自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

弱弱一問,其實老師點解唔可以好似返學時間咁以zoom授課,上足咁多個鐘?
點解要一星期先上一堂一小時?
咁其餘時間老師係學校或wfh 有乜搞?

子爵府

mimi987 發表於 20-8-5 14:02
弱弱一問,其實老師點解唔可以好似返學時間咁以zoom授課,上足咁多個鐘?
點解要一星期先上一堂一小時?
咁 ...

其實係你間學校嘅安排,我學校係朝頭早三個半鐘,下午三個半鐘(中學高中)星期一至五。

用戶要求終止服務

牛年勳章

阿仔係跟平日上堂時間表上 zoom。而家暑假補課就每日一至兩堂。
未經許可,請勿轉載

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

學校問題,一星期一堂真係少,我女間一星期上三日,一日三,四堂,唔會跟學校時間表,會另外安排,因為老師都要教其他班,所以已經好足夠

男爵府

2024年龍年勳章

我女間學校兩星期一次,每日一個鐘

侯爵府

大專or 大學是跟吧?( 實時教學)

*不能擔保all 。最少我 timetable 密晒!

否則,點跟進度?

* 現在是停面授,不是停學。 我不清楚中小學。

但老師用zoom有幾難?face to face上課,不需備課嗎?無可能這樣 "真空"不用do 的。

* website, e.g. kahoot 好好玩的。用zoom做 Quiz, 很開心。

男爵府

baby彤 發表於 20-8-5 14:27
我女間學校兩星期一次,每日一個鐘

咁少?

別墅

應該係學校問題

wcpcelia    發表於 20-8-5 15:32

男爵府

回覆樓主:

我小朋友小學係由9點上到12點,中,英,數咁上,星期一至五都要上,每堂45分鐘,15分鐘小息,跟反返學時慨上堂時間表來上堂

水晶宮

好多中學老師懶到出汁

大學有全ZOOM

大宅

我地果間小學, 一堂ZOOM都冇, 只有網上練習, 自己上去睇同做

珍珠宮

chocolatebean 發表於 20-8-5 14:46
好多中學老師懶到出汁

大學有全ZOOM

同意,我仔女,一高中,一初中,讀不同學校。

之前停課用Zoom上堂,仔一個星期上2、3堂,每堂一小時。女每週一至五,早上上3小時。所以真係好睇學校……

公爵府

點解?我估懶呱,已經唔使改功課、出卷、搞活動、小息午膳活動當值,仲要一星期只上主科一堂,不過津校係咁,反正做唔做政府都要俾出糧佢,何必辛苦自己?

侯爵府

所以,真是好奇怪。大學那麼大個,自己懂看書/插資料,反而zoom timetable 有多無少。

*present + 溫書timetable,也是全 zoom.
===
中小學那麼小,反而,好像停學又停課咁。(我幾個朋友小朋友在小學,也是沒zoom的)。

====
*其中一個原因,可能是家長說無錢買電腦?(政府無資助,就無錢買啦!但買的,又要好野,又要ms office. )
一些又話無錢上網?

總之,可能阻力很大所以無法像大學那樣?教師們爽yy, 收全人工,做1/3.

純估計。

=====
* 利申,前fulltime教師. 我不明,Zoom 到底如何增加工作量。但我十分明白家長原因多多!總之,政府不給一人一電腦,無錢買。所以,學校也無法"全Zoom"。

* 教師有幾"積極"?心照啦!

男爵府

間間學校唔同,好似有私小一日上足八堂。

但講真我唔想咁,初小唔想睇電腦咁耐。

男爵府

小學,停課期間,1星期4日,一日4堂中英數常,餘下一日學校社工講故事

水晶宮

回覆 hker 的帖子

老師教上堂, 佢冇責任要考慮家長有冇工具, 佢做好自己份工就可以

侯爵府

chocolatebean 發表於 20-8-5 15:06
回覆 hker 的帖子

老師教上堂, 佢冇責任要考慮家長有冇工具, 佢做好自己份工就可以

em.....心照啦!

如果間間 zoom approach也不同。學生差距會越來越大。咪話吾驚(zoom, 本身巳對學習打了折扣)。

為什麼教局不作指引?由學校自把自為。很奇怪。

用戶要求終止服務

牛年勳章

hker 發表於 20-8-5 15:09
em.....心照啦!

如果間間 zoom approach也不同。學生差距會越來越大。咪話吾驚(zoom, 本身巳 ...

因為教育局無提供支援,唔係間間學校都有資源做網上教學,部分係老師自己資源。
未經許可,請勿轉載

子爵府

回覆樓主:

Del

首頁
12345...7

尾頁

跳至