自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

feifei_baby 發表於 20-8-5 15:00
點解?我估懶呱,已經唔使改功課、出卷、搞活動、小息午膳活動當值,仲要一星期只上主科一堂,不過津校係咁 ...

應該唔係間間津校都係咁。朋友個仔星期一至五9-1
下晏日日做3樣功課有d連埋video. 因zoom 主要係interaction.video 教內容,可俾學生無限loop.亦有家長表示過唔想全日zoom 壞眼。功課照網上交照改。老師未上晏zoom,下晏拍片改野出功課出卷。測驗照有,變zoom.

伯爵府

畀面勳章

LedTV 發表於 20-8-7 10:12
如果你地老師係得把口講,真係可以用headphone 算

但係我地d教程全部係mon到,老師一講書,就唔會出樣... ...

咩叫mon到?唔係全部望老師,係大部。

伯爵府

畀面勳章

LedTV 發表於 20-8-7 10:12
如果你地老師係得把口講,真係可以用headphone 算

但係我地d教程全部係mon到,老師一講書,就唔會出樣... ...

睇多幾次後終於明白咩係mon到,我細個讀書時都係大部分時間係望老師或睇書本上課,而望黑板教學只係少部分時間,我唔覺得咁係唔正常,資料全係mon到咁要本書黎做咩?全程要望住個mon你覺得對小朋友眼睛係無問題?

侯爵府

fcheng 發表於 20-8-7 03:14
很同意

如果老師自己都做不到life-long learning,如何教學生?

係,我主要係想帶出,點解唔係全港同步老師都必須要跟學校時間表上課,有d老師可以成個星期先上一日zoom,有d就照舊日日如常。咁黎緊既學年,學生既質素咪差好遠。

老師應該先帶領同家長和學生,點應用網上教學呢個系統,我覺得絕不能接受,一星期一堂一小時教學吧!

另外如果有家長覺得用zoom 真係怕壞眼,影響健康,絕對有權拒絕Zoom 授課,但老師必須每天跟回學校時間表提供課堂比學生學習,而唔係有出糧但無工作囉

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

zone 發表於 20-8-7 13:03
睇多幾次後終於明白咩係mon到,我細個讀書時都係大部分時間係望老師或睇書本上課,而望黑板教學只係少部分 ...

上左半年,完全唔覺有問題
又唔係叫佢連續望4個鐘
上30分鐘,中間落堂可以唔睇ipad 架
就算連堂,老師上一陣都會叫佢地break 幾分鐘
仲會提早落堂。

而家教書係互動,基本上呢半年用書係好少

Math堂應該係唯一多用書。因為練習在書上
老師都將書放到係mon 到比大家一齊睇,
直接係mon到教。同時小朋友要即做書題目。

而家套教學唔好話同你30年前考會考比,同我1x年前考會考都比唔到。
做老師已經唔係淨係可以用支筆全手寫係黑板同得把口教書。
個班老師一早退落黎。

官校應該仲有一堆既未退
所以咪造成官校家長會不滿

公爵府

02413124 發表於 20-8-7 12:23

應該唔係間間津校都係咁。朋友個仔星期一至五9-1

既然唔係做唔到,一星期一堂主科zoom果啲津校要反省下點解人地得佢地唔得,wfh其實可以照zoom

子爵府

虎到金來勳章

一星期三堂zoom, 每堂半個鐘, 都唔知教到D咩

大宅

mimi987 發表於 20-8-7 13:04
係,我主要係想帶出,點解唔係全港同步老師都必須要跟學校時間表上課,有d老師可以成個星期先上一日zoom, ...

同意!
今次情况完全反映到一間學校校長嘅領導能力, 老師嘅教學質素
要替仔女揀中學嘅家長,留意吓心儀學校嘅處理方法,實際過open day所聽所聞。

伯爵府

deco99 發表於 20-8-5 15:04
間間學校唔同,好似有私小一日上足八堂。

但講真我唔想咁,初小唔想睇電腦咁耐。

初小學生一日上足八堂真係好辛苦喎
我嗰啲初小生一日上45mins已經話夠了

男爵府

回覆樓主:

呢個post的回覆反映現在每間學校的做法參差不齊
教育局係咪要繼續用“教學自主”做擋箭牌?
學校好簡單,一句當局無指引,就可以繼續坐多半年

伯爵府

畀面勳章

LedTV 發表於 20-8-7 13:16

上左半年,完全唔覺有問題

唔知你小朋友係幾大,我之前都post過有關小朋友每曰可睇螢幕時間的資料,返學校上堂咪又係老師講用黑板用書本有咩問題?我唔覺得用螢幕教書係叫進步,是實用睇太螢幕對小朋友眼睛唔好,這個問題係不可忽視,我覺得用螢幕教書外總有其它辦法,點解一定要用一些對小朋友有害的方法呢?

伯爵府

畀面勳章

mimi987 發表於 20-8-7 13:04
係,我主要係想帶出,點解唔係全港同步老師都必須要跟學校時間表上課,有d老師可以成個星期先上一日zoom, ...

我唔認同要唔想用zoom的人去拒絕,應該要搵一個方法大家能接受,如果拒絕了zoom的人,又無其它方法去接受教學,這樣太唔公平了。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

zone 發表於 20-8-7 14:04
唔知你小朋友係幾大,我之前都post過有關小朋友每曰可睇螢幕時間的資料,返學校上堂咪又係老師講用黑板用 ...

我唔覺得對小朋友有害
如果家長覺得有害係可以唔上的

但我地150個家長群就無人反應不滿啦
好感謝老師付出就有

平時學校都係用電子螢幕/投射器教書
我地建校個一刻就已經無黑板存在
...基本上堂堂都用電子教學

如果我地鍾意傳統就去左官校讀
唔會考呢類型學校

侯爵府

zone 發表於 20-8-7 14:09
我唔認同要唔想用zoom的人去拒絕,應該要搵一個方法大家能接受,如果拒絕了zoom的人,又無其它方法去接受 ...

你講得無錯的,但係搵到新方法之前,無可能完全亂哂龍,一定要有同步學習既方法,再慢慢去改善改進,而唔係一d學校一直有授課,一d學生就坐係屋企等運到,而d老師就hea 住出糧。咁我覺得更加唔公平

伯爵府

畀面勳章

LedTV 發表於 20-8-7 14:28
我唔覺得對小朋友有害
如果家長覺得有害係可以唔上的

壞眼唔係我講,你自已睇翻之前的資料啦,你覺得無問題你可以自已比小朋友眼,你間學校係咁你咪用囉,但呢個絕對唔係大催世,你眼下香港有幾多間學校係全用電子屏幕及電子書上堂你就知啦。

伯爵府

畀面勳章

mimi987 發表於 20-8-7 14:30

你講得無錯的,但係搵到新方法之前,無可能完全亂哂龍,一定 ...

呢個絕對認同。

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

澳洲學校停用電子書 改回實體書教學 | 教育 | Sundaykiss 香港親子育兒資訊共享平台 https://www.sundaykiss.com/418954/education/%e9%9b%bb%e5%ad%90%e6%9b%b8-%e6%b3%a8%e6%84%8f%e5%8a%9b-%e6%be%b3%e6%b4%b2/6/

瑪瑙宮

zone 發表於 20-8-7 15:06
壞眼唔係我講,你自已睇翻之前的資料啦,你覺得無問題你可以自已比小朋友眼,你間學校係咁你咪用囉,但呢 ...

我由頭到尾無講過我地學校用電子書喎
由幼稚園到而家都係用screen 白板架啦
睇下係投射定電子螢幕咁解

真係乜都係書本教?我以前返學除左教書都要睇ETV 啦
你無睇過?咁你個時有無投訴學校比你睇電視?
唔係樣樣嘢都係書到先教到
與時並進係好重要

如果淨係望住本書就識,咁呢排停課對你真係無影響,打開本書就學到啦

同埋成日投訴話online lesson 對眼唔好又點,
咁你想點?你自己唔用,又話唔公平

要全港學校唔准用去就你地先公平?

伯爵府

畀面勳章

LedTV 發表於 20-8-7 16:58

我由頭到尾無講過我地學校用電子書喎

投影我唔反對,ETV係好少時間我唔反對,如果日日要用zoom代替平時返學上堂時間係一樣我就非常反對,你話用電子器材咩唔係包括電子書嗎?

瑪瑙宮

karenk 發表於 20-8-7 13:48
同意!
今次情况完全反映到一間學校校長嘅領導能力, 老師嘅教學質素
要替仔女揀中學嘅家長,留意吓心儀學 ...

完全認同, 我朋友一線傳統小學
成個學期只係比功課,又無video / online class

完全自學同無schedule...日日就係做功課同做功課咁渡過

佢睇完報紙先發現我地學校疫情期間仲有咁多堂上,就打黎同我呻

首頁

尾頁

跳至