自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://skypost.ulifestyle.com.h ... 1%E5%BE%A9%E8%AA%B2

教育局昨宣布,全港學校可按原定擬定日期展開新學年,但需暫停所有面授課程及校内活動,直至另行通知。教育局局長楊潤雄今表示,中六生面對公開試,中一、小六及小一亦分別面對新階段,需適應新學校,局方考慮日後分階段復課時,這4個年級會優先復課。

楊潤雄指,疫情下要平衡學生健康及疫情發展,在限聚令等措施下,難以在課室有10至20名學生,小學及幼稚園學生自我控制能力較中學生低,未必可做足社交距離措施,但若繼續延長暑假,學生將欠缺學習機會,考慮各因素後才作出困難的決定。

他說,在上一輪疫情,不同年級在5月底分3個階段復課,每階段相隔7至10日,認為今輪疫情可考慮分階段復課,每階段相隔的時間可縮短,而復課時會先進行半日制。

他又提到,今年升中六的學生於去年的學習時間減少,學校難以在暑假補課,因此向考評局提出除調整校本評核外,研究明年文憑試考試時間表,包括縮短考試時間及延後舉行,同時研究減少必修題。

今年6幼稚園停辦

他又稱,局方由今年初至今,共接獲6間幼稚園停辦通知,與過往4至5間數字相若,強調政府會整體考慮對各行業影響,研究是否再提供資助。他續說,幼稚園學生年紀小,未必需網上學習,建議提供簡單工作紙或勞作。對於幼稚園在疫情下難以教授學生社交能力,他認為,可透過網上拍片或閱讀等方式保持學習興趣,培養閱讀習慣等,亦希望家長參與更多。

伯爵府

大概又會有一班人衝出黎話病毒識揀學生去傳染

珍珠宮

回覆樓主:

小一返先係咩玩法?正常情況上小一都已經好多嘢要成日提住哦住, 而家仲要加個口罩

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

raicherry 發表於 20-8-4 14:57
大概又會有一班人衝出黎話病毒識揀學生去傳染

咪囉,啲人乜都嘈

男爵府

zitzai 發表於 20-8-4 15:29
小一返先係咩玩法?正常情況上小一都已經好多嘢要成日提住哦住, 而家仲要加個口罩
...

適應新環境吧

男爵府

其實係一個很難決定既

而且都無可能一直一直停課,因為果病毒都唔知幾時可以結束

尼個時候就算神仙做教育局局長都係無辦法做出一個滿意的答案滿足各類既家長

子爵府

小一真係無需要中六,小六,呢兩級吧

複式洋房

水晶宮

我諗佢原意今年好多的小一/中一適應活動課程/活動都取消,如果一黎就如常復課對學生可能會有難度,所以比佢哋先復課,比學校同學生先適應新學習模式。

翡翠宮

牛年勳章

小一先?好奇怪既安排

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

...

因為小一要適應新學習模式

侯爵府

...

我諗佢意思係學校自己的小一同小六學生,時間短啲,空間大啲分散D。
如果整個過程小朋友只係返學見下同學老師,有少少學習上嘅活動,唔食野唔飲水唔除口罩,我覺得都可以試吓。 終歸要搵一個方法學生有返少少學校生活,以安全為大前提,大家摸着石頭過河。
或者到時候睇吓到時佢實質點做先再質疑。

男爵府

小一, 跟幼稚園生差不多, 自理能力多數仍不足!

難以理解小一係第一批復課!!!

男爵府

小一復課先幾好,多啲時間適應。

大宅

回覆樓主:

小一復課先都好呀
人少d,老師可以俾佢地適應同習慣下

公爵府

牛年勳章

P-boy 發表於 20-8-4 16:54
小一復課先幾好,多啲時間適應。

可能返一,二小時,像幼稚園咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小一復課先都可以
人少d,老師可以俾佢地適應同習慣下 X2

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mcchan1217 發表於 20-8-4 16:57
小一復課先都好呀
人少d,老師可以俾佢地適應同習慣下

總有離別的時候

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

小一復課先?
一個班房仍然都係坐咁多個學生
點樣可以少啲人 除非一班分開一半咁上堂
而且小學好多時都係靠風紀哥哥姐姐幫手
咁佢哋都唔返學邊個幫到