夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我地香港人好似好文明,但感情上其實好多人好吾文明,我覺得人再變,都吾應該做啲事令對方吾開心囉

ying_mail    發表於 20-9-6 13:00

複式洋房

大把人一時衝動

男爵府

tansyneko 發表於 20-8-7 19:20
好多人係因為到咗適婚年齡而結,又以為婚後對方會改

然後結完即刻生,唔係就變高齡,但最後發覺其實兩個人並唔適合,最慘係個小朋友囉

公爵府

bsg 發表於 20-8-20 08:07
然後結完即刻生,唔係就變高齡,但最後發覺其實兩個人並唔適合,最慘係個小朋友囉
...

呢個理由超奇怪。明知有唔託,又話已經年紀大喇,好難搵個一個新的。好喇,風風雨雨下結了婚,又話高齡要生,後果就係你講咁...

男爵府

alicego62 發表於 20-8-20 10:45
呢個理由超奇怪。明知有唔託,又話已經年紀大喇,好難搵個一個新的。好喇,風風雨雨下結了婚,又話高齡要 ...

真心唔明點解依個未算,仲有堆寧教人打仔莫打人分妻既三八先最唔明,個男人偷食做錯事點解如果個女人有學識有本事家底可以獨自生活既仲教人要忍,好心襯個女後生仲有能力叫人走,可能遇到下個更好仲好,叫人為個男人做錯事買單先最唔抵,蝕時間蝕青春蝕心傷

男爵府

ilovehuman 發表於 20-8-4 22:31
冇呀,見到呢到好多話題都係講感情出賣,被出賣,不尊重,不被尊重,感情變質,搞到離離合合咁。。睇到個人 ...

婚前鬼暗眼,唔知後果嚴重到咁

大宅

回覆樓主:

自己唔想,逼下逼下就唯有就範。
想返起極度後悔,咁就一世。

大宅

alicego62 發表於 20-8-5 09:19
梗係明啦。但總有啲女人好鬼賭仔心態,結婚就唔做嘢,生仔又唔做嘢。冇經濟能力,但係又揀錯男人,有事上嚟 ...

咁我想問做全職媽媽個d,bb無人湊要自己湊,逼於無奈都要放棄工作,唔係人地唔想做唔想返工囉,唔係個個都有4大長老,請得起工人,咁個d唔返工就唔正常囉

公爵府

vickylau0810 發表於 20-8-23 23:15
咁我想問做全職媽媽個d,bb無人湊要自己湊,逼於無奈都要放棄工作,唔係人地唔想做唔想返工囉,唔係個個都 ...

做ftm或full time father都冇所謂,家庭大家分工。但如果伴侶不支持,問佢拎綫好似乞甘,佢又睇死你生左無工無錢,走得去邊,甘就真係千奇不要做ftm,甚至不要生

大宅

牛年勳章

肥肥寶 發表於 20-8-7 11:25
始終係呢到分享幸福,會有人覺得在人傷口撒鹽既感覺

前兩日切切實實遇到哩個問題
同事覺得我過得開心幸福原來係唔應該
我感覺好奇怪
點解會有咁樣嘅心態?
我直接問佢
你自己過得唔開心幸福係一回事
我過成點又係一回事
但總要酸言酸語

男爵府

alicego62 發表於 20-8-24 00:09
做ftm或full time father都冇所謂,家庭大家分工。但如果伴侶不支持,問佢拎綫好似乞甘,佢又睇死你生左無 ...

岩呀,所以人唔好習慣,好似慣左人養,慣左享受,當一切轉變的時候,你會發現你離唔開圈養環境死狗咁屈服,所以女人要keep住增值自己,無男人都可以養活自己,有小朋友養起小朋友,那怕發生乜事,keep住身形心態,你都唔會乜都無晒

公爵府

好媽媽勳章

就係睇得清我唔結婚

大宅

lckmom 發表於 20-8-20 01:34
大把人一時衝動

仲有大把人一時大肚

複式洋房

Jolin_Yuen 發表於 20-8-5 18:00
回覆 owla 的帖子

你係男人?

我認同你,你講得好好呀

洋房

ilovehuman 發表於 20-8-4 22:31
冇呀,見到呢到好多話題都係講感情出賣,被出賣,不尊重,不被尊重,感情變質,搞到離離合合咁。。睇到個人 ...

人是會變的,結婚時是好男人,不代表以後都是好男人

ying_mail    發表於 20-9-6 12:54

伯爵府

回覆 Blackcatbaby 的帖子

其實你都講得好啱。。人會變,有時變到會令人好心寒,我都試過會變,會諗啲吾應該既嘢,但好彩我只係一時迷失,好快就回復正常有番正能量。希望將近會壞既人,睇下呢到啲太太們既心聲,反思吓,點解對用心對你地好既人會咁差啦。

大宅

米豬蓮 發表於 20-8-24 09:20
就係睇得清我唔結婚
結婚都可以一試,生仔免得過就免

除非計過哂,覺得單親都可以俾夠哂愛同金錢,就算單親都想生,咁先可以考慮

大宅

諗得清清楚楚又點,敵不過時間的變遷,人若變了,諗得幾清楚都無用

男爵府

CoiCoi 發表於 20-8-4 23:43
結婚其實係拍拖既昇華,拍拖頭一定係好愛好愛,愛到覺得個刻岩就結婚。我成日同想結婚既朋友講,形容拍拖係 ...

其實2x歲結婚沒有人生經驗而作出一個咁大的決定,真的有難度,又沒有住過又要工作又唔係成日見,真的唔好知真面目,又沒有醒目朋友提點,一錯了也非常可憐

大宅

Rich5 發表於 20-9-1 18:02
其實2x歲結婚沒有人生經驗而作出一個咁大的決定,真的有難度,又沒有住過又要工作又唔係成日見,真的唔好 ...

我反而同我老公婚前未同居過,之前同以前男朋友都有同居經驗,所以住埋至露真身,以往同d舊男友住埋一兩年半同居咁都加速感情死亡,如果我早同我老公試同居我應該未必會嫁俾佢,不過一切一切都緣份,以前因為我覺得人生拍拖不斷同唔同人拍,重複又重複做同樣既野,好想跳去另一個階段而想結婚,但到跳到婚姻,有時又會好緬懷拍拖日子,只能講大家由愛情慢慢變感情,擁有既默契係拍拖難有既,每段感情都隨心去做去學習相處,就算結果如何我都無悔付出過。
反而諗清楚係要唔要小朋友,大家適唔適合,唔好為左人有我有,綁實男人同想改變佢既諗法,行錯唔緊要,唔好繼續做錯,我本身來自單親,所以特別有感受。
世事無常,幸福非必然呢句說話我常常會提醒自己,女人永遠都能獨立,有自己理想,生活同工作,咁樣自己既路就可以自己選擇。

首頁

尾頁

跳至