在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我公司係蚊型公司,疫情影響少了9成生意,老細這半年照出糧,老細話:希望大家9月開始停薪留職(如果生意未上回軌道)咁公司好多同事都接受,但偏偏最得力嗰個話1蚊都唔肯減,寧願辭職拎遣散費

真心唔明,只是忍2個月有幾難,出面風大雨大又唔知幾時搵到工

我只可以話唔知後生仔諗乜

大宅

回覆樓主:

1.佢係得力員工,可能覺得自己能力高出去搵工唔難
2.而家就話停薪留職2個月姐,點知會唔會2個月又2個月,無了期咁等
3.可能人地經濟真係有困難,每月供緊樓,唔可以突然冇收入呢

大宅

回覆樓主:

你同事自己辭職系冇遣散費的
你公司保就業吾諗住申請第2階段?
無辦法之下停薪留職都好,好過減人工返足工時啦

伯爵府

sheepsheepvo 發表於 20-8-5 09:51
2.而家就話停薪留職2個月姐,點知會唔會2個月又2個月,無 ...

其實我都覺得佢後生如果有做得野都應該唔難搵工,而且停下又兩個月停下又兩個月咁到時點算

子爵府

停薪留職, 係完全冇錢, 又唔可以出去搵工, 唔係每個人都可以完全兩個月冇收入, 何況仲要唔知兩個月後會唔會復職, 你同事出去博下人之常情

大宅

sheepsheepvo 發表於 20-8-5 09:51
2.而家就話停薪留職2個月姐,點知會唔會2個月又2個月,無 ...

佢冇供樓,但佢在讀社工,佢話搵份夜間看更方便讀書,如果多過2個月,公司其他人都會resign⋯⋯不佢要求唔高,所以我都信佢好易找到工

大宅

WING1004 發表於 20-8-5 11:36
你同事自己辭職系冇遣散費的
你公司保就業吾諗住申請第2階段?
無辦法之下停薪留職都好,好過減人工返足工時 ...

公司有俾遣散費佢,公司有冇申請保就業我就唔知,不過我始終覺得出面市況咁差就冇謂博

大宅

SaMaMaSa 發表於 20-8-5 21:56
公司有俾遣散費佢,公司有冇申請保就業我就唔知,不過我始終覺得出面市況咁差就冇謂博
...

https://www.ess.gov.hk/zh/granted_companies.html

可上網查下成功申請有冇你公司
你公司都吾錯,自己走都比遣散費

大宅

SaMaMaSa 發表於 20-8-4 09:43
我公司係蚊型公司,疫情影響少了9成生意,老細這半年照出糧,老細話:希望大家9月開始停薪留職(如果生意未 ...

更新情況:走了個得力下屬已經夠慘依家另外一位員工(表現不過不失)竟然要開價,話遲啲工作量增加人工點安排?又話停職期間有工作又唔會幫手跟,佢有佢安排?同埋睇得出得力嗰個走咗⋯⋯佢有點開心同招積

依家公司有難,佢講得出以上對話我都有點o嘴,平時都唔太覺佢係咁,今舖講到自身利益乜都見真章

男爵府

SaMaMaSa 發表於 20-8-7 05:32
更新情況:走了個得力下屬已經夠慘依家另外一位員工(表現不過不失)竟然 ...

咁打工係咁架啦, 唔講金唔通講心咩

同埋呢D係現實問題, 停薪冇人工或者佢地覺得出去博下搵下 part time 都好過完全零收入食老本 (同埋後生可能根本冇咩老本)

可能上咗年紀穩定咗就唔會想跳出 comfort zone, 但如果佢做到野/不過不失又後生咪博下

子爵府

Mini20160607 發表於 20-8-7 11:54
咁打工係咁架啦, 唔講金唔通講心咩

同埋呢D係現實問題, 停薪冇人工或者佢地覺得出去博下搵下 part time ...

同意
打工只能夠講金

伯爵府

DHA勳章

SaMaMaSa 發表於 20-8-4 09:43
我公司係蚊型公司,疫情影響少了9成生意,老細這半年照出糧,老細話:希望大家9月開始停薪留職(如果生意未 ...

既然無生意.(員工又唔想留)就直頭炒人吧.
留人2個月無意思.
到時點情況都唔知.最多重新請人(宜家請人唔難,一街都係)

咁對雙方都好

男爵府

artai430 發表於 20-8-8 19:54
既然無生意.(員工又唔想留)就直頭炒人吧.
留人2個月無意思.
到時點情況都唔知.最多重新請人(宜家請人唔 ...

係咪申請咗保就業就冇得炒人?

首頁

尾頁

跳至