懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

hi all, 我都嚟報到先...
我預產期都係4/6,又係未有動靜,
聽日返東區照多次超聲波...因醫生話阿b有啲偏細...

原帖由 queenielai 於 09-6-1 23:10 發表
嘩﹗咁快又part4﹗我又黎報到先﹗
我預產期4/6,仍然毫無動靜....
今日上午去咗政府檢查,下午就去私家,醫生s話都係等lor...不過我小b依家有3kg喇﹗我同老公都覺得達標,因為我打算順產,之前已經諗希望小b係6-7磅之間出世,唔洗咁難生 ...

民房

原帖由 CCWai 於 2009-6-1 22:14 發表

我都開始有d緊張喇...,呢幾晚都失眠,擔心亞b會唔會訓訓下半夜想出黎...

hello!CCwai,
我都一樣,成個禮拜冇覺好訓喇!噚晚又係咁,半夜2,3點坐出廳等天光!所以今日偷懶唔返工,訓番夠本囉!
Anyway,各位mama加油呀!

民房

原帖由 estheric 於 2009-6-1 23:07 發表
Hi, 好開心係到認識你, 我都係Book 左08/06下星期一在法國醫院開刀呀. 你Book 左幾點呀?

Hi,estheric!
好開心呀,咁啱嘅!我book咗10:00am呀,你呢?同埋你會早幾多鐘辦入院手續呢?我醫生叫我嗰晚凌晨12點去ready喎,我心諗使唔使咁早呀!
同埋你會唔會join package?
(哈哈,好多問題tim!)

大宅

原帖由 jpangelbaby 於 09-6-2 13:59 發表

hello!CCwai,
我都一樣,成個禮拜冇覺好訓喇!噚晚又係咁,半夜2,3點坐出廳等天光!所以今日偷懶唔返工,訓番夠本囉!
Anyway,各位mama加油呀!

hi jpangelbaby,
你就好喇..可以偷懶唔返工...
我尋晚都失眠,宜家鬼咁眼訓呀...但係公司太多野未做/未清,無得偷懶...
大家加油呀!

別墅

原帖由 CCWai 於 09-6-2 13:53 發表

每次去健康院真係好浪費時間,等到發毛....
我上次book左3:00pm,都要攪到5點幾先走得...跟住仲要再趕返公司做野....不過算喇,我地去多幾次就唔駛再去喇.... ...

我尋日都係咁呀 3點到, 5點走, 超無聊~

民房

原帖由 CCWai 於 2009-6-2 14:12 發表

我尋晚都失眠,宜家鬼咁眼訓呀...但係公司太多野未做/未清,無得偷懶...
大家加油呀!

CCwai,
唔緊要啦,都係忍多一陣啫!我諗bb出咗世之後,回望今日,咩都抵番哂!

別墅

今日坐坐下, 條腰痛, 一起身行路就痛..
好彩仲忍到!
阿B 就成日鑽個盤骨位..
手指關節又痛痛地..
下面有時又吉吉地咁..
你地係咪都係咁呀?

複式洋房

好媽媽勳章

你粗身大細, 又要睇住雯雯, 又要刨薑, 真係好辛苦. 真係比你99玩死啦!
原帖由 雯雯媽媽 於 09-6-2 09:39 發表
估唔到放產假既第2天我竟然係要刨薑呀!!!

大宅

原帖由 CCWai 於 09-6-2 14:12 發表

大家加油呀!

係啦..你就好啦..可以偷懶..又要失眠.又要返工..最慘係咁..當你可以瞓返個時..又要夠鐘返工.勁唔想起身...

複式洋房

好媽媽勳章

我個肚都好聚, 最慘係有時企企吓或者行行吓時個大脾突然好"yuen", "yuen"到想跪低咁, 好辛苦. 不過醫生話阿b個頭已經好落, 隨時生得, 但暫時我又覺得未有動靜.
原帖由 estheric 於 09-6-1 23:12 發表
Hi 你好嗎?

我現在都有D辛苦,個肚成佪蘿0甘大! 你點呀?

複式洋房

好媽媽勳章

我想問吓各位媽媽, 當用完steamer消毒奶樽之後, 奶樽上咪有好多水蒸氣嘅, 咁駛唔駛抺乾/吹乾才存放? 或是就咁存放就得啦?

