自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

講我個B故事
佢.....好勤力, 用好唔efficient嘅方法努力去幾倍嘅時間, extra嘅工序去完成一d好基本要求嘅job, 中間亦睇到無用common sense
有次我要預備份proposal, 叫佢幫我完成個簡單excel: 香港/上海/廣州/北京office去x市酒店所花時間 (例如3小時飛機+1小時轉車), 我已有excel個框做左第一行例子同口講點搵
佢要找出最近機場, 飛行時間, 同轉車時間 (我只要求google map建議時間就ok)

結果佢用左超過4小時都搵唔晒, 然後答我上海去x市要36小時車 (google map話渣車要36小時), 上海去海南島無車

我想殺左佢! 上面只係整個proposal 不足10%, 我怕左佢, 自己做過
你話咁斬件都完全交託唔到, 我仲點敢放多d野俾佢做

然後有一天, 神推鬼恐地, 佢升左, 其實我同我上司一直唔升佢, 係覺得升職係害左佢, 佢唔會勝任到, 結果到經濟唔好要揀人裁嘅日子, 尷尬位來了, 佢原本個位已有新人, 新人亦做得ok, 無理由炒新人而"鄧"返b落去, 於是唯有叫B起身了

男爵府

B.

男爵府

我公司正好有呢兩類人,而我早排請左個PART TIME

第一個PART TIME係A,佢可以過左番工時間先話佢番唔到,籍口多多,又識偷懶。我之後無再搵佢,因為佢唔RELIABLE,如果有大PROJECT,佢唔能夠依時或按你要求完成,會好大件事。

除非你會用下手段,例如一個月遲到三次無勤工獎(亂UP,唔知合唔合勞工法),用下制度管理佢。上面話,叫佢改。但係,人係好難改變,尤其自我的人。如果係會顧人感受的人,先會易啲改變同配合。

你都識講,佢意見接受,態度照舊,佢一定唔會變。
我自己見得呢種人多,好憎呢種人,所以一定SAY NO!!!!!!!!!!

我之後搵左個B返嚟,準時,有交帶,但好易做錯野,唔醒。不過因為啲野錯左都唔係太大問題,所以我抽嚟檢查。但啲安排易控制。如果B升左會有下屬,可以叫下屬CHECK或幫手。
不過,如果再搵PART TIME,我會試下再搵新人。

如果係我,我會睇下有無第三個人,如果驚新人唔穩陣,或一定二選一,我一定會選B。

用戶要求終止服務

B

i'm back!!

男爵府

kitlinggloria 發表於 20-8-4 11:08
一定要揀一個,同埋如果升左做assistant manager果個,有80%將來會升埋我個位,雖然我應該有排都未退休
...
一定唔可以A
因為會係浩劫!!!!
自我的人,唔理其他人感受,會對員工好差

珍珠宮

2023年兔年勳章

kitlinggloria 發表於 20-8-4 10:47
A :聰明,話頭醒尾,可以好放心交個PROJECT比佢完成。但紀律非常差,遲到/早退/做完事係老細面前玩手機, ...

B,如果正常智商,好多野做多啲就熟能生巧

大宅

vivibabyvivi 發表於 20-8-4 14:02
你係男?

手板眼見既工,請女唔請男

大宅

我揀A 因為我而家有個B上司 B係唔掂但冇人可揀而升左佢 我下下要包佢底同提佢 好慘 佢又冇主見 乜都問番我意見

珍珠宮

回覆樓主:

B

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

請人請態度
做野幾叻幾醒都好,太自我同一啲都唔teamwork咁係好難把工作做得好

大宅

升A

B同人關係好應該係因為任勞任怨,升左應該無人接受到上司成日做錯野,做人又唔變通,到時應該人緣麻麻

禁止訪問

公爵府

A. 最緊要叻,做到嘢。其他我話之佢

別墅

最好就兩個都唔揀,升完佢地
A有能力都唔願帶人
B好肯幫但冇能力

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-8-4 14:21
講我個B故事
佢.....好勤力, 用好唔efficient嘅方法努力去幾倍嘅時間, extra嘅工序去完成一d好基本要求嘅jo ...

咁你呢個B大鑊啲,係common sense都無 我果個B主要係唔識變通,唔醒。。。佢有甩漏我都仲可幫佢執,但我真係唔識教佢點醒目啲。。。
我宜家諗,唯有盡量比多啲經驗佢,佢錯一次學一次咁啦。。。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

kitlinggloria 發表於 20-8-4 16:04
咁你呢個B大鑊啲,係common sense都無 我果個B主要係唔識變通,唔醒。。。佢有甩 ...

即係將來B係唔識變通,唔醒,要你執手尾,錯一次學一次嘅經理。你真係想要個咁嘅經理?

複式洋房

A 我個人急,對唔到D慢既人

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

A工作上獨立... 可以幫到上司... 當然, 佢態度問題有無出過事? (如同同事鬧交?)
B, 幫唔到上司, 隨時要上司幫番佢...

男爵府

升B

升個人緣好D既, 公司都太平D.

如果升A, 佢會更不可一世! 盞激鬼死你!

水晶宮

kitlinggloria 發表於 20-8-4 10:47
A :聰明,話頭醒尾,可以好放心交個PROJECT比佢完成。但紀律非常差,遲到/早退/做完事係老細面前玩手機, ...

會揀B,出嚟做嘢一定要同人相處融洽,否則一定冇運行,A雖然叻,但目中無人,遲早同人吵大鑊,太過依靠呢啲人,當佢話走就走,盞激死你

首頁
34567...10

尾頁

跳至