自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

anpanmenbaby 發表於 20-8-4 13:48
e. g. 7+8
教佢用直式計

好似仲複雜左

侯爵府

畀面勳章

kikitea 發表於 20-8-4 18:21
好似仲複雜左

我仔唔肯數手指
用呢個方法佢反而肯用
珠心算都有類似的口訣
而家用黎心算 ,都計得快

男爵府

Catchan0306 發表於 20-8-4 10:39
想請教怎樣教小朋友加減數, 因10以內的加減數, 可以教佢用手指計, 但之後如20, 30內的加減數又點教呢? 謝謝 ...

外國初小教法係用mental maths多啲,如1-20 number bonds, perfect pairs, near double, bridging等去計算加減數。同埋一條加減數要講出邊個方法最好同點解。本地我唔太清楚。所以睇下你prefer邊種教法。

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

回覆 ok_ko 的帖子

好易明白的一個學數方法,謝謝

翡翠宮

牛年勳章

ok_ko 發表於 20-8-4 14:54
其實你應該説明小孩多大,教的方法應該不同。爲了方便討論,估你小孩約3-4嵗。此年歲,直式應該沒用,除非 ...

留名學野,有咩方法計加減數快而準?
我女升小二,雖然識計到除數,但計普通雙位加減數唔夠快同準

水晶宮

Catchan0306 發表於 20-8-4 10:39
想請教怎樣教小朋友加減數, 因10以內的加減數, 可以教佢用手指計, 但之後如20, 30內的加減數又點教呢? 謝謝 ...

直式咪得囉,我個女k3 我已教佢三位加減

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Catchan0306 發表於 20-8-4 11:22
我見書局D練習, 多都是用直式, 但比如是 8 + 7 是15, 數手指唔夠數, 用直式點樣教佢, 可以加數到15呢? 謝 ...

數到10、寫細細個1寫喺個位數同十位數中間,之後由頭數過1、2、3、4、5

珍珠宮

糯米米糍 發表於 20-8-4 10:50
舊式方法可以用直式,如想小朋友真正了解同加強數感,可以令小朋友明白湊十法,湊十玩得熟,雙位加單位都會 ...

有無幾種湊十法游戲介紹?

男爵府

回覆樓主:

我仔k1 k2 不停要求我地大人心算答佢100以內嘅加數
佢聽得多,佢k3 都可以心算兩位數+兩位數

K3乜鬼直式都冇學過
只係進位我哋有教佢少少概念

我成日笑佢口頭「公民式」訓練我哋大人
但佢接受左呢個成果

加數好熟,p1學減數會快手好多
連乘數都係用快速加上去,唔洗背得咁辛苦

所以我覺得多用/多聽/多練,其實可能對一D小朋友都有用,反正我哋大人心算快都係因為多年運用先咁快。

珍珠宮

我見書局D練習, 多都是用直式, 但比如是 8 + 7 是15, 數手指唔夠數, 用直式點樣教佢, 可以加數到15呢? 謝 ...

我教女係問佢8+?=10呀,同佢一齊數+2,跟住教佢8+(2+5),然後將8同2圈起=10再+5,咁樣就會易d計到
點解要搞到咁複雜係因為之後可以易d教佢方程式,即係x-y=z,咁x-y+y=z+y, 所以x=z+y
我都唔知咁樣教佢算係好唔好,不過我自己就習慣左咁樣計數
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小寶貝兒 發表於 20-8-5 02:52
我教女係問佢8+?=10呀,同佢一齊數+2,跟住教佢8+(2+5),然後將8同2圈起=10再+5,咁樣就會易d計到
點解 ...

我d 仔女學校都係咁教, 亦有之前jm 講既穿珠仔數咁教, 亦有要佢地背9 之內既加數.

我覺得8+?=10咁教有d 難, 不過學校咁教我就要佢地跟, 唔會用其他方法去擾亂佢地.

侯爵府

牛年勳章

cara.mak 發表於 20-8-5 01:28
有無幾種湊十法游戲介紹?

可以google吓make ten games,好多手作仔教具

珍珠宮

bosch 發表於 20-8-5 10:20
我d 仔女學校都係咁教, 亦有之前jm 講既穿珠仔數咁教, 亦有要佢地背9 之內既加數.

可能因為我等到女比較大個先咁樣教,佢好快就get到,冇記錯應該7歲果陣先咁樣教佢,之前佢d加數可能都係數手指/數Lego(太久遠我都唔記得咗),但佢記唔到又數錯,好挫折,當時我都係但求完成功課就算,之後等到佢大d再咁樣教,佢就pick up得好快
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

我都好同意用直式 又好用又有用都要學架LA

珍珠宮

將個8 擺響心度 (拍心口,讀8)
豎7 隻手指出來
(你講:心口有8 啦嘛)
縮起一隻手指,讀9,
再縮一隻,讀10
.

就係十五了。

ok_ko    發表於 20-8-5 11:44
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

C.Humphrey 發表於 20-8-4 22:39
留名學野,有咩方法計加減數快而準?
我女升小二,雖然識計到除數,但計普通雙位加減數唔夠快同準:thinkin ...

其實欲速可能不達。從數珠子到直式,我會建議先搞好心算。是2位加個位的心算。當她搞好後(這是大前提),你不妨嘗試連續給她多個
個位數,要她馬上連續的加出來。列在直式上,要她用筆寫出來就是了。當她掌握好而不錯後,你可以嘗試給她2-3
雙位數,也是列在直式上。升小二的她應該會先算好個位,把個位的答案先寫下來,然後再去算十位。練好後,嘗試連續給她多個
十位數,要她在直式上求縂。

坊間上有很多教人記憶的心算。但個人認爲是沒有必要的。

Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it.

珍珠宮

糯米米糍 發表於 20-8-5 10:50
可以google吓make ten games,好多手作仔教具

thanks

翡翠宮

牛年勳章

ok_ko 發表於 20-8-5 11:43
其實欲速可能不達。從數珠子到直式,我會建議先搞好心算。是2位加個位的心算。當她搞好後(這是大前提), ...

謝謝分享

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

回覆 貓頭雀 的帖子

呢個方法個都好容易明白, 謝謝你!

珍珠宮

calbee_2014 發表於 20-8-4 11:23
我小朋友都係數感比較差
教20內加減數我都係用直式教
因為數感唔好

你小朋友幾大? 要學幾耐先可以心算到?

首頁

尾頁

跳至