自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hker 發表於 20-8-5 16:29
zoom有whiteboard function,什麼projector?

很同意

如果老師自己都做不到life-long learning,如何教學生?

疫情對這代地球人來說,都是前所未見,百年一遇,當家長和學生都盡力去適應環境,自律自學,老師又有沒有發揮專業?
而教育局的角色又去左邊?

原來離開了課室,有些老師居然唔識教書
香港教育,難道已經僵化到這地步?

大宅

回覆樓主:

日日zoom幾個鐘,好難搞!
大人對電腦咁耐都辛苦啦,何況小朋友
寧願好似樓主咁一星期一堂就算,其餘做功課自學好過......
而且老師成日打電話比我,個個禮拜打一次跟進呀仔情況,大家都辛苦我覺得我仔學校老師好盡責,何必指責人地懶呢?

男爵府

CrabPincers 發表於 20-8-6 09:04
哈哈,我仔學校老師就是用呢d 教師版的資源

我仔升中六啦,中五課程依家都未教晒,佢學校老師,在第一次 ...

那位老師好好

只要學生主動找他,他願意1:1去教
非常有心的老師!

我想起當年我和同學每天放學都在教員室外排隊等請教老師問題,老師也很樂意教導,至今難忘

這才是教育
雙向的
教學教學
一方願教,一方願學

其實無疫情,平時在課室面授,一樣有學生遊魂,一樣有老師hea教,只不過疫情把這些突顯出來

伯爵府

畀面勳章

LedTV 發表於 20-8-7 02:16
錄音? 完全想像唔到可以點教

其實上zoom堂時好多時間只係用眼望住老師講野根本無需要,記得我約30年前科技未有咁先進,會考天書都係用錄音帶,無問題喎。

伯爵府

1314625 發表於 20-8-5 17:18
我朋友間中學之前每日四堂(中間有break),但有家長投訴太多

覺得太多可以自己選擇上少d,但係不可阻住其他有心求學的同學

水晶宮

Ocean419 發表於 20-8-7 07:59
覺得太多可以自己選擇上少d,但係不可阻住其他有心求學的同學

佢間學校會照計缺席

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

學校不是用zoom, 但也是online上堂, 每日4堂,每堂1個鐘

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

1314625 發表於 20-8-7 08:08
佢間學校會照計缺席

點左名後行開無人理你

伯爵府

hker 發表於 20-8-5 22:11
咁,教師更得閒。WFH 數手指,數埋頭髮也可

Zoom , 我自問不能吸收。大學中,很多人的成續也跌了 ...

咁似我地學校,老師連學校都唔使返,話屋企有其他人阻住佢地zoom唔到,自己又有細路要揍,又比人在平時返學時間在街上遇到,家長差d未問出口而家係咪no pay leave

伯爵府

mimi987 發表於 20-8-5 14:02
弱弱一問,其實老師點解唔可以好似返學時間咁以zoom授課,上足咁多個鐘?
點解要一星期先上一堂一小時?
咁 ...

可能老師要預備上堂。。。受審

侯爵府

zone 發表於 20-8-7 07:53
其實上zoom堂時好多時間只係用眼望住老師講野根本無需要,記得我約30年前科技未有咁先進,會考天書都係用 ...

其實上面也在人說了,小組。

我們小組,也是老師幫手溫書/問書。沒畫面的。但勁集中(因為人少,中的機會很大

====
有時看到眼痛,我也放電視看。

最近Samsung 出了護眼曲屏,好像幾吸引

====
吾教,一定無。

教,也可變變形式。

===
最近我download 京東讀書app, 買了本琴書,有個QR code 的。自己識彈可自己彈,不彈去QR code 看video, 我覺得十分不錯。

*學語文的書,也會在audio track 有qr code , 讀者自己聽。

當然,大前題,老師要開工啦!不是受薪但在家教自己小朋友。

侯爵府

fcheng 發表於 20-8-7 03:30
那位老師好好

只要學生主動找他,他願意1:1去教

疫情 +香港之亂,2019-2020,我不知自己返了幾日學。

2020, 也不樂觀。

咁搞法,學生差距會越來越大(雖然,有zoom , 效果也有限。但總叫有個resource)

====
一串光陰一串金。回校時,一些學校巳在exam drill, 一些學校什麼也沒教過(還是,自學當教了?)。

老師自己填進度?咁都得?

====
有 online class, 最少,我記得自己是個學生,有schedule. 哈哈!否則,可狂煲劇/睡。 生活大亂。而且,沒教過,我怎做功課?(雖然,大學以上,應是靠自學了,哈哈!)

====
現在差不多8月三份一 啦!居然,學校說server 頂不了,而不教。吓?平日上課,沒人用電腦?really? 學生用zoom, 又關學校server 什麼事?

又些學校/老師又說沒paid zoom, 所以不教啦!

又些又說,technician 不能同時支援那麼多人,不教啦!

這些excuses。。。如果發生在大學?。。。吓?我以為去了非洲返學。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

zone 發表於 20-8-7 07:53
其實上zoom堂時好多時間只係用眼望住老師講野根本無需要,記得我約30年前科技未有咁先進,會考天書都係用 ...

如果你地老師係得把口講,真係可以用headphone 算

但係我地d教程全部係mon到,老師一講書,就唔會出樣...所以唔存在望住老師上堂。

呢個就係我所講,老師上堂前都一定要準備好晒...

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

講到網上教學,我好想閙爆我女小學,每日只半個小時,小朋友沒有集中精神已經下課
功課係自己對,將所有責任推比家長。
仲話老師好忙,都沒有小朋友返學,老師在忙什麽?

公爵府

牛年勳章

qqlun 發表於 20-8-5 18:50
我吾鍾意zoom , 寧願老師拍片

不俗, 我同意, 隨時可以重聽

男爵府

mimi987 發表於 20-8-5 18:17
所以我建議應該由教育局宣布,係全港香港在疫情期間都必須要用zoom上課,唔可以老師照出糧但唔上堂吧:call ...

建議炒曬所有老師,避免被人感覺呃飯食唔做野。
由教育局統一網上學習課程,由政府 製作。恢復80、90年代由港台製作教育電視,但更改為網上播放。

男爵府

hker 發表於 20-8-5 16:29
zoom有whiteboard function,什麼projector?

有D老師唔進步, 咩都唔做, 唔學. 如果唔識用, 宜家暑假學識佢, 但可能有D人話, 暑假仲要返工, 唔係花

男爵府

hihamham 發表於 20-8-6 22:29
不是軟件,硬件問題
係人的問題, 政府俾錢買iPad,上網
都會有家長話唔識用,在職家長不能WFH,要安排家中有人s ...

其實唔係識唔識, 係佢想唔想識, 我識人70幾都識用ZOOM .

水晶宮

CrabPincers 發表於 20-8-7 08:26
點左名後行開無人理你

佢個間執得嚴,行開會照計缺席,可能因為咁樣家長覺得大壓力投訴

伯爵府

wpc666 發表於 20-8-7 10:40
講到網上教學,我好想閙爆我女小學,每日只半個小時,小朋友沒有集中精神已經下課
功課係自己對,將所有責 ...

忙偷懶

首頁

尾頁

跳至