夫婦情感

跳至
Del  

首頁

尾頁

子爵府

2020勳章

j87cheung 發表於 20-8-5 21:41
試過親友突然彈出,我一個準備食野..
佢問我佢個lunch係邊? 我話我唔知你番黎食,無預你個份
佢叫我宜家去 ...

如果去到甘過份地步,老公又只會叫我長期硬食,完全不理我感受。我會帶埋仔女執野走,叫你老公自己服待個親友啦。豈有此理,依家邊個先係同你一齊建立呢個家庭,居然要你咁樣硬死。

大宅

2020勳章

儍豬嚟嘅,佢食你咪照煮,白飯青菜,唔好咁好招呼。最好改埋食飯時間,唔預佢/到佢食餸頭餸尾。佢/老公話你,你記得喺親戚面前「難為了家嫂」上身,講句:長貧難顧囉。
你C6囗氣咁大,下次當住呀親戚面前,叫佢請個工人,話你都唔想做得咁辛苦,扮講笑問親戚其實係咪每個月都有俾錢,C6自己偷偷袋咗唔話你知?
面係人地俾,架係自己丟。

男爵府

2020勳章

j87cheung 發表於 20-8-5 21:41
試過親友突然彈出,我一個準備食野..
佢問我佢個lunch係邊? 我話我唔知你番黎食,無預你個份
佢叫我宜家去 ...

你要同對方講,唔煮,要煮佢可以自己煮,煮完清返乾淨啲地方。

啲所謂親戚同老公投訴的話,你咪叫老公自己買完再自己拎去“借”去親戚囉,你要照顧仔女做家務唔得閒。如是者幾次,佢覺得煩就會唔再“借”。

男爵府

2020勳章

mondd 發表於 20-8-5 22:09
儍豬嚟嘅,佢食你咪照煮,白飯青菜,唔好咁好招呼。最好改埋食飯時間,唔預佢/到佢食餸頭餸尾。佢/老公話你 ...

講得好,當兩個人面單打佢哋,日日單打,日日串佢哋,串完再笑笑口。

老公問你點解日日食蒸豆腐,白飯,清菜,就話無晒錢了,啲錢攞晒去“幫”你啲親戚了,就嚟要食粥添,因為無錢買米。

大宅

2020勳章

Del thanks

大宅

2020勳章

Del thanks

大宅

2020勳章

Del thanks

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Cecilia媽媽 發表於 20-8-5 07:55
咁係你唔夠強硬啫!叫你煑就煑,叫你借就借,叫你做乜就做乜!我哋就算比再多嘅見議你都係冇用,因為你自 ...

100% agree, 我好難理解樓主點解唔想做的事,自己唔直接拒絕,你老公就算叫人來住你改變唔到,點解人地食你的野叫你做咩你唔去say no,或者發火佢地擅自食左你d野,呢個係你屋企來的,my house my rules, 佢唔鍾意咪叫佢走,就算佢想食叫你煮,你唔可以講我一句我唔會煮,要煮你叫我老公去煮,佢俾你來住唔係我。為左咁的事想同老公分開,我都幾speechless,如果你老公要全部處理返自己惹來的麻煩,可能佢都明以後唔好再應承人咁多野,因為你應承人係你做,你要擺明姿態係你完全唔認同唔支持唔支援

男爵府

2020勳章

j87cheung 發表於 20-8-5 23:47
好主意
但對住個無賴.. 面皮幾尺口,佢未必會覺曉

個親戚扮聽唔明,你咪直接講 呢度唔歡迎佢 囉,而且你都可以收佢租金呀,點解比佢白食白住。

重點係,佢叫你做咩,你都叫老公自己搞點佢,你咩都唔會幫佢做:衫唔洗,飯唔煮,電視唔比開(關電制),床唔執,wifi 改密碼;你唔係工人,叫個親戚自己的事自己做,老公夠膽鬧你,你就叫老公去做,因為個親戚係老公嘅親戚,係老公比佢住喺度。

大宅

2020勳章

Del thanks

男爵府

2020勳章

j87cheung 發表於 20-8-6 01:01
租金我就唔敢收佢啦,始終間屋唔係我o既

其實最屬發點對我黎講係支豉油,佢答我要睇電視唔得閒

改 wifi 密碼就得啦,佢問你,你就叫佢交上網費囉。

你要強勢啲,你一直都忍讓,所以老公和其他人先踩到上你心口。

大宅

2020勳章

Del thanks

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

我地都"借"過好多次,因為佢家姐大概每1-2個月就問我地"借"錢,屋企野我就唔提啦,果d都算係小問題。但成是借錢好似要養佢全家咁,真係頂唔順。

後尾好彩我老公在錢方面已經落曬閘,但屋企野,例如口罩呀衫呀磅呀日用品呀我地都有供應,費事同佢拆到咁恆

別墅

mcs74 發表於 20-8-6 02:47
我地都"借"過好多次,因為佢家姐大概每1-2個月就問我地"借"錢,屋企野我就唔提啦,果d都算係小問題。但成是 ...

樓主你有冇聽過香港地留食不留宿?想當年我62.99自把自為?想招呼外國親戚來住?我一句香港地留食不留宿就KO他倆?我層樓得2房一廳肯同你2位住你哋己經執到啦?

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

j87cheung 發表於 20-8-5 20:20
都係親友戚友多,個個都自私,有著數時個個出現,
結婚生仔時通知佢,就叫唔洗俾帖佢,佢唔會得閒出現
...
如果照你所講.............除左門口貼,在大廳都用玻璃做架[賒借免問]

侯爵府

2020勳章 精叻鼠年勳章

j87cheung 發表於 20-8-4 23:59
咁你應該明白我處境同感受

過黎我屋企探訪,歡迎,但我相信並唔係係疫情期間掛..
咩親友黎... 要咁樣免費招待佢

侯爵府

2020勳章 精叻鼠年勳章

j87cheung 發表於 20-8-5 21:17
明白

我一直係呢個所謂個家入面,我都選擇去先詢問一家之主個意見,
1次半次無所謂
而家可能疫情出面無堂食, 多左人走去人地屋企痴餐
除左錢既問題, 佢都響度阻住你休息
要同老公反映下
你老公好明顯就係個"YES MAN"
人地想要乜都唔拒絕,