自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

想請教怎樣教小朋友加減數, 因10以內的加減數, 可以教佢用手指計, 但之後如20, 30內的加減數又點教呢? 謝謝!

大宅

教用直式
時間帶走一切
唯獨不帶走我

子爵府

Catchan0306 發表於 20-8-4 10:39
想請教怎樣教小朋友加減數, 因10以內的加減數, 可以教佢用手指計, 但之後如20, 30內的加減數又點教呢? 謝謝 ...

Number bond
I support autism acceptance!

水晶宮

學校老師教"心,手,口"

我教小朋友"心,手,口" 加手指,

數太大要直式.

侯爵府

牛年勳章

舊式方法可以用直式,如想小朋友真正了解同加強數感,可以令小朋友明白湊十法,湊十玩得熟,雙位加單位都會好快,下一步就係20嘅組成,如此類推。數感好,玩得多數字組成,小朋友好多時已可以by heart

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

我見書局D練習, 多都是用直式, 但比如是 8 + 7 是15, 數手指唔夠數, 用直式點樣教佢, 可以加數到15呢? 謝謝!

男爵府

我小朋友都係數感比較差
教20內加減數我都係用直式教
因為數感唔好
我逐步由最簡單冇進位開始
例如11+5
一路慢慢教到要進位
每日都做25題數
慢慢見佢由怕數學到識計岩哂有成功感
學完加數再學減數
而家日日都keep住做100之內進退加減法
做耐左心算都快左

男爵府

回覆 Jolly 的帖子

Number bond, 是否教佢一個數目字可以分成不同組合數字? 出題目給他做嗎? 謝謝回覆!

禁止訪問

男爵府

回覆 calbee_2014 的帖子

你小朋友好叻呀

子爵府

Catchan0306 發表於 20-8-4 11:25

用Number bond, 是否教佢一個數目字可以分成不同組合數字? 出題目給他做嗎? 謝謝回覆! ...

Make ten and number bond係增強小朋友number sense.

Make ten係加埋等如10;number bond就係拆開,eg. 13拆開做10 和3, 教多一步可以拆做5和5和3。練得多玩得多小朋友數感就變強。

可以google Singapore math. 同埋google Dr. Yeap Ban Har

I support autism acceptance!

男爵府

Catchan0306 發表於 20-8-4 11:29

你小朋友好叻呀

佢唔係叻....
本身佢數感真係麻麻
所以我由最簡單開始比佢明白個概念
開頭真係要拎d糖一齊教佢數
再逐步逐步去加深咁教
最開心係佢唔再怕數學怕計數

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

e. g. 7+8
教佢用直式計

我會問佢7加咩等於10,或者8加咩等於10

例如7加3等於10,8比左3走,即8-3=5
將1寫在10位,5寫在個位,答案是15

叫佢背10以內的加法,1+9, 2+8,3+7...

做得多就可以用心算去計

子爵府

虎到金來勳章

我教小朋友例如9+4, 就將大D既數字記住, 然後數手指, 數第1隻手指就到10, 第2隻手指就到11, 如此類推..... 計得多就自然會記得數字的組合

男爵府

教小朋友好有耐性

男爵府

回覆 anpanmenbaby 的帖子

好的, 我試吓先

男爵府

回覆 傻蛋蛋 的帖子

明白, 即係用手指再數落去

男爵府

謝謝資料

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Catchan0306 發表於 20-8-4 10:39
想請教怎樣教小朋友加減數, 因10以內的加減數, 可以教佢用手指計, 但之後如20, 30內的加減數又點教呢? 謝謝 ...

其實你應該説明小孩多大,教的方法應該不同。爲了方便討論,估你小孩約3-4嵗。此年歲,直式應該沒用,除非他有極高數學天分。

假如數得掂1-19,建議你參考Montessori的教法。他懂得把小珠子數到10。這樣,你便把10粒合成一堆。然後,做成很多堆(都是10粒的)。接著就是一堆堆數。這就是10位加法。當他熟習了,就混合堆 和粒 的加法。比方説,開始時 一堆 加 3粒 = 多少粒。一堆 加 5粒 又= 多少粒。熟習了後,就幾堆加 幾粒。這過程,就算他答對,中間你可能都要在加完後,再續粒數比佢

Montessori有些教材,一粒是小正方體。有10粒組成的長方體,一條條,容易數。然後10條組成的平面體,你會看到是10x10的。一塊就是100粒了。最後是1000粒的立體。兩個立體就是2000粒。

Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it.

子爵府

ok_ko 發表於 20-8-4 14:54
其實你應該説明小孩多大,教的方法應該不同。爲了方便討論,估你小孩約3-4嵗。此年歲,直式應該沒用,除非 ...

我都係蒙媽
一定係用實物教明白十進制先,跟住先加數

首頁

尾頁

跳至