自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係有經濟困難一萬都幫唔到個多

珍珠宮

kayen 發表於 20-8-3 21:27
睇你比人圍,不過我讚成比有需要人士申請,因見有D真係手停囗停(單親)
...

都啱,有急需的可先申請

又人人派,18歲又派,海外又派,真係會無錢防身了。

別墅

天使媽6 發表於 20-8-3 21:20
呢排同朋友傾開發現就算有保就業都有好多人失業....就算有朋友公司申請左保就業 到而家都未拎到錢...
公司 ...

強烈要求退税

子爵府

再係咁拖落去,個個月派一萬都唔掂

子爵府

Jasmine-4711 發表於 20-8-3 21:36
派左咁多次錢,再派都要資產審查啦!包括全民派及公司保就業的錢.

政府應該有需要先幫,

同埋申請保就業的公司唔可以炒人,仲要對名,最好d 津貼係直接俾員工,唔使經公司手中。

最好學外國咁,疫情下囉政府津貼而又同時炒人的,可以告公司的大股東/主席/負責人詐騙,刑事罪,咁先至可以起阻嚇作用,同埋迫業主減零售業租金50%,直至限聚令解除。

子爵府

極力反對政府再全民派錢,好心啲人唔好貪得無厭,派完一萬就一萬,如果自己唔努力搵工賺錢,就算政府俾多一萬你又幫得你幾多?

子爵府

tthhome 發表於 20-8-3 23:35
強烈要求退税

非常贊成退稅!

極力反對全民派錢!

男爵府

香港財政儲備個一萬億,今年暫時已經用咗3千幾億,再咁落去,5年內都用哂。
我真係唔想見到香港好似希臘咁有破產嘅一日。
但林鄭做埋呢2年,d錢應該比佢洗曬,佢先走,佢嗰個明日大嶼一萬億都埋唔到單啦。佢真係好憎香港人,洗曬d錢,報仇咁報。

男爵府

我老公個朋友喺度曬話政府補就業俾咗90萬佢間茶餐廳,仲話佢頂返嚟先至用咗6x萬, 其實政府咁樣補就業係咪真係可以保障啲員工呢?定係益咗啲老闆呢?

其實政府有冇真係方法可以幫到啲真係有需要嘅人呢?

水晶宮

shobi 發表於 20-8-3 22:36
書簿,上網,交通一大堆津貼,有時仲無端端出雙糧。我哋呢啲毛都無條,但稅就照交,真係開始心理不平衡!
...

咪係,交稅好似係為咗呢班人未雨綢繆,唔係為自己

翡翠宮

天使媽6 發表於 20-8-3 21:20
呢排同朋友傾開發現就算有保就業都有好多人失業....就算有朋友公司申請左保就業 到而家都未拎到錢...
公司 ...

樓主好勇开E个主题,不怕被jm狂插。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ngwong2 發表於 20-8-4 07:25
樓主好勇开E个主题,不怕被jm狂插。

你話樓主好勇先出此po?

唔係,係佢工作的一部份-
挑起事端,增加不同社會中不同社群的茅盾.

睇下佢網名: 新户口,天使媽6
是不是第6個化身咁解?
或是黄文宣隊#6隊員?

子爵府

申請綜援啦....

下下都通派咩......

大宅

Ritala2012 發表於 20-8-4 02:19
我老公個朋友喺度曬話政府補就業俾咗90萬佢間茶餐廳,仲話佢頂返嚟先至用咗6x萬, 其實政府咁樣補就業係咪真 ...

無錯、我地公司生意冇小過,今年人工冇加冇減,但老闆拎政府補貼10幾萬,開心到佢日日笑

男爵府

唔好再派啦, 海嘯果陣未畢業,今次餓左好耐想比拼下經濟實力。

無實力嘅就write off 佢, 吊住條命無意義。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我覺得派米派罐頭就得,唔會餓死再諗辦法,下下依賴政府,人會不長進。

侯爵府

反對再派錢, 派多兩萬好唔好? 又頂得幾耐:? 不如用啲錢去做全民檢疫啦! 盡快控制疫情, 才是回復經濟的上策! 各地政府諗住拖到有疫苗真係好白痴! 全球經濟只會被拖垮

公爵府

要派都唔好派埋綜援果班已經慳吾少

伯爵府

loloma 發表於 20-8-4 12:24
要派都唔好派埋綜援果班已經慳吾少

其實我真係諗極唔明經濟變差關吃綜援班人咩事?吃阿公唔會失業憂冇飯開,小朋友讀書政府全包宴。我諗唯一有關瞓到日上三竿有五十肩加肥咗要睇醫生,但佢地睇醫生又唔使錢喎。

男爵府

唔應該派錢, 亦唔應該講咩有需要/資格去申請, 講來講去, 咪又係個班新移民拎晒D錢....

首頁

尾頁

跳至