懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

產後2個幾月,惡露未清,完咗又有,好似冇咗兩日之後又重新有,反反覆覆,好驚子宮有問題,唔知睇中醫定係睇西醫好?有冇人有類似經歷可以分享,唔該晒先!

大宅

回覆 zhongyanff 的帖子

你坐月時後無飲生化湯嗎?你咁既情況更係睇中醫啦!係西醫角度係無惡露呢樣野傢⋯

複式洋房

viann_655665 發表於 20-8-4 01:39
回覆 zhongyanff 的帖子

你坐月時後無飲生化湯嗎?你咁既情況更係睇中醫啦!係西醫角度係無惡露呢樣野傢⋯ ...

買咗產後進補廿八方,前面八包好似係生化湯,關唔關事㗎?西醫講咗唔可以飲中藥,但係我第一胎有飲,諗住第二胎應該一样

大宅

zhongyanff 發表於 20-8-4 01:18
產後2個幾月,惡露未清,完咗又有,好似冇咗兩日之後又重新有,反反覆覆,好驚子宮有問題,唔知睇中醫定係 ...

正常6-8星期惡露乾淨,有冇去做產後檢查 check 下子宮?

複式洋房

smiletkl 發表於 20-8-4 11:58
正常6-8星期惡露乾淨,有冇去做產後檢查 check 下子宮?

有,42日去醫生話冇事,可能有少少,過多一個星期左右應該會冇,但係過咗一個月都係有

大宅

黎左m未?

複式洋房

Stephanie332 發表於 20-8-4 12:23
黎左m未?

未啊

大宅

zhongyanff 發表於 20-8-4 18:46
未啊

我開頭都係啡色左好耐,跟著又有紅色血,開頭好少,依家多返,原來係黎m,你係一路都無正常顏色分泌?

複式洋房

Stephanie332 發表於 20-8-4 19:24

我開頭都係啡色左好耐,跟著又有紅色血,開頭好少,依 ...

有,次次都係停咗兩日又有紅色,好奇怪,反反覆覆幾次,想去睇醫生又驚醫院有病毒

複式洋房

西醫都會跟進。。。
兩個月都未清就有問題。。
正常唔應該有鮮血的

複式洋房

Olaflai 發表於 20-8-7 15:02
西醫都會跟進。。。
兩個月都未清就有問題。。
正常唔應該有鮮血的

42日去復診時醫生照咗話冇問題,依家過咗一個月唔知點樣,睇私家需要核酸檢測,過多排疫情冇咁嚴重再返去搵醫生,唔該晒你

洋房

你而家身體好返未呀?我都想知點可以流清惡露....
我都係生完兩個幾月了,之前流咗3個星期停咗4日又流返,上兩星期開始流鮮紅。返私家檢查話其實得返少少,開咗抗生素俾我,睇下再流唔流得清。而家仲係每日幾滴咁....好煩

複式洋房

Evawongyy 發表於 20-11-3 21:43
你而家身體好返未呀?我都想知點可以流清惡露....
我都係生完兩個幾月了,之前流咗3個星期停咗4日又流返, ...

我生完5個幾月了,到依家都係咁樣,流幾日又冇,過幾日又黎,我都係吃抗生素,但係冇乜效果,醫生話係荷爾蒙影響,你睇邊個醫生?

洋房

我私家同政府都有睇,私家係盧永傑,佢話要乾淨唯有吸宮。政府就睇廣華醫院,但佢冇話要吸宮,叫我兩個星期後返去,睇吓到時會唔會排清。

你有冇睇中醫?流咁耐有冇唔舒服,例如頭暈?

複式洋房

Evawongyy 發表於 20-11-3 22:34
我私家同政府都有睇,私家係盧永傑,佢話要乾淨唯有吸宮。政府就睇廣華醫院,但佢冇話要吸宮,叫我兩個星期 ...

唔會唔舒服,但係好煩,諗緊過幾日去睇中醫,你係順產定開刀?

洋房

zhongyanff 發表於 20-11-3 22:50
唔會唔舒服,但係好煩,諗緊過幾日去睇中醫,你係順產定開刀?

我係順產

複式洋房

Evawongyy 發表於 20-11-3 22:51
我係順產

我都係,我生完B之後胎盤出唔到,做咗手術,唔知係咪關事

別墅

我果惡露都有1.5個月。生完後飲28坊。西醫話唔好飲,越飲就越多惡露。薑都係,唔食得。我停左28坊同停食薑,又真係停惡露咼。

洋房

zhongyanff 發表於 20-11-3 23:41
我都係,我生完B之後胎盤出唔到,做咗手術,唔知係咪關事

你指你做咗吸宮手術清咗胎盤出嚟?但做完手術流惡露流咗成5個幾月?
你係政府定私家做?
做手術個醫生冇繼續同你跟進?

複式洋房

Chocolateee 發表於 20-11-4 00:04
我果惡露都有1.5個月。生完後飲28坊。西醫話唔好飲,越飲就越多惡露。薑都係,唔食得。我停左28坊同停食薑 ...

我坐月都有食,但係出咗月都係有

首頁

尾頁

跳至