複式洋房

好媽媽勳章

你好叻呀, 唔駛補奶粉!
原帖由 菜菜子媽媽 於 09-6-2 12:53 發表
我就食到佢訓哂...點整都唔醒....個胸又soft左好多...就估佢飽...
同埋之後睇下佢有冇大小便...同埋訓到幾多個鍾先醒....
有時菜菜子食得好就可以訓到兩至3個鐘...食得唔好就一個鐘就醒....
我暫時le兩日都冇補奶粉. ...

別墅

原帖由 aua 於 09-6-2 14:46 發表
我想問吓各位媽媽, 當用完steamer消毒奶樽之後, 奶樽上咪有好多水蒸氣嘅, 咁駛唔駛抺乾/吹乾才存放? 或是就咁存放就得啦?

我用個密實盒, 將D奶樽放晒入去, 再放入雪櫃咋~!
24小時唔用又再消毒..

複式洋房

好媽媽勳章

咁即係唔駛理啲水蒸氣, 係咪呀? 因為我驚水蒸氣會容易滋生細菌, 所以問得長氣少少, 唔好意思.
原帖由 alienlolo 於 09-6-2 14:58 發表

我用個密實盒, 將D奶樽放晒入去, 再放入雪櫃咋~!
24小時唔用又再消毒..

子爵府

原帖由 aua 於 2-6-2009 14:42 發表
我個肚都好聚, 最慘係有時企企吓或者行行吓時個大脾突然好"yuen", "yuen"到想跪低咁, 好辛苦. 不過醫生話阿b個頭已經好落, 隨時生得, 但暫時我又覺得未有動靜.
...

add oil, my stomach in the past two days is very "yuen" n also my back, woke up all nite to vv...........
Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

大宅

原帖由 queenielai 於 09-6-1 23:41 發表

我個肚係37.5吋呀﹗同你差唔多^^
醫生話我好"薄皮"...

嘻嘻...皮薄餡靚! 你身型好GOOD FIT呀,好似我睇日本[孕媽咪]本雜誌入面D 孕媽媽咁FIT,我諗你都會好快修身啫!

而家係屋企無聊冇野做,成日想上網洗錢!

大宅

一陣無上來,咁快又part 4了~~

adayy:加油,支持妳同小B~~

菜菜子媽媽:妳好勁吖!全人奶~~~我個B同妳個相差成兩磅,我唔夠膽淨係畀佢食人奶,怕唔夠哩~~
仲有妳可以埋身餵,我個仔已經放棄了我的乳房。

garrickmum:妳都好犀利!!!

雯雯媽媽:自己一手一腳搞,咪仲有信心保證。費時妳99無心機煲,唔湯唔水咪仲大鑊。好彩發覺得早,妳仲有時間補鑊~~~

我趁阿仔瞓著才有時間上網~~
都係嗰句,待產的媽媽趁有時間就養精蓄銳~~

大宅

如果你想全人奶的話, 當然係埋身餵方便好多啦! 埋身餵要1hr, 泵奶又要1hr, 每次又要消毒奶泵, 又要餵奶, 洗奶樽等等

埋身餵會刺激越來越多奶, 泵奶如果無恆心, 泵泵下就無奶喇

原帖由 cat-ee 於 09-6-1 22:11 發表

我個仔今日剛出院 ,之前每日泵兩餐俾佢食 ,佢d便便都係黃色有少少粒咁架 ...我昨晚在醫院姑娘叫我埋身餵 ,但b仔肚餓時間到 ,係咁喊.....跟住我都俾返泵果d俾佢食lu..............其實埋身餵同泵出黎餵有乜唔同呀? ...

XXX

[]

大宅

原帖由 aua 於 09-6-2 14:46 發表

太多我會FING 一FING走佢,剩左D都唔駛理既,因為都係消左毒既乾淨水黎架!

大宅

最後一個月咋! 加油呀!

原帖由 kc1016 於 09-6-1 22:28 發表
今日又入咗QE check全日血糖, 結果 ....... 中午果餐後已經行咗成個鐘, 只食半碗飯, 但都有7.7度, 好唔開心, 食又唔飽, 倦又唔訓得, 隻腳無力又要行 ......

希望我可以忍到生啦. ...

XXX

[]

首頁

尾頁

跳至