1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔 14個月大,瞓覺一直要靠奶嘴入眠,入眠後會自己吐出來,但半夜起身要搵奶咀。上星期,我試過吾俾奶嘴佢,但扭足一個鐘都吾瞓,最後我投降,無耐俾奶嘴,等佢瞓左就拿走奶嘴,請問其他媽媽有冇方法教教我(emoji)(emoji)

大宅

2024年龍年勳章

Hellobb1 發表於 20-8-5 10:31
仔仔 14個月大,瞓覺一直要靠奶嘴入眠,入眠後會自己吐出來,但半夜起身要搵奶咀。上星期,我試過吾俾奶嘴 ...

我仔差吾多一歲戒,初時係喊架拉,但都無比佢,喊到攰就會訓,連續喊左幾晚,就戒左。
你小朋友扭一個鐘你就投降,係吾得架 我係靠狠心戒架,吾比就係吾比,無得傾。

男爵府

仔仔 14個月大,瞓覺一直要靠奶嘴入眠,入眠後會自己吐出來,但半夜起身要搵奶咀。上星期,我試過吾俾奶嘴 ...

2個方法:
1)樓上話齋,喊1個鐘唔夠,同埋你選擇喊就要堅持到底,一開始就唔好返轉頭,如果唔係BB 眼淚係白流。佢總會放棄的。
2)唔戒住,等2歲左右,等佢聽得明,自己掉奶咀落垃圾桶,好多都係話咁戒左。呢段時間著重教佢點瞓著搵奶咀。

我選擇2

男爵府

再大少少戒會容易啲,我個17個月大時,剛巧奶嘴咬爛左,把心一橫,用左1星期戒奶嘴,方法很簡單,要夠狠心,由佢喊,同埋你預左冇奶嘴初期,佢好難入睡,同埋睡覺時間會少左,但戒掉左就情況好轉。

男爵府

佛系戒,大大下就會唔食,食到2歲都冇問題吧,如只係瞓覺先食,其他時間唔食係冇問題

男爵府

開心吸收勳章

歲半先戒也未遲,這時間仍然需要安撫奶嘴嘅安全感

大宅

一係恨心唔比佢,一係等遲少少佢識性D,明大人講野時再戒

佢大D多活動時,隨時玩玩就攰到訓左,冇咁依賴奶嘴

別墅

我初時都驚介吾到,點知一介就介到,重點系恨心啲,bb知喊系無用就會停,盡量安撫佢,但個個bb吾同,可能仲細需要多啲安全感,慢慢黎吾洗急,遲啲介無野。

大宅

等差不多2歲,話大個唔需要用奶咀,等佢自己掉奶咀,就唔會哭鬧

大宅

Kaaty 發表於 20-8-6 12:34
等差不多2歲,話大個唔需要用奶咀,等佢自己掉奶咀,就唔會哭鬧

一樣(emoji) 有一日突然同個仔講你大個仔啦好似表哥咁, 表哥都唔食奶嘴㗎。 講完即時親手掉咗個垃圾桶:) 即晚佢都有問佢個奶嘴去咗邊。 我就影低咗相畀返佢睇,你自己掉咗呀嘛。。。。 超級work第二日問都冇問過.... 咁就戒咗啦
跟住妹妹都知道哥哥係戒咗奶嘴,妹妹一直都唔肯自己 戒奶嘴 。 我就不停灌輸而你都要好似表姐咁樣唔食奶嘴大個女 , 講咗個零兩個禮拜,佢就親手掉咗個奶嘴落垃圾桶。我又係影低相, 妹妹問左3日。。。我都係話:你自己親手掉嗎,你睇。。。。 都成功戒咗啦:)

大宅

回覆樓主:

超簡單,阿女I日就介左
你去藥房買介手指水,用小小揸在奶咀上面,有苦味,佢自動唔食

複式洋房

多謝大家意見,我會係適當既時候再嘗試。

別墅

我女都係14個月大有日同佢訓晏教,佢扭計,
揸住個奶嘴唔知掉左去邊,搵唔返,唯有戒
唔知係咪咁岩,遇著佢呢排牙痕想出牙
特別扭計
會唔會你仔都吽緊牙扭計先喊咁耐啊?

大宅

pppppppppp 發表於 20-8-6 18:10
一樣(emoji) 有一日突然同個仔講你大個仔啦好似表哥咁, 表哥都唔食奶嘴㗎。 講完即時親手掉咗個垃圾桶: ...
要佢自己親手掉,好容易戒你識影低相,好叻

大宅

Kaaty 發表於 20-8-7 15:47
要佢自己親手掉,好容易戒你識影低相,好叻

喺我老公提我。。wahaha.... 佢話快啲影底吖轉頭bb問起比返佢知(emoji)

大宅

我不經意咁戒左

本身好心想換個新既俾佢
點知佢嫌棄個奶咀唔似以前果個咁軟

自己唔要

大宅

虎到金來勳章

我仔都係一歲多少少就戒左 但真係要狠心啲唔可以心軟 試下朝早幫佢戒 同佢講下道理 話佢知大個了要byebye奶咀 同埋都要俾啲鼓勵佢 相信佢做得到

複式洋房

我仔2日戒左,奶嘴分時間剪短,瞓前用奶樽俾佢飲奶,喊就抱住佢,冇事就帶出街分散注意力!第三日自己掉奶嘴去垃圾桶.就甘戒左!

複式洋房

BB 20個月已出晒牙仔,
要咬奶嘴先肯訓,似足樓主個案。
有日佢發現奶嘴咬爛左,
要換個比佢。
我在佢眼前掉入垃圾桶,
同佢講家中得4個奶咀,
你再咬爛就唔會買。
跟住佢再咬爛,要佢自己親自掉入垃圾桶,一面跟佢倒數,又在瞓前輔導佢,或引佢其他方法瞓覺(例如r背脊),
漫漫就戒左。

其實小朋友好叻,當佢想找奶嘴時,同佢:「你自己親手掉入垃圾桶的!」佢會記得,會認命。

複式洋房

qq6a 發表於 20-8-5 14:53
佛系戒,大大下就會唔食,食到2歲都冇問題吧,如只係瞓覺先食,其他時間唔食係冇問題
...

我是佛系戒的, 我女兩歲仲食緊⋯⋯

首頁

尾頁

跳至