮到靚一靚。(真正困難戶,最多拖學費到發薪日; 綜援戶?拖3 個月是十分常見。)。期期也說無錢。

公爵府

我小朋友有申請書津,但學校冇通知有免費Ipad,我哋自己響明愛買咗部平價二手notebook,雖然舊D又冇保養,但暫時運作都Ok,希望可以繼續頂得住

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

睇到有D心理唔平衡

我日夜/夜做,乜都全費,交稅(有收入,應該的),疫症期間更加辛,,當然有人說係自己攞來的,可不做(emoji)

我唔係想要免費,

但要免費的可否付出一下,
如家長要做下義工,或兼職賺取(傷健人仕除外)

珍珠宮

好媽媽勳章

我無俾電子產品俾初小兒子用,佢哋會好易沉迷,上網課用我部電腦咋!試過K3時嘗試俾佢用嚟玩教學apps,點知變成機不離手,對閱讀無曬興趣,我拿拿淋收埋左兩部ipad,一路無攞過出嚟,所有人包括C6都吾準用!

禁止訪問

伯爵府

liy7239 發表於 20-8-4 10:57
我小朋友有申請書津,但學校冇通知有免費Ipad,我哋自己響明愛買咗部平價二手notebook,雖然舊D又冇保養, ...

環保慳$之選
明愛有舊電腦回收,我之前換机都拎左過去

伯爵府

hker 發表於 20-8-4 10:45
agree! 時時也說貧窮家庭。明明巳派了很多次錢及福利。

D錢去晒邊?

睇到有D心理唔平衡

我日夜/夜做,乜都全費,交稅(有收入,應該的),疫症期間更加辛,,當然有人說係自己攞來的,可不做(emoji)

我唔係想要免費,

但要免費的可否付出一下,
如家長要做下義工,或兼職賺取(傷健人仕除外)

大宅

liy7239 發表於 20-8-4 10:57
我小朋友有申請書津,但學校冇通知有免費Ipad,我哋自己響明愛買咗部平價二手notebook,雖然舊D又冇保養, ...

咁你宜家知道啦

用戶要求終止服務

牛年勳章

rosenok 發表於 20-8-4 11:05
環保慳$之選

我都有捐贈過!佢地好有效率
未經許可,請勿轉載

伯爵府

大笨鐘 發表於 20-8-4 11:09
我都有捐贈過!佢地好有效率

呢個回收幾好,坏機/舊机都收

公爵府

rosenok 發表於 20-8-4 11:05
環保慳$之選
係吖,多謝你的幫助,不過而家好似冇了,原本想再買過部新型號啲嘅,而家小朋友上zoom時用幾年前買嘅呢部一時時用得,希望頂得到面授上堂

公爵府

HNKN888 發表於 20-8-4 11:07
咁你宜家知道啦
宜家小六畢業中學又未開學
部notebook仲用到用住先

伯爵府

liy7239 發表於 20-8-4 11:17
係吖,多謝你的幫助,不過而家好似冇了,原本想再買過部新型號啲嘅,而家小朋友上zoom時用幾年前買嘅 ...

小朋友上堂,唔暢順有影響學習,自己慳啲都要買
我屋企幾個都係用部陳年notebook加電腦,感恩仲捱到,我完全冇買ipad嘅意欲

我唔知原來冇咗呢個計劃,因為我嗰部應該係兩三年前拎去

公爵府

rosenok 發表於 20-8-4 11:23
小朋友上堂,唔暢順有影響學習,自己慳啲都要買
我屋企幾個都係用部陳年notebook加電 ...
係唔係真係冇咗我唔確定,之前揾過一次唔覺有,不過呢個計劃真係可以幫到有需要嘅人,雖然二手又唔係咩新型號,但已經够小朋友一般學習用

首頁
45678...12

尾頁

跳至