自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

yoko_hau 發表於 20-8-4 20:53
唔會要b,老實講,呢刻受歡迎係因為同事都覺得佢無威脅。佢更適合做收order做事嘅職位,要佢lead一team人做 ...

其實B 呢類人,如果我係老細,會建議佢考政府工算,政府工鍾意一d 只收order 做野,死板的人

利申:有70%似B, 30%似A

水晶宮

Tinsky 發表於 20-8-4 19:19
如果你係 manager grade, 就選擇 B. 如果你係 director or Senior Manager role, 就選擇 A, 因為佢無咁容易 ...

翡翠宮

回覆樓主:

梗係B呢
A而家都咁有性格
相信升咗之後只會更煩

侯爵府

kitlinggloria 發表於 20-8-4 10:47
A :聰明,話頭醒尾,可以好放心交個PROJECT比佢完成。但紀律非常差,遲到/早退/做完事係老細面前玩手機, ...

幾聰明都冇用,如果要講team work, 我令願揀B, 雖然佢資質有限,如果俾機會佢,而佢肯學肯去做,他日必定會有進步。 如果你揀A, 就算做到野,但佢唔聽你支笛,同其他人唔夾,自把自為,根本control 唔到,隨時連你都反埋枱。

別墅

B

珍珠宮

kitlinggloria 發表於 20-8-4 10:47
A :聰明,話頭醒尾,可以好放心交個PROJECT比佢完成。但紀律非常差,遲到/早退/做完事係老細面前玩手機, ...

B

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我會揀a, 話頭醒尾好重要做嘢鑊氣都會少啲, 至於態度問題當佢上咗位下面啲人唔聽佢洗嘅時候佢就會自己收斂。 b嘅親和力雖然係好, 但做嘢太多甩漏日日都要食驚風散同執手尾, 隨時睇漏眼衰咗鑊杰嘅就麻煩!

大宅

B

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

2選1會覺得B比較好
做人處事態度好又勤力,唔醒目咪再train下
A你都點唔掂佢,到時反咬你都唔知

子爵府

回覆樓主:

好明顯一定係b

公爵府

牛年勳章

一定係B, 態度好緊要,加上升左佢就變相head住同事,佢同同事關係好d, 會合作得順d;

升左A, 首先佢更加唔會聽你講,更加冇王管;另外對其他同事都會樹立壞嘅榜樣,原來只要做到野,你嘅要求同所謂嘅團隊精神都唔使理,咁仲邊使講合作?

其實...可唔可以係出面請C ?

珍珠宮

絕對唔會升B,完全平庸無賣點。升個咁嘅人證明自己手下無大將,直接影響自己作為manager嘅聲譽同服眾能力。
會申請defer升職安排,直到有能者居之。
坦白講,如果下屬用1/3時間做完人哋8個小時工作,用剩下嘅時間玩手機,呢個責任應該係樓主作為manager嘅身上,同下屬無關。係manager對下屬能力唔了解,冇optimize到員工自身能力嚟安排工作。呢個問題好易fix,但個人資質就冇咩可以做。

大宅

回覆樓主:

一定係B
A醒目但唔尊重你呢個上司
無人架呢啲人,唔好留喺身邊
小心有一日俾佢跣

子爵府

A款我公司有一個,正好under我,好鬼憎佢,唔係因為佢同公司大粒有親戚關係我地炒左佢好耐
要揀揀B,起碼唔駛長期血壓高

水晶宮

兩個都唔升住,分別同佢哋講返佢哋嘅問題,俾半年時間觀察改善,無改善就繼續維持現狀。另外嘗試下同A傾下,點解佢唔跟你指示做,我相信佢一定有自己嘅原因,可以試下接受下佢意見。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

回覆樓主:

B比較值得升

男爵府

會選A.

升職加俾個人佢管。呢d 人要有人俾佢帶下作為照妖鏡。亦係雙面刃,要佢滅亡必先令佢瘋狂,佢做唔惦亦可加快迫佢自己請辭。

我department head 就係咁一路被加大權,責任,但無人工加迫你走。

公爵府

回覆樓主:

B

大宅

睇你想要咩

如果但求舒舒服服可以早啲放工,就揀A

如果仲想上位,就揀B,慎防老闆覺得你駕馭唔到下屬,又或者有一日A override你,同你上司打小報告

首頁

尾頁

跳